Kruidvat Blog

Waar is een condoom van gemaakt?

Header_Waaruit bestaat een condoom

Van welk materiaal worden condooms gemaakt?

Je hebt je misschien wel eens afgevraagd van welk materiaal condooms gemaakt worden. Meestal is dit latex. Maar als één van jullie allergisch is voor latex, heb je condooms van ander materiaal nodig. Hier vertellen we je meer over waar condooms van gemaakt worden.

Condooms bestaan al langer dan je denkt

Wist je dat condooms al in de 16e eeuw werden gemaakt? Deze condooms werden gemaakt van schapendarm. Ze waren nog niet zo veilig als moderne condooms, maar boden wel redelijk wat bescherming tegen ongewenste zwangerschappen en SOA’s.

In een tijdperk waar voorbehoedsmiddelen nauwelijks bestonden en syfilis heerste over Europa, werden deze condooms omarmd door de maatschappij, ondanks tegenstand van de katholieke kerk. De condooms werden toen vooral gebruikt door de hogere klassen. Ze waren namelijk vrij duur. Want als het hele dorp dagelijks seks wil, zijn dat wel heel veel schapen om te doden. Vroeger was een condoom dus echt een luxeproduct. Sinds 1930 worden condooms gemaakt van latex. Dat is hoe wij ze nu kennen.

Sfeerbeeld_round_Waaruit bestaat een condoom

Latex condooms

Verreweg de meeste moderne condooms worden gemaakt van natuurlijk latex. Latex wordt gewonnen uit de rubberboom. Dit is een boom die op plantages gekweekt wordt, vooral in Zuidoost-Azië. Door een aantal keer een rand weg te snijden van de bast van de rubberboom, komt er een vloeistof vrij. Aan deze vloeistof wordt water en andere ingrediënten toegevoegd en zo wordt latex gemaakt. De hoogste kwaliteit van deze latex wordt gebruikt om condooms te maken.

En wat als je allergisch bent voor latex?

Sommige mensen zijn allergisch voor latex. Last krijgen van pijn en jeuk rond je geslachtsorgaan vanwege het condoom is geen pretje. Gelukkig bestaan er ook latexvrije condooms. Deze condooms worden meestal gemaakt van polyisopreen, dat is een synthetische stof. Probeer bijvoorbeeld deze latexvrije condooms van Durex.

Ontdek hier meer over de werking van een condoom en welke soorten er zijn, en ontdek hier hoe je de juiste maat kiest.

Veel (veilig) plezier!

Ben jij benieuwd naar ons hele assortiment? Ga dan snel naar de webshop!

close

Previous Article

Wat doet een condoom?
close

Next Article

Wat kun je doen bij geïrriteerde ogen door de...