Kruidvat Blog

Welke rol speel glucosamine bij het bewegen?

Header_Leefvitaal Blog glucosamine

Glucosamine is een belangrijke bouwsteen van je bewegingsapparaat

We doen het allemaal en ook elke dag: bewegen! Het gaat zo vanzelf dat je er niet over nadenkt, totdat het allemaal niet meer zo soepel gaat. Het bewegingsapparaat waarmee je je voortbeweegt bestaat uit een skelet met 206 botten, bindweefsel, gewrichten en spieren. En omdat je het liefst zo lang mogelijk lekker wil blijven bewegen en je jong wilt voelen, is het belangrijk hier goed voor te zorgen. En daarbij kan glucosamine een rol spelen.

Kraakbeen om vrijer te bewegen

Glucosamine is een lichaamseigen stof die voorkomt in bijna alle weefsels van je lichaam en is daarnaast een belangrijke bouwstof voor je kraakbeen. Kraakbeen bedekt de oppervlakte van twee botuiteinden in je gewrichten. Dit kraakbeen vermindert de wrijving tussen de bewegende delen van je gewrichten, zodat ze gemakkelijk over elkaar schuiven en vrijer bewegen mogelijk is. Kraakbeen speelt dus een belangrijke rol in je bewegingsapparaat.

Waarom glucosamine als voedingssupplement?

Je lichaam kan zelf glucosamine aanmaken. Maar naarmate je ouder wordt, neemt de aanmaak van glucosamine in je lichaam af. Je kunt dan glucosamine als voedingssupplement innemen.

Glucosamine wordt vaak gecombineerd met chondroïtine, MSM en/of mangaan. Mangaan draagt bijvoorbeeld bij aan de instandhouding van sterke botten en de opbouw van kraakbeen. Het merk Leefvitaal heeft bij Kruidvat twee Glucosamine producten in het assortiment: Glucosamine Puur en Glucosamine Chondroïtine. Chondroïtine is net als glucosamine een lichaamseigen stof die voorkomt in bindweefsel, kraakbeen, pezen en huid. Het is een bouwstof van kraakbeen.

De kwaliteit van glucosamine

De kwaliteit van glucosamine is verschillend. Voor een betere opname in je lichaam, is het goed om glucosamine als sulfaat te kopen. Kijk hiervoor op de ingrediëntendeclaratie. De voedingssupplementen zijn doorgaans afgeleid van kreeftachtige schaaldieren en hierdoor niet geschikt voor mensen die allergisch zijn voor schaaldieren.

Sfeerbeeld- Leefvitaal Blog glucosamine

Het is niet zo dat een glucosamine voedingssupplement direct resultaat biedt. Het duurt een aantal maanden voordat je het effect merkt. Tabletten met glucosamine zijn vaak net iets groter dan je misschien gewend bent. Dit komt omdat glucosamine als ingrediënt volumineus is. De tabletten van Leefvitaal zijn daarom breekbaar.

Oefeningen om lekker te blijven bewegen

Wist je dat oefeningen klachten aan het bewegingsapparaat kunnen verminderen of zelfs helpen voorkomen? Een fysiotherapeut kan je vaak helpen met een op maat gemaakt schema met oefeningen. Je zorgverzekering dekt veelal de eerste 9 behandelingen op jaarbasis. Daarnaast vind je ook veel basisoefeningen op internet om lekker in beweging te blijven.

Overige tips en adviezen voor een goede gezondheid:

  • Beweeg iedere dag. Zorg ervoor dat je iedere dag minimaal 30 minuten beweegt. Ga lekker zwemmen of trek goede schoenen aan voor een wandeling.
  • Neem voldoende nachtrust. Je lichaam is gebaat bij een goede nachtrust. Ontspan daarom voor je naar bed gaat. Zorg voor goede ventilatie gedurende de nacht en een goed matras.
  • Gezonde voeding. Gezonde voeding levert de voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Eet dagelijks volgens de Schijf van Vijf en wees zuinig met zout.
left arrow left arrow
Showing > of results

close

Previous Article

Voor langere tijd thuiswerken, zo hou je het ...
close

Next Article

Wat is het verschil tussen wasbare en wegwerp...