Kruidvat Blog

Welke vitamines zijn goed voor je lever?

Header_Welke vitamines zijn goed voor je lever

Zo ondersteun je je lever

Wist je dat je lever een rol speelt in meer dan 500 processen in je lichaam? Het is niet voor niets één van de belangrijkste organen. Een beetje ondersteuning af en toe kan dan ook zeker geen kwaad. Hier ontdek je welke vitamines en supplementen goed zijn voor je lever.

Wat doet je lever?

Je lever is het actiefste en op één na zwaarste orgaan in je lichaam. Je lever weegt ongeveer anderhalve kilo en zit rechtsboven in je buikholte. Een paar belangrijke processen waar je lever aan meewerkt zijn het reinigen van je lichaam en het afbreken van voedsel. Je lever bepaalt welke voedingsstoffen uit je voeding afgebroken worden en welke je lichaam kan gebruiken.

In je lever worden vitamines en mineralen opgeslagen. Zodra je lichaam ze nodig heeft, geeft de lever ze vrij. Daarnaast helpt je lever bij het verteerbaar maken van eiwitten en het op peil houden van je glucoseniveau.

Sfeerbeeld_Welke vitamines zijn goed voor je lever

Zo hou je je lever gezond

Al deze functies zijn enorm belangrijk voor je lichaam en je gezondheid. Het is dus goed om je lever gezond te houden. Dit kun je doen door regelmatig bepaalde voedingsmiddelen te nemen:

  • Eieren zitten vol ijzer, vitamine B en proteïne. Als je je ei kookt of pocheert bevat het ook veel choline. Deze vitamine draagt bij aan een normale leverfunctie. Choline zit ook in kip en gevogelte.
  • Ook kurkuma bevat choline. Kurkuma helpt daarnaast bij het ontgiften van je lever.
  • Het antioxidant selenium laat de gifstoffen in je lever beter werken en beschermt de cellen tegen beschadiging. Om voldoende selenium binnen te krijgen, is het goed om groente, vis en noten te eten.
  • Ook bitterstoffen zijn goed voor je lever. Deze stoffen met een bittere smaak activeren de afgifte van gal en brengen de afvalstoffen in je darmen waar ze worden afgevoerd. Je vindt bitterstoffen bijvoorbeeld in koolsoorten, groene thee, druiven, kersen, knoflook, citrusfruit en uien.
  • Mariadistel ondersteunt de reinigende werking van je lever.

Als je goed voor je lever wilt zorgen, is de manier waarop je je voedsel bereidt ook belangrijk. Voor je lever is het beter om eten te koken, stomen of stoven dan te bakken, roosteren of frituren.

Supplementen voor je lever

Een gezonde en gevarieerde voeding is belangrijk, ook voor het gezond houden van je lever. Wil je je lever ondersteunen? Dan zijn er speciale supplementen verkrijgbaar, bijvoorbeeld met kurkuma en/of selenium.

Bekijk snel alle supplementen voor je lever in onze webshop.

close

Previous Article

De beste zonnebrandmiddelen bij zonneallergie
close

Next Article

8 tips om zonneallergie te voorkomen