
Pseudokroep (valse kroep) bij baby’s: dit wil je weten
Wordt je kindje ’s avonds of ’s nachts huilend wakker met een blaffende hoest? Dan bestaat de kans dat je kind last heeft van pseudokroep. Een kroepaanval kan een beangstigende ervaring zijn. In deze blog lees je wat pseudokroep is, waar een kroepaanval door veroorzaakt wordt en wat je kunt doen om je kind te helpen tijdens een pseudokroepaanval.
Wat is pseudokroep?
Pseudokroep, ook wel valse kroep genoemd, is een ontsteking in de keel en komt voornamelijk voor bij kinderen tussen de 6 maanden en 5 jaar oud. Meestal wordt dit veroorzaakt door een virus. Het slijmvlies in de keel wordt dikker en je kind gaat daarom hard hoesten. Dit kan best even spannend zijn, maar in de meeste gevallen is het geen reden tot zorgen. Een kroepaanval gaat binnen enkele uren vanzelf weer over.
Is pseudokroep besmettelijk?
Pseudokroep ontstaat door een virus en is daardoor besmettelijk. Wanneer een besmet kind hoest, niest of praat, komen er druppeltjes vrij en komt het virus in de lucht. Zo kan een ander kind, of volwassene, besmet raken met de kroepziekte. Volwassenen en oudere kinderen kunnen ook pseudokroep krijgen, maar worden er niet erg ziek van.
Verschil kroep en pseudokroep
Kroep is een oude benaming van difterie aan het strottenhoofd. Keeldifterie wordt veroorzaakt door een bacterie. In Nederland zijn de meeste kinderen gevaccineerd tegen difterie (DKTP-vaccin), waardoor het niet zo vaak meer voorkomt. Pseudokroep of valse kroep is iets anders dan keeldifterie. Pseudokroep wordt namelijk veroorzaakt door een virus. Beide soorten kroep zijn wel erg besmettelijk.
Hoe ontstaat pseudokroep?
Pseudokroep ontstaat door een virus. Wanneer een baby of kind in aanraking komt met dit virus, wordt het slijmvlies rondom de stembanden dikker.

Pseudokroep herkennen
De klachten bij pseudokroep ontstaan opeens en dit wordt ook een aanval van pseudokroep genoemd. Je herkent een kroepaanval hieraan:
- Je kind voelt zich niet ziek, is hooguit verkouden, maar heeft geen koorts
- ’s Avonds of ’s nachts wordt je kind (huilend) wakker met een sterk hoorbare ademhaling
- Je kind hoest hard, een beetje als een zeehond
- Ook kan je kind hees zijn
Tips en adviezen bij een kroepaanval
Heeft je kind een aanval van pseudokroep? Daar kun je best van schrikken. Deze tips kun je opvolgen als je kind last heeft van een kroepaanval:
- Blijf rustig.
Je kind kan in paniek raken door het harde hoesten en moet vaak ook huilen. Het is dus belangrijk om je kind te kalmeren. Wanneer het kind gekalmeerd is, kan het ook rustiger ademhalen. Kalmeren doe je het best door zelf rustig te blijven. - Leid je kind af.
Ontspanning is belangrijk voor het kind. Probeer je kind af te leiden door bijvoorbeeld een verhaaltje voor te lezen of te knuffelen. Je kunt je kind ook afleiden door zijn/haar favoriete knuffel of speeltje te geven. - Rechtop zitten.
Door een rechte houding, kan je kind makkelijker ademhalen. - Drinken.
Drinken verzacht de keel.
Medicijnen zijn vaak niet nodig bij pseudokroep. Het gaat vanzelf weer over. Neem wel contact op met de huisarts wanneer het harde hoesten niet minder wordt en bovenstaande tips niet helpen. Ook wanneer je kind erg suf of onrustig is of bij twijfel, is het goed om contact op te nemen met je huisarts.
Nu weet je alles over pseudokroep
Pseudokroep is niet hetzelfde als kroep of difterie. Een kroepaanval komt voornamelijk ’s avonds of ’s nachts voor en duurt hooguit een aantal uur. Pseudokroep is vaak onschuldig en gaat vanzelf over, maar een kroepaanval kan spannend zijn voor kind en ouder. Het is belangrijk dat je je kind kalmeert, zodat de ademhaling rustiger wordt. Blijf dus zelf ook altijd rustig tijdens een kroepaanval en leid je kind af zodat hij of zij zich ontspant. Wil je meer lezen over wat je kunt doen wanneer je baby hoest? Lees dan deze blog eens.
Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 19 december 2022
Bronnen: