Kruidvat Blog

#Blijfthuis, maar krijg je dan wel genoeg vitamine D binnen?

Header_#Blijfthuis, maar krijg je dan wel genoeg vitamine D binnen

Is het nodig om extra vitamine D te slikken?

In verband met het coronavirus is het advies: blijf zoveel mogelijk thuis. Maar krijg je dan wel genoeg vitamine D binnen? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Waarom is vitamine D belangrijk?

Vitamine D zorgt voor een goede werking van je immuunsysteem en je spieren. Ook helpt deze vitamine je lichaam om calcium uit je voeding op te nemen. Calcium heb je nodig om je botten en tanden sterk te houden.

Je lichaam maakt zelf vitamine D aan met behulp van zonlicht. Ook haal je deze vitamine voor een deel uit je voeding. Als je gezond en gevarieerd eet én elke dag 15 tot 30 minuten buiten in de zon komt, kan je lichaam voldoende vitamine D aanmaken. Maar hoe doe je dat nu je door de coronacrisis zoveel mogelijk thuis moet blijven?

Krijg je tijdens de coronacrisis wel genoeg vitamine D binnen?

Op dit moment is het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven. Waar je er normaal misschien regelmatig op uit trekt, naar de voetbalclub gaat of bij vrienden in de tuin zit en zo lekker van het zonnetje geniet, doe je dat nu waarschijnlijk veel minder. Maar je lichaam heeft het zonlicht wel nodig om voldoende vitamine D aan te maken. Gelukkig kun je daar ook thuis voor zorgen:

Sfeerbeeld-#Blijfthuis, maar krijg je dan wel genoeg vitamine D binnen
  • Zorg ervoor dat je elke dag tussen 11.00 en 15.00 uur even naar buiten gaat, een kwartiertje tot half uurtje is al voldoende. Dit doe je bijvoorbeeld door even een ommetje te maken, in je tuin te werken of op je balkon een boek te lezen. Mogelijkheden genoeg! Let er op dat je gezicht en je handen onbedekt zijn en dat je huid zo aan de zon blootgesteld wordt.
  • Heb je geen tuin of balkon? Zet dan een raam open en ga in het zonlicht zitten.
  • Je lichaam kan vitamine D ook uit voeding halen. Zet daarom vette vis zoals makreel, haring en zalm op het menu. Ook eieren en vlees zijn een bron van vitamine D, maar wel in mindere mate.

Wanneer is het nodig om extra vitamine D te slikken?

Kom je echt niet buiten? Dan kun je een supplement slikken om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Hou je dan wel aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Kom je wel weer buiten in de zon? Stop dan met het slikken van het supplement.

Voor jonge kinderen, mannen ouder dan 70 jaar, vrouwen ouder dan 50 jaar, zwangere vrouwen, mensen met een getinte huidskleur en mensen die hun handen en gezicht bedekken, geldt dat het sowieso goed is om extra vitamine D te slikken.

Meer weten? Lees dan deze 5 belangrijke vragen over vitamine D.

Bron: https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema/coronavirus-voeding/moet-ik-extra-vitamine-d-slikken-als-ik-thuis-zit-vanwege-het-coronavirus-.aspx 

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous Article

Corona vs. hooikoorts, dit zijn de verschille...
close

Next Article

Thuiswork-out: doe je mee met deze yogales?