BLOG Kruidvat

Morning-afterpil: alles over deze noodanticonceptie

Leestijd: 8 minuten
Geplaatst op: 18/11/2022

Morning-afterpil: alles over deze noodanticonceptie

Heb je onveilige seks gehad of is het condoom gescheurd en wil je niet zwanger worden? Dan is het belangrijk om snel actie te ondernemen en een morning-afterpil te halen. Want hoe sneller je een morning-afterpil inneemt, hoe minder kans er is op een zwangerschap. Maar wat doet een morning-afterpil eigenlijk? En wat zijn de verschillen tussen de morning-afterpillen die verkrijgbaar zijn? We hebben het hier allemaal voor je op een rijtje gezet.

Wat is een morning-afterpil?

Heb je onbeschermde seks gehad en wil je niet zwanger worden? Met een morning-afterpil maak je de kans op een zwangerschap zo klein mogelijk. De pil stelt namelijk je eisprong (ovulatie) uit. Zo voorkom je bevruchting van de eicel door nog aanwezige spermacellen. Let op: de morning-afterpil is geen anticonceptiemiddel en beschermt je ook niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s).

Werking morning-afterpil

Maar hoe werkt de morning-afterpil nou precies? De morning-afterpil is een vorm van noodanticonceptie. De pil heeft als werkzame stof een bepaald hormoon, dat je eisprong uitstelt en zo een bevruchting van de eicel voorkomt. Het is een simpele manier om de kans op een zwangerschap zo klein mogelijk te maken.

Het is goed om te weten dat je met een morning-afterpil een zwangerschap niet kan afbreken, zoals je met een abortus wel doet. Ben je al zwanger en slik je dan een morning-afterpil? Dan blijf je dus zwanger.

Je kunt op alle dagen in je cyclus zwanger worden. Per vrouw en per menstruatiecyclus verschilt het moment van de eisprong namelijk en spermacellen kunnen tot wel vijf dagen blijven leven. Je weet nooit precies wanneer je ovuleert. Er zijn daarom geen veilige dagen in je cyclus.

Morning-afterpil na ovulatie

Is je eisprong al geweest? Dan helpt de morning-afterpil niet meer. De ovulatie kan dan namelijk niet meer uitgesteld worden. Is de eicel bevrucht en ben je zwanger? Dan werkt de morning-afterpil ook niet meer. De pil heeft namelijk geen invloed op een eventuele zwangerschap.

Welke morning-afterpil is het beste?

Er zijn verschillende morning-afterpillen verkrijgbaar. Welke pil voor jou het beste werkt, hangt af van wanneer je onbeschermde seks hebt gehad en hoe snel daarna je de pil kunt innemen.

De werkzame stof verschilt per pil. Zo zit in de Norlevo Morning-afterpil* en de Kruidvat Morning-Afterpil* het stofje levonorgestrel. In Kruidvat Ulipristal Noodanticonceptie* en Ella One Noodanticonceptie* zit het werkzame stofje ulipristalacetaat.

Zowel levonorgestrel als ulipristalacetaat zorgen ervoor dat de afgifte van een eicel door je eierstokken wordt geremd en morning-afterpillen met deze stoffen kunnen beide gebruikt worden als noodanticonceptie.

Wanneer gebruik je de morning-afterpil?

Om de kans op een ongewenste zwangerschap zo klein mogelijk te maken, is het belangrijk een morning-afterpil zo snel mogelijk na de seks in te nemen. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans is op een zwangerschap. De NorLevo en Kruidvat Merk morning-afterpil kun je tot drie dagen na de seks innemen. De morning-afterpil van EllaOne en Kruidvat Merk ulipristal is tot vijf dagen na de onveilige seks in te nemen. Deze pil werkt ook in de twee dagen voor je ovulatie. Dit zijn de twee meest vruchtbare dagen.

Of de morning-afterpil zijn werk heeft gedaan, weet je pas als je ongesteld wordt. Je kan hierbij iets later of eerder dan normaal menstrueren.

