BLOG Kruidvat

Vitamine D: alles wat je erover moet weten!

Read time: 3 minutes
Posted on: 22/06/2022

Wat is vitamine D?

Vitamine D is eigenlijk geen vitamine, maar lijkt qua werking wat meer op een hormoon. Vitamine D heeft dan ook veel verschillende functies in het lichaam. Zo zorgt deze vitamine mede voor een goede weerstand en draagt deze bij aan de instandhouding van sterke botten.

Waar zit vitamine D in?

Vitamine staat ook wel bekend als de zonnevitamine. In je huid wordt namelijk vitamine D aangemaakt als de zon erop schijnt. Dat gebeurt in Nederland alleen tussen april en oktober. Vitamine D komt ook voor in verschillende voedingsmiddelen.

Vitamine D in voeding

Voeding bevat vitamine D. Vaak wordt gedacht dat in fruit vitamine D zit, maar dat is niet waar. De volgende producten bevatten wel vitamine D:

  • Vette vis, zoals zalm en makreel
  • Eieren
  • Vlees

Verder wordt vitamine D ook toegevoegd aan halvarine en margarine en verschillende bak- en braadproducten.

Waar is vitamine D goed voor?

Veel cellen in het lichaam hebben een vitamine D-receptor. Daarmee ‘vangen’ ze vitamine D. Op verschillende plekken in het lichaam speelt deze vitamine daarom een rol. Vitamine D draagt bij aan:

  • Het normaal functioneren van je immuunsysteem
  • De instandhouding van sterke botten
  • Een normale celdeling
  • Een normale spierwerking
  • Een sterk gebit

Voor wie is vitamine D extra belangrijk?

Voor bepaalde groepen mensen is het extra belangrijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Kinderen tot 4 jaar, vrouwen boven de 50 jaar en mannen boven de 70 jaar, mensen met een donkere of getinte huidskleur, zwangere vrouwen en mensen die onvoldoende buitenkomen zijn groepen die extra vitamine D nodig hebben. Dit is een officieel advies van de Gezondheidsraad.

Vitamine D bij kinderen

Ook kinderen tot 4 jaar hebben extra vitamine D nodig. Kleine kinderen groeien snel. Omdat vitamine D onder andere bijdraagt aan de groei en het versterken van botten en tanden, is de inname voor hen heel belangrijk. Vitamine D-tabletten zijn voor kinderen ondere andere verkrijgbaar als smelttabletten, kauwtabletten en druppels . Het advies is om hen een supplement met 10 microgram vitamine D te geven.

Vitamine D bij ouderen

Vrouwen vanaf 50 jaar hebben ook 10 microgram extra vitamine D per dag nodig. Voor mannen en vrouwen boven de 70 jaar is dat 20 microgram per dag.

Vitamine D bij mensen met een donkere huidskleur

Als je een getinte of donkere huid hebt, maakt je lichaam minder vitamine D door zonlicht aan. Ook mensen die niet vaak buiten komen of de zon liever vermijden, lopen meer risico op een tekort aan vitamine D.

Vitamine D bij zwangere vrouwen

Tijdens de zwangerschap is de behoefte aan vitamine D verhoogd. Daarom krijgen ook zwangere vrouwen het advies om extra vitamine D te nemen.

Hoeveel vitamine D heb je nodig?

Over het algemeen krijg je voldoende vitamine D binnen via je voeding en de zon. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 10 microgram per dag. Voor mensen van 70 jaar en ouder geldt een dagelijkse hoeveelheid van 20 microgram per dag. Als je tot 1 van de bovengenoemde groepen behoort, heb je dus extra vitamine D nodig volgens de Gezondheidsraad.

Vitamine D teveel

Te veel zon veroorzaakt niet een te hoge vitamine D-spiegel. Je huid regelt zelf de aanmaak van vitamine D, waardoor er nooit te veel wordt aangemaakt. Te veel vitamine D in je lichaam kan alleen worden veroorzaakt, door het innemen van te veel supplementen. Als je langere tijd een te hoge dosering inneemt, zorgt dat voor een overschot aan vitamine D. Het is daarom belangrijk om je aan de aanbevolen dosering van 100 microgram per dag te houden en deze niet te overschrijden.

Vitamine D3

Vitamine D komt in verschillende vormen in supplementen voor: vitamine D2 en D3. Vitamine D3 wordt iets beter opgenomen.

Kruidvat Vitamine D 10 ug tabletten

Vitamine D speelt een rol bij de botaanmaak en is belangrijk voor een goede kalkopname. Kruidvat Vitamine D 10 mcg tabletten vormen een goede aanvulling op de voeding bij behoefte aan extra vitamine D.

Kruidvat Vitamine D druppels voor Kinderen

Vitamine D is van belang voor de opbouw van sterke botten voor kinderen. Kruidvat Vitamine D Druppels voor Kinderen zijn nodig voor de normale groei en ontwikkeling van botten bij kinderen. Ze vormen een goede aanvulling op de voeding.

Davitamon Vitamine D smelttabletten

Davitamon Vitamine D Smelttabletten zijn goed voor het behoud van sterke botten en tanden, de weerstand en de werking van de spieren.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Wat is kurkuma en wat doet het?
close

Next

Hoe ga je om met ‘vaginale ongemakken’