BLOG Kruidvat

Muggenbult: zo verlicht je de jeuk

Leestijd: 7 minuten
Geplaatst op: 08/11/2022

Muggenbult: zo verlicht je de jeuk

Heb jij het helemaal gehad met dat gezoem van die rotmuggen bij je oren? En die jeukende muggenbulten die ze achterlaten op je lichaam die je soms tot bloedens toe kan openkrabben? In deze BLOG lees je wat je kan doen tegen die vervelende muggenbulten.

Wat is een muggenbeet?

Een muggenbeet is een beet van een vrouwtjesmug, waarbij ze je bloed opzuigt om haar eitjes mee te voeden. In dit bloed spuit ze een antistollingsmiddel, zodat ze het rustig kan opzuigen zonder dat het stolt. Ons immuunsysteem reageert op dit middel en geeft een allergische reactie af. Daardoor ontstaat de rode bult en vooral: veel jeuk.

Waarom steken muggen vooral jou?

Je kent het vast wel, jij zit compleet onder de muggenbulten, maar je partner, vrienden of familie zien er ongeschonden uit. Het klopt dat niet iedereen even vatbaar is voor muggenbeten. Dit heeft meerdere oorzaken:

 • Je genen
 • Je bloedgroep
 • Je geslacht
 • Je lichaamstemperatuur
 • Koolstofdioxide
 • Bacteriën
 • Zweet

Je genen

Bij mensen die (heftige) klachten hebben van muggenbeten kan dit door erfelijkheid komen. Als één van (of allebei) je ouders gevoeliger is voor muggenbeten, is de kans groter dat dat voor jou ook geldt. Helaas kan je hier niks aan doen.

Je bloedgroep

Een andere reden dat de een meer last heeft van muggen dan de ander komt door je bloedgroep. Heb je bloedgroep O? Dan heb je pech. Muggen bijten namelijk het liefst mensen met dit bloedtype. Uit onderzoek is gebleken dat muggen maar liefst 80 procent meer mensen steken met bloedgroep O.

Je geslacht

Mannen worden vaker gestoken dan vrouwen. Wel is het zo dat de klachten bij mannen vaak minder erg zijn dan bij vrouwen. Als vrouwen eenmaal worden gebeten, hebben ze meer last van zwellingen, bultjes en een jeukende huid.

Je lichaamstemperatuur

Mensen met een hoge lichaamstemperatuur worden vaker gestoken. Muggen houden nu eenmaal van warmte.

Koolstofdioxide

Muggen worden aangetrokken door koolstofdioxide. Mensen die meer koolstofdioxide uitademen, zijn dus sneller vatbaar voor muggenbeten dan anderen. Zwangere vrouwen, maar ook mensen met overgewicht, ademen meer koolstofdioxide uit dan de gemiddelde mens.

Bacteriën

Muggen houden niet van bacteriën. Je kan dus zeggen dat hoe gezonder je bent en je huid is, des te vatbaarder je bent voor muggenbeten. Helaas is een goede hygiëne dus niet genoeg om gegarandeerd van muggenbulten af te komen.

Zweten

Muggen houden van het melkzuur dat wordt afgegeven wanneer je zweet. Daarom zijn muggen vaak meer te vinden rondom mensen die aan het sporten zijn of net gesport hebben. Omdat sommige mensen veel meer en sneller zweten dan anderen, is het ook hier persoonsafhankelijk hoe vatbaar sporters zijn voor muggenbeten.

Allergische reactie bij een muggenbeet?

Je kunt ook allergisch zijn voor muggenbeten. Dan ontstaat er een heftige huidreactie. Hierbij kunnen er rond één muggenbeet meerdere jeukende en rode bulten ontstaan. Soms ontstaan er ook vochtblaasjes of blaren op deze bulten. Twijfel je over een muggenbeet of andere insectenbeet? Neem dan contact op met je huisarts.

Heb je een ontstoken muggenbult?

Ook kan een muggenbult gaan ontsteken. Vaak komt dit door bacteriën die van je nagels en vingers in je kapotte huid terechtkomen, door het krabben. Hoe merk je dat je muggenbult ontsteken is? Er zijn een aantal signalen:

 • Zwelling van je lymfeklieren
 • Uitscheiding van pus uit de bult
 • De plek doet pijn en voelt warm aan
 • Koorts
 • Koude rillingen
 • Een rode ring om de muggenbeet

Maak je je zorgen over een ontstoken bult? Neem dan contact op met je huisarts.

Muggenbeet behandelen

Gelukkig zijn muggenbeten vaak erg onschuldig en ben je er snel weer vanaf. Bovendien zijn er verschillende manieren om jezelf te beschermen tegen muggenbeten. Zo kun je onder andere gebruik maken van een spray, armband, stickers en stekkers om muggen zoveel mogelijk op afstand te houden. Ben je benieuwd wat je verder kan doen om ze te voorkomen? Lees dan deze BLOG over muggen.

Ben je toch gebeten? Dan kom je zo van de klachten af:

 1. Kalmeer je huid
 2. Zorg voor verkoeling
 3. Raak de muggenbeet niet aan
 4. Zet een kruisje tegen de jeuk

Kalmeer je huid

Je huid is geïrriteerd. Door haar te kalmeren met een zalf kan ze weer wat meer tot rust komen. Je kunt gebruik maken van de Kruidvat na de beet pen. Kruidvat na de beet pen verzacht je huid na insecten, -kwallenbeten en brandnetelsteken. De Kruidvat Na De Beet Pen heeft een handige roller, waardoor de pen gemakkelijk is in het gebruik.

Zorg voor verkoeling

Verkoel je huid. Dit helpt tegen de jeuk en tegen de muggenbulten.

Raak de muggenbeet niet aan

Het is waarschijnlijk de lastigste tip die we je geven, maar probeer zo min mogelijk aan de muggenbeet te zitten. Hoe heerlijk het ook kan zijn om even flink te krabben, de jeuk wordt er vaak alleen maar erger van. Daarbij maak je door heftig krabben ook je huid kapot, wat de jeuk ook weer kan verergeren.

Zet een kruisje tegen de jeuk

Het motto ‘pijn is fijn’ is waarschijnlijk hiervan afgeleid, maar als je echt niet van de muggenbult af kan blijven én je lange nagels hebt, dan kan het soms helpen om een kruisje te zetten. Door met je nagels een kruisje op de bult te prikken lijkt het alsof de jeuk minder wordt. Dit komt doordat je jezelf daarmee pijn doet, wat de jeuk minder maakt. Helaas werkt dit maar tijdelijk. Als de pijn weer verdwijnt, komt de jeuk terug.

Weg met vervelende jeuk door muggenbulten

Muggenbulten zijn gelukkig onschuldig, maar wel ontzettend vervelend. Muggenbeten geven een kleine reactie op je huid en zijn binnen een paar dagen weer verdwenen. Hoe moeilijk het ook is, probeer niet aan de muggenbult te zitten. Probeer je huid te verkoelen en zet tegen de ergste jeuk een kruisje.

Ben je benieuwd welke producten wij in ons assortiment hebben die je kunnen helpen om muggen en muggenbeten te voorkomen en te behandelen? Kijk dan eens in onze webshop of bezoek een van onze winkels.

Disclaimer:

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.

left arrow left arrow
Showing > of results

Dit artikel is voor het laatste bijgewerkt op 08 november 2022

Bronnen:
https://www.thuisarts.nl/insectenbeet/ik-heb-last-van-insectenbeet
https://www.rodekruis.nl/ehbo/ehbo-tips/muggenbeet/

close

Previous

CBD: wat is het?
close

Next

Visolie: alles wat je moet weten