BLOG Kruidvat

Vitamine D: alles wat je erover moet weten!

Leestijd: 12 minuten
Geplaatst op: 03/01/2023

Vitamine D: alles wat je erover moet weten!

Vitamine D maak je voor het grootste deel aan onder invloed van zonlicht. De rest, ongeveer een derde deel, krijg je binnen via je voeding. Veel Nederlanders hebben extra vitamine D nodig, zelfs als ze voldoende buiten komen en gezond eten. Vitamine D wordt vanaf 1 januari 2023 niet meer vergoed via de zorgverzekering. Dat heeft de Nederlandse overheid besloten. Het is belangrijk om niet te stoppen met het nemen van extra vitamine D als je in een groep valt die extra van deze vitamine nodig heeft. Heb jij extra vitamine D nodig? En waar is vitamine D eigenlijk precies goed voor? Ontdek hier alles wat je erover moet weten!

Wat is vitamine D?

Vitamine D maak je voor het grootste deel aan onder invloed van zonlicht. De rest, ongeveer een derde deel, krijg je binnen via je voeding. Veel Nederlanders hebben extra vitamine D nodig, zelfs als ze voldoende buiten komen en gezond eten. Vitamine D wordt vanaf 1 januari 2023 niet meer vergoed via de zorgverzekering. Dat heeft de Nederlandse overheid besloten. Het is belangrijk om niet te stoppen met het nemen van extra vitamine D als je in een groep valt die extra van deze vitamine nodig heeft. Heb jij extra vitamine D nodig? En waar is vitamine D eigenlijk precies goed voor? Ontdek hier alles wat je erover moet weten!

Wat is vitamine D?

Vitamine D, ook wel calciferol, is 1 van de 13 vitaminen die we dagelijks nodig hebben. Het is een veelzijdige vitamine, want vitamine D heeft  veel verschillende functies in het lichaam. Zo zorgt deze vitamine mede voor een goede weerstand en draagt deze bij aan de instandhouding van sterke botten. Dat komt doordat vitamine D helpt bij de opname van de mineralen calcium en fosfor.

Waar zit vitamine D in?

Je lichaam krijgt vitamine D op meerdere manieren binnen:

  • Via zonlicht
  • Via voeding

Zo’n twee derde maakt je lichaam aan via zonlicht. Een derde haal je uit je voeding.

Vitamine D uit zonlicht

Vitamine D staat ook wel bekend als de zonnevitamine. In je huid wordt namelijk vitamine D aangemaakt als de zon erop schijnt. Daarom is het belangrijk om iedere dag 15 tot 30 minuten naar buiten te gaan met je handen en je hoofd onbedekt. Via zonlicht maak je twee derde deel van de hoeveelheid vitamine D aan die je op een dag nodig hebt. In de herfst en in de winter maak je geen vitamine D aan, omdat de zon dan te laag staat. Je gebruikt dan de vitamine D-voorraad die je in de zomer hebt aangelegd.

Vitamine D in voeding

Vitamine D komt ook voor in ons eten. Sommige mensen denken dat vitamine D in fruit zit, maar dat is niet waar. De volgende producten bevatten wel vitamine D:

  • Vette vis, zoals zalm en makreel
  • Eieren
  • Vlees

Verder wordt vitamine D ook toegevoegd aan halvarine en margarine en verschillende bak- en braadproducten.

Waar is vitamine D goed voor?

Op verschillende plekken in het lichaam speelt vitamine D een rol. Veel cellen in het lichaam hebben een vitamine D-receptor. Daarmee ‘vangen’ ze deze vitamine.  Vitamine D draagt bij aan:

  • Het normaal functioneren van je immuunsysteem
  • De instandhouding van sterke botten
  • Een normale celdeling
  • Een normale spierwerking
  • Een sterk gebit

Dagelijks benodigde hoeveelheid vitamine D

Je krijgt vitamine D binnen via je voeding en de zon. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 10 microgram per dag. Voor mensen van 70 jaar en ouder geldt een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 20 microgram per dag.  Ook andere groepen mensen hebben extra vitamine D nodig.

Voor wie is vitamine D extra belangrijk?

Sommige groepen mensen hebben naast zonlicht en hun dagelijkse voeding extra vitamine D nodig. Zij krijgen het advies om extra vitamine D te nemen in de vorm van een supplement.

Het gaat om:

  • Kinderen tot 4 jaar (10 microgram per dag)
  • Vrouwen boven de 50 jaar (10 microgram per dag)
  • Mannen en vrouwen boven de 70 jaar (20 microgram per dag)
  • Mensen met een donkere of getinte huidskleur (10 microgram per dag)
  • Zwangere vrouwen (10 microgram per dag)
  • Mensen die onvoldoende (minder dan 15-30 minuten, tussen 11.00 en 15.00 uur) buitenkomen (10 microgram per dag)

Goed om te weten: dit is een officieel advies van de Gezondheidsraad.

Vitamine D bij baby’s

Wist je dat vitamine D wordt doorgegeven via de placenta? De vitamine D-waarde van de moeder is dus ook de vitamine D-waarde van de baby. Na de geboorte, vanaf dag 8, hebben alle baby’s extra vitamine D nodig, naast borst*- of flesvoeding. Vitamine D speelt een rol bij de botaanmaak van kinderen.