Betrouwbaarheid tegen zwangerschap

De morning-afterpil verkleint de kans op een zwangerschap na onbeschermde seks, maar is niet 100% betrouwbaar. De exacte betrouwbaarheid hangt af van de pil die je gebruikt en op welk moment je hem inneemt. Hoe eerder je de morning-afterpil inneemt, hoe betrouwbaarder hij is.

Veilig gebruik van de morning-afterpil

De morning-afterpil is veilig in gebruik. Een morning-afterpil is noodanticonceptie en is niet geschikt als regulier voorbehoedsmiddel. Omdat een morning-afterpil een geneesmiddel is, is het belangrijk om voor gebruik de bijsluiter te lezen.

Let op: geef je borstvoeding? Bij een morning-afterpil met levonorgestrel kun je na 8 uur alweer borstvoeding geven. Bij de morning-afterpil van EllaOne kan dit pas na 7 dagen weer.

Bijwerkingen van de morning-afterpil

Sommige vrouwen denken dat je van de morning-afterpil ziek wordt, maar dat is een fabeltje. De morning-afterpil is een geneesmiddel en kent daarom soms wel bijwerkingen, zoals:

  • Buikpijn
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Misselijkheid
  • Duizeligheid

Slechts één op de tien vrouwen heeft last van de meest voorkomende bijwerkingen. De klachten houden vaak maar een paar dagen aan. De morning-afterpil kent geen blijvende gevolgen en je kunt er niet onvruchtbaar door worden.

Bloedverlies na morning-afterpil

Als je een morning-afterpil hebt ingenomen, kan dit je volgende menstruatie beïnvloeden. Je wordt dan soms op een andere dag dan gebruikelijk ongesteld. Ook kunnen de bloedingen iets heftiger zijn dan normaal.

Toch zwanger na morning-afterpil

De morning-afterpil maakt de kans op een zwangerschap zo klein mogelijk, maar kan het nooit helemaal voorkomen. Je hebt nooit 100% garantie dat je niet zwanger wordt. Zeker als je ovulatie al is geweest, werkt de morning-afterpil niet meer. Ben je toch in verwachting geraakt? Neem dan contact op met je huisarts.

Waar kan je een morning-afterpil kopen?

Wist je dat er elke week zo’n 6.000 morning-afterpillen worden verkocht? Je bent dus zeker niet de enige die er een nodig heeft. Morning-afterpillen zijn gewoon vrij verkrijgbaar. Alle soorten zijn bij Kruidvat te koop. Zo heb je een morning-afterpil van NorLevo, EllaOne en van ons Kruidvat Merk. De morning-afterpil ligt gewoon in het schap en je hoeft er in de winkel dus niet apart om te vragen. Bestel je liever online? Alle morning-afterpillen zijn ook in onze webshop verkrijgbaar.

Prijs morning-afterpil

De prijs van de morning-afterpil verschilt per merk. Gemiddeld kost de pil tussen de 10 en 20 euro. Zoek je een goedkope morning-afterpil? Dan is onze Kruidvat Morning-afterpil de beste keuze.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Heb je een morning-afterpil ingenomen en heb je binnen 4 uur overgegeven of ben je aan de diarree? Neem dan contact op met je huisarts. Het kan zijn dat de pil dan niet meer goed werkt.

Noodanticonceptie: de morning-afterpil

Heb je onbeschermde seks gehad en wil je voorkomen dat je zwanger wordt? Dan kun je een morning-afterpil gebruiken. Deze pil stelt je eisprong uit. De morning-afterpil is geen vervanging van je gewone anticonceptie en beschermt je ook niet tegen soa’s. Het is belangrijk de pil zo snel mogelijk na de onbeschermde seks in te nemen. Hij is dan het meest betrouwbaar. De morning-afterpil is gewoon vrij verkrijgbaar. Haal ‘m bij de winkel of bestel ‘m discreet in onze webshop.

Disclaimer: deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.

left arrow left arrow
Showing > of results

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 18 november 2022

Bronnen:

close

Previous

6 slimme tips: gewichtsbehoud doe je zo!
close

Next

Verkoudheid: wat kun je doen?