BLOG Kruidvat

Examenstress? Tips om ermee om te gaan

Read time: 1 minute
Posted on: 21/06/2022
This image has an empty alt attribute; its file name is Article_header_202219GE7_Examenstress-2-1024x477.jpg

Examen doen is niet niks en kan behoorlijk spannend zijn. Je doet natuurlijk alles om je zo goed mogelijk voor te bereiden, maar je voelt ook de spanning. Het kan zijn dat je examenstress krijgt.  Wat is dit precies? En belangrijker nog: hoe hou je de spanning onder controle, zodat je je kunt blijven  focussen op je examens?

Wat is examenstress?

Examenstress is het voelen van spanning, wanneer je leert voor een examen óf het examen aan het doen bent. Als je examenstress hebt, voel je je gespannen en onzeker. Hoe dichterbij het examen komt, hoe spannender het wordt.

Hoe voel je je bij examenstress?

Heb ik wel genoeg geleerd? Weet ik de antwoorden wel? Deze vragen spoken misschien door je hoofd. Bij examenstress voel je je onrustig. Je twijfelt en krijgt zweterige handen en rode wangen.

Waarom examenstress?

Het is eigenlijk helemaal niet raar dat je gespannen bent voor een belangrijke gebeurtenis. Bij stress bereidt je lichaam zich namelijk voor op actie. Je lichaam wordt alert en staat als het ware klaar om een prestatie te leveren.

Wat te doen bij examenstress?

Dat je wat spanning ervaart, is dus heel normaal. De truc is om er slim mee om te gaan. Misschien helpen deze tips:

1.     Maak een duidelijke planning.

2.     Begin op tijd met leren.

3.     Zorg dat je voldoende slaapt.

4.     Relax! Ga tussendoor regelmatig sporten of een stukje wandelen.

5.     Beloon jezelf. Heb je dat moeilijke hoofdstuk doorgeworsteld? Ga dan even wat leuks doen.

6.     Blijf positief denken. Positieve gedachten als “het gaat me lukken” en “ik kan dit” zorgen voor meer ontspanning.

Ondersteuning bij examenstress

Er zijn zelfzorgmiddelen die je kunt nemen bij examenstress. Je kunt bijvoorbeeld Valdispert Stress Moments Forte Melisse proberen. Deze tabletten zijn geschikt bij stressvolle situaties*, een zenuwachtig en onrustig gevoel* (valeriaan), geeft rust bij stresssituaties* (citroenmelisse) en helpt geconcentreerd te blijven (gingseng).

* Gezondheidsclaims in afwachting van Europese toelating.

Je kunt ook kiezen voor Kruidvat Stress Moment. Deze tabletten bevatten valeriaan en citroenmelisse die helpen bij de stresssituaties* en een zenuwachtig gevoel*.

* Gezondheidsclaims in afwachting van Europese toelating.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Zonneallergie: wat is het en handige tips
close

Next

Wat is kurkuma en wat doet het?