Kruidvat Blog

Slapenloze nachten: zo slaapt je baby door

Baby slapen

6 tips om je baby door te laten slapen

“Hij is weer wakker.” “Ga jij deze keer?” “...” “Mijn wekker gaat over drie uur”. “...” Herkenbaar? De eerste maanden na de geboorte van je kindje heb je meestal gebroken nachten. Niet fijn …

Maar je kunt je baby helpen met doorslapen en het vinden van een normaal dag-en-nachtritme. We hebben 6 tips voor het in slaap vallen en doorslapen voor je op een rij gezet. Maar eerst: wat bedoelen we met doorslapen?

Wat is doorslapen?

Iedereen legt het woord ‘doorslapen’ weer anders uit. Wij gaan er hier vanuit dat je kleintje doorslaapt vanaf de laatste voeding tot de volgende ochtend. Dus vanaf ongeveer 24:00 tot 6:00 uur.

Tip 1 - Zorg voor een rustige omgeving

Het ene kindje is gevoeliger voor prikkels dan het andere, maar een baby kan overprikkeld raken door geluiden en beelden. De tv, een mobiel boven zijn box, drukke spelletjes: allemaal indrukken waar hij onrustig door kan worden. Hou daarom in de gaten dat er niet te veel ‘drukte’ om je kindje heen is voor hij gaat slapen. Zorg dat de overgang van wakker zijn naar gaan slapen niet te groot is.

Hou ook de slaapomgeving van je kleintje rustig, met gedimd licht en zo min mogelijk geluid. Als je het prettig vindt, kun je je kindje in een co-sleeper of wiegje naast je bed laten slapen: zo kun je hem ’s nachts gemakkelijker geruststellen en/of voeden.

Tip 2 - Op het juiste moment naar bed

Leg je kindje op het juiste moment in bed. Zie je deze signalen van vermoeidheid: wrijven in de oogjes, de ogen wegdraaien, gapen of jengelen? Dan weet je dat je kleintje aan slaap toe is. Pik je deze signalen op, leg je baby dan in zijn bedje. Zo raakt hij niet over zijn slaap heen. Oververmoeidheid kan het inslapen moeilijker maken, daarom is een goede timing belangrijk.

Tip 3 - Ritme en voorspelbaarheid

Een bedtijdritueel kan je kindje helpen bij het gaan slapen. Bij een vaste volgorde van gebeurtenissen weet je kleintje waar hij aan toe is. Doe je baby elke dag in een vaste volgorde in bad, trek hem zijn pyjamaatje aan, voed hem en leg hem daarna in zijn wiegje of bedje. Maak je kindje iedere ochtend om dezelfde tijd wakker. Doe de gordijnen open of het licht aan en geef hem aandacht, zodat hij weet dat de dag is begonnen.

Tip 4 - Help bij krampjes of een boertje laten

Heeft je baby geen honger maar huilt hij wel en blijft hij wakker, dan zit er misschien een boertje dwars. Tijdens het drinken slikken baby’s vaak lucht in, die er weer uit moet. Houd je baby rechtop tegen je aan en geef zachte klopjes op zijn rug, of loop heen en weer zodat de lucht kan ontsnappen.

Ook kan hij last hebben van krampjes. Dit komt het meest voor aan het eind van de middag en in de avond. Je herkent krampjes doordat je baby zijn beentjes optrekt en weer strekt en zich soms overstrekt. Gebruik eventueel druppels die darmkrampjes verlichten.

Baby slapen moeder

Ook kan het helpen als je je baby met zijn buikje op je onderarm legt. Zijn armpjes en beentjes hangen dan aan weerskanten van je arm. Leg het hoofdje in je handpalm, of omgekeerd, naast de holte van je elleboog. In deze houding oefen je wat druk uit op het buikje, wat de pijn verlicht. Baby's met krampjes hebben vaak een sterke zuigbehoefte, een speentje of je pink kunnen dan uitkomst bieden.

Tip 5 - Baker je baby in

Is je baby ’s nachts erg onrustig en beweegt hij veel met zijn armen? Dan kan inbakeren helpen. Onrustige baby’s schrikken namelijk soms wakker van hun eigen armbewegingen. Met een bakerdoek of inbakerslaapzak heeft je baby minder bewegingsruimte en slaapt hij rustiger.

Tip 6 -  Zorg voor voldoende voeding

Baby's die de dag met de nacht verwisselen, doen dit vaak omdat ze simpelweg honger hebben. Voed je kindje overdag om de drie tot vier uur, ook al moet je hem hiervoor wakker maken.

Wanneer je je kindje 's nachts voedt, kan het zijn dat hij al na een paar minuten stopt met drinken. Zelf ben je vaak doodmoe. Het is dan verleidelijk om hem terug te leggen in zijn bedje. Maar wanneer zijn buikje niet helemaal vol is, wordt hij waarschijnlijk snel weer wakker. Maak hem daarom echt wakker, bijvoorbeeld door zijn luier te verschonen. De nachtvoeding duurt misschien langer, maar daarna slaapt hij langer. Even doorzetten dus!

Kom je er niet uit? Vraag om hulp

Meestal weet je als moeder het best wat er met je kindje aan de hand is. Vertrouw gewoon op je instinct. Maar heb je alles al geprobeerd en krijg je het gevoel dat er meer aan de hand is? Praat er dan over met je huis- of consultatiebureau-arts. Het kan behoorlijk opluchten als je er met een ander over kunt praten.

close

Previous

6 x sportvoeding die je nog niet kende
close

Next

Vaginale ongemakken