Kruidvat Blog

Wat is de overgang?

header overgang

Wat zijn de bekendste overgangsverschijnselen?

De overgang is een ingrijpende periode in het leven van de vrouw. De overgang is de periode in je leven waarin je van vruchtbaar naar niet meer vruchtbaar gaat. Aangestuurd door je hormonen vinden er veel veranderingen in je lichaam plaats. Maar wat gebeurt er precies en hoe merk je dit? Ontdek hier alles over de overgangsperiode.

Onze tip: Ymea Silhouet is geschikt voor langdurig gebruik. Het bevat o.a. salie* dat helpt bij opvliegers, stemmingswisselingen en prikkelbare gevoelens.

* Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.

Wat is de overgang?

De overgang geeft de periode in het leven van de vrouw aan waarin zij van vruchtbaar naar niet meer vruchtbaar gaat. In deze periode valt ook de menopauze. Dit is je laatste menstruatie en het moment waarop je niet meer vruchtbaar bent. