Kruidvat Blog

De top 5 gezondste sporten

Sporten is goed voor je algehele gezondheid. Je wordt er fitter en flexibeler van en je concentratie verbetert. Wil jij graag het beste uit jezelf halen door je gezondheid een flinke boostte geven? Wij hebben uitgezocht welke sporten goed zijn voor je vetverbranding, spieropbouw, hersenen en hart, en die de minste sportblessures opleveren. Dit brengt ons op de top 5 gezondste sporten:

  1. Wandelen
  2. Zwemmen
  3. Krachttraining
  4. Kegeloefeningen
  5. Tai Chi

1. Wandelen

Wandelen is geen officiële sport, maar wel een van de gezondste manieren van lichaamsbeweging. Als je elke dag 30 minuten wandelt, heeft dat een positieve invloed op zowel je fysieke als mentale gezondheid. Hardlopen wordt als minder gezond beschouwd, omdat je dan blessures aan je knieën kunt ontwikkelen.

2. Zwemmen

Zwemmen kun je zien als de beste work-out die er is omdat je bijna elke spier in je lichaam gebruikt. Een extra voordeel is dat je door het water je gewrichten niet overbelast. Door te zwemmen werk je zowel aan je conditie als aan je spieropbouw. Daarnaast is zwemmen rustgevend, wat kan helpen bij een depressie.

3. Krachttraining

Krachttraining is goed voor je spieropbouw en het verbranden van calorieën. Een groot voordeel van krachtoefeningen doen, is dat je zelf de intensiteit bepaalt. Kies jij voor een korte, intensieve work-out of ga je voor een langere, minder zware sessie? Met krachttraining heb je meer variatie en controle over het proces, waardoor je meer uit je work-out haalt.

4. Kegeloefeningen

Het trainen van je bekkenbodemspieren is dé oefening voor het goed functioneren van je darmen en blaas. Met kegeloefeningen heb je als je ouder wordt minder last van ongelukjes. Vrouwen trainen hun bekkenbodemspieren door de spieren aan te spannen die je gebruikt om je plas op te houden. Voor mannen zijn dit de spieren die je aanspant voor het tegengaan van een zaadlozing. Doe dit voor twee à drie seconden in een set van tien.

5. Tai Chi

Tai Chi is van oorsprong een Chinese vechtkunst, die ook mediterend van aard is. De sport richt zich niet op aanvallen, maar op de innerlijke bewegingskunst. Een belangrijk onderdeel is het leren van de ‘vorm’. De vorm bestaat uit zestig bewegingen die achter elkaar vloeien, zonder onderbroken te worden. Tai Chi is een mindfulnesstechniek en wordt door velen ook wel ‘mindfulness in beweging’ genoemd. 

Bewust sporten

Er zit veel verschil tussen de sporten die je kunt beoefenen voor een gezonde levensstijl. Toch loop je bij de ene sport eerder blessures op dan bij de ander, dus wat zijn nu de gezondste sporten om uit te voeren? Wandelen, zwemmen, krachttraining, kegeloefeningen en Tai Chi staan bovenaan. Dit komt omdat je met deze vijf sporten het meeste vet verbrand, spiermassa opbouwt en het minste risico loopt op blessures. Daarbij zijn deze vijf sporten ook goed voor je hart en hersenen.

left arrow left arrow
Showing > of results

close

Previous

Thuis sporten: oefeningen voor in huis
close

Next

De Fris & Fluitend opfriscursus met Stef...