Vitamine D bij kinderen

Kinderen tot 4 jaar hebben dus dagelijks 10 microgram extra vitamine D nodig. Kleine kinderen groeien namelijk snel. Omdat vitamine D onder andere bijdraagt aan de groei en de ontwikkeling van de botten, en van belang is voor de opbouw van sterke tanden, is de inname voor hen heel belangrijk. Vitamine D-supplementen zijn voor kinderen onder andere verkrijgbaar als smelttabletten, kauwtabletten en druppels. Het maakt niet uit voor welke vorm je kiest. Het advies is om hen dagelijks een supplement met 10 microgram vitamine D te geven.

Vitamine D bij ouderen

Vrouwen vanaf 50 jaar hebben ook 10 microgram extra vitamine D per dag nodig, naast de dagelijkse voeding. Voor mannen en vrouwen boven de 70 jaar is dat 20 microgram per dag.

Vitamine D bij mensen met een donkere huidskleur

Als je een getinte of donkere huid hebt, maakt je lichaam minder vitamine D door zonlicht aan. Ook mensen die niet voldoende (15-30 minuten) buiten komen hebben dagelijks 10 microgram extra vitamine D nodig.

Vitamine D bij zwangere vrouwen

Tijdens de zwangerschap is de behoefte aan vitamine D verhoogd. Daarom krijgen ook zwangere vrouwen het advies om dagelijks 10 microgram extra vitamine D te nemen.

Te veel vitamine D

Als je veel in de zon bent, veroorzaakt dit geen te hoge vitamine D-spiegel. Je huid regelt namelijk zelf de aanmaak van vitamine D, waardoor er nooit te veel wordt aangemaakt. Te veel vitamine D in je lichaam kan alleen worden veroorzaakt door het innemen van te veel supplementen. Als je langere tijd een te hoge dosering inneemt, zorgt dat voor een overschot aan vitamine D. Het is daarom belangrijk om nooit meer dan 100 microgram per dag te nemen.

Vitamine D innemen

Misschien vraag je je af wanneer je vitamine D het beste kunt innemen? Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine. Daarom is het slim om vitamine D tijdens de maaltijd in te nemen. Het vet dat in je eten zit zorgt namelijk voor een betere vitamine D-opname.

Vitamine D bijverschijnselen

De vitamine D-aanmaak, onder invloed van zonlicht, wordt door je lichaam zelf gereguleerd. Je lichaam kan niet te veel aanmaken, waardoor geen bijverschijnselen zullen optreden. Alleen als je gedurende een hele lange periode een hele hoge dosis vitamine D inneemt, heb je hier kans op. Mogelijke bijverschijnselen die dan kunnen optreden zijn een verhoogd (schadelijk) calciumgehalte in het lichaam, samen met symptomen als slaperigheid en een droge mond.

Vitamine D vergoeding zorgverzekeraar

Vanaf 1 januari 2023 wordt vitamine D helemaal niet meer vergoed door je zorgverzekeraar. De overheid heeft besloten om vitamine D uit het basispakket te halen, omdat vitamine D in Nederland zeer goed verkrijgbaar is. Het is voor de samenleving veel goedkoper als mensen die een supplement nodig hebben zelf vitamine D kopen. Het gaat om ongeveer 1,5 miljoen mensen die extra vitamine D vergoed kregen via de zorgverzekering.

Vitamine D kopen

Wil je vitamine D kopen? Dan kun je bij ons terecht. We hebben een ruim assortiment met vitamine D-supplementen. Het is goed om te achterhalen welke dosering je wilt gebruiken. Kijk hiervoor op het etiket. Soms staat er Internationale Eenheden (IE) of International Units (IU) op het etiket.

400 IE (of IU) staat gelijk aan 10 microgram. Drogisterijen mogen sinds 2016 doseringen tot 75 microgram (mcg) verkopen.

Deze producten hebben wij bijvoorbeeld in ons assortiment:

Kruidvat Vitamine D 10 mcg tabletten

Kruidvat Vitamine D 10 mcg tabletten vormen een goede aanvulling op de voeding bij behoefte aan extra vitamine D.

Davitamon vitamine D druppels

Davitamon Vitamine druppels zijn een voedingssupplement speciaal voor baby’s en kinderen van 0 tot 4 jaar.

Lucovitaal Vitamine D3 25 mcg

Deze Lucovitaal Vitamine D3 capsules bevatten 25 microram vitamine D

Kruidvat vitamine D 75ug smelttabletten

Kruidvat Vitamine D 75ug Smelttabletten zijn hoog gedoseerd en voorzien in een verhoogde behoefte aan vitamine D.

Vitamine D3

Vitamine D komt in verschillende vormen in supplementen voor, namelijk vitamine D2 (ergocalciferol) en D3 (cholecalciferol). Vitamine D3 wordt iets beter opgenomen.

Vitamine D en K2

Vitamine D en vitamine K zijn allebei betrokken bij de opname van calcium in de botten.

Vitamine D bij Kruidvat

Over vitamine D is veel te vertellen. Het is vooral goed om te onthouden dat sommige groepen extra vitamine D nodig hebben naast de dagelijkse voeding. En dat vitamine D niet meer wordt vergoed vanuit de basisverzekering, maar dat dat geen reden is om te stoppen met het gebruik van extra vitamine D. Bij Kruidvat vind je een breed assortiment met (betaalbare) vitamine D-supplementen.

*borstvoeding is de beste voeding voor baby’s

Disclaimer:
Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.

KAG-nr. 4296-0123-5305

left arrow left arrow
Showing > of results

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 03 januari 2023

close

Previous

Welke vitaminen zijn goed voor je haar en nag...
close

Next

10 minuten intensieve training voor thuis