BLOG Kruidvat

Nieuwe tattoo? Zo verzorg je hem

Read time: 3 minutes
Posted on: 29/04/2022

7 tips om je nieuwe tattoo te vervolgen

Zo verzorg je je tatoeage optimaal

Heb je net een nieuwe tattoo? Of ben je van plan er 1 te laten zetten? Dan wil je natuurlijk dat je huid goed herstelt en je tattoo mooi blijft. Het is daarom belangrijk om je huid en je tatoeage goed te verzorgen. Met deze 7 tips gaat dat zeker lukken!

1. Verwijder de folie op het juiste moment

Nadat je tattoo is gezet, wordt deze schoongemaakt en meestal ingepakt met huishoudfolie ter bescherming. Verwijder deze folie niet eerder, maar ook niet later, dan de tattoo-artiest je vertelt. Dat kan na een uur zijn of pas na een dag. De artiest weet wat het beste is voor je tattoo.

2. Houd je tattoo goed schoon

Heb je de folie verwijderd? Maak je tattoo dan meteen goed schoon met lauwwarm water en zeepvrije pH-neutrale wasgel. Gebruik geen washandje bij het wassen en dep je tattoo droog met een schone, zachte doek. Herhaal dit de 1e dagen 2 keer per dag.

3. Smeer je tattoo regelmatig in

Het is belangrijk om je tattoo de 1e dagen regelmatig in te smeren met een dun (!) laagje zalf. De frequentie is bij iedereen anders; het gaat er vooral om dat je tattoo nooit droog aanvoelt en de huid soepel blijft. Als je tattoo te droog wordt, geneest hij minder snel en heb je kans op scheurtjes en barstjes die je tattoo beschadigen.

Onze tip: Gebruik Bepanthen Tattoo Nazorgzalf om je tattoo te verzorgen. Deze zalf biedt verantwoorde nazorg voor een mooi resultaat. De zalf:

  • beschermt en herstelt de getatoeëerde huid snel
  • vormt een transparant laagje op de huid en laat deze ademen
  • ondersteunt het natuurlijk huidherstel dankzij panthenol 5% (pro-vitamine B5)
  • is dermatologisch getest op een getatoeëerde huid en aanbevolen door tattoo-artiesten
  • is de nummer 1 in tattoonazorg**
  • bevat geen parfum, kleurstoffen en conserveermiddelen

4. Ga niet pulken aan korstjes

Het is heel verleidelijk om te pulken en te trekken aan velletjes en korstjes, maar hou je in! Krab ook niet aan je tattoo. Je hebt kans dat je tattoo er minder mooi van wordt en je loopt bovendien het risico dat je huid gaat ontsteken.

5. Blijf uit de zon

Vermijd de zon tot je tatoeage echt helemaal is genezen. Zonnestralen (en ook de stralen van de zonnebank) kunnen blaren op je tattoo veroorzaken. Ga ook niet in de zon met een zonnecrème op je huid. Is je tattoo genezen, gebruik dan altijd een zonnecrème met SPF 30 of 50.

6. Blijf uit het water

Kort douchen met je tattoo is geen probleem. Maar zwemmen of in bad liggen kun je beter pas doen, als je tattoo is genezen. Zo voorkom je dat bacteriën uit het water in je tatoeage komen. Ga ook niet in de sauna of het stoombad.

7. Laat je tattoo luchten

Het is belangrijk om je tatoeage zoveel mogelijk aan de lucht te laten drogen. Dek de wond daarom niet af met verband, pleisters of folie. Het ligt er natuurlijk aan wáár je tattoo zit, maar als het even kan is het beter om deze ook niet te bedekken met kleding. Zorg er in ieder geval voor dat je kleding lekker losjes zit en schoon is. Anders heb je kans dat je kleren aan je tattoo gaan plakken. Bij het loshalen kun je dan velletjes meetrekken.

Je tatoeage is een sieraad voor het leven. Neem dus de tijd om deze goed te verzorgen. Heb je ondanks deze tips toch het idee dat je tattoo niet goed geneest of gaat ontsteken? Neem dan contact op met je huisarts. Hij of zij kan het beste beoordelen wat je moet doen.

Verzorging ná de nazorgfase

Zo’n 30% van de mensen stopt met het verzorgen van zijn of haar tattoo na de nazorgfase van 10 tot 15 dagen. En slechts 1 op de 5 mensen verzorgt de tattoo langer dan een maand.* Voor het mooiste resultaat raden wij je aan om de getatoeëerde huid te blijven onderhouden met een crème, zoals Bepanthen Verzorgende Crème . Deze crème:

  • biedt blijvende verzorging van de getatoeëerde huid
  • trekt snel in, verzacht en verfrist
  • is parfumvrij en bevat geen kleurstoffen en parabenen
  • smeert gemakkelijk uit en trekt snel in

Geniet van je tattoo!

* niet op open huid aanbrengen
** Multiscope 2020
*** Olsavszky et al. 2019  BPN tattoo

left arrow left arrow
Showing > of results

close

Previous

Het antwoord voor vastzittende slijmhoest
close

Next

Dé oplossing voor huidirritatie door maandver...