Kruidvat Blog

Whey protein, alle geheimen ontrafeld

whey-proteine-header

Alles wat je moet weten over wei-eiwitten

Eiwitten zijn belangrijk voor je lichaam, zeker als je regelmatig sport. Ze dragen bij aan de opbouw van je spieren en na het sporten helpen ze bij het spierherstel. Niet zo gek dus dat veel sporters zweren bij proteïneshakes boordevol wei-eiwitten. Maar wat is whey protein precies? Wij hebben hier alle geheimen voor je ontrafeld.

Geconcentreerde eiwitten

Als je regelmatig sport, hebben je spieren behoefte aan eiwitten. Om de meeste eiwitten binnen te krijgen zonder enorme hoeveelheden te hoeven eten, wil je het liefst een zo geconcentreerd mogelijk eiwitpoeder nemen. Hiervoor wordt vloeibare wei, in het Engels whey, gebruikt. Vloeibare wei blijft over na de productie van kaas. Het wordt gedroogd en gefilterd, waardoor er een puur eiwitpoeder overblijft. Dit bevat meestal 80% aan eiwit. Als het nog verder gefilterd wordt, zitten er zelfs 90% eiwitten in. Dit noem je dan een wei-eiwit-isolaat.

Hoeveel eiwitten heb je nodig?

Hoeveel eiwitten je het beste kunt nemen, is afhankelijk van de sport die je beoefent. Duursporten zoals hardlopen en wielrennen zijn gericht op uithoudingsvermogen. Als duursporter wil je liever niet aankomen. Het advies is om dan elke dag 1,25 tot 1,5 gram eiwitten per kg lichaamsgewicht te nemen.

Krachtsporters zijn sterk gericht op de opbouw van hun spieren. Hun lichaam heeft daarom veel eiwitten nodig. Doe je aan krachtsport? Probeer elke dag 1,8 tot 2,0 gram eiwit per kg lichaamsgewicht in te nemen.

Voor iedere sporter wat wils!

Kruidvat heeft verschillende soorten wei-eiwit te koop:
Kruidvat 100% Pure Whey bevat puur eiwit dat van nature een hoogwaardige samenstelling heeft. Per portie van 30 gram bevat het 23 gram puur wei-eiwit.
Kruidvat Isolate Whey is beter gezuiverd dan andere whey proteins. Direct na het sporten is het ideaal om hiermee je spieren te ondersteunen bij het herstel. Per 100 gram bevat Isolate Whey 86 gram eiwitten.

whey-proteine-sfeerbeeld1

Wei-eiwitpoeder smaakt van nature licht bitter. Dit is niet altijd even smakelijk. Daarom heeft Kruidvat aan de 100% Pure Whey een smaakje toegevoegd. Je hebt de keuze uit aardbei en vanille.

Tip: je kunt het eiwitpoeder met water aanmaken, maar ook met melk. Dit geeft meer smaak, maar bevat ook meer vet.

whey-proteine-sfeerbeeld2

Liever een vegan variant?

Veel eiwitshakes, zoals wei-eiwitten, zijn gemaakt van dierlijke eiwitten. Maar er zijn ook plantaardige varianten. Deze zijn vegan, maar bevatten minder essentiële aminozuren (BCAA’s). Deze aminozuren worden soms ook lastiger door je lichaam opgenomen dan de aminozuren in dierlijke eiwitten.

De vegan Kruidvat Soy Plant Protein past bij een vegetarische, flexitarische of veganistische levensstijl. Deze proteïneshake bevat soja-eiwit-isolaat. Als aanvulling op je voeding zijn daarnaast vitaminen, mineralen en matcha groene thee toegevoegd. Als je het in water bereidt, levert het per portie van 28 gram zo’n 23 gram eiwit op.

close

Previous

Pak stress aan met deze 8 geuren
close

Next

Groenlipmossel, wat is dat?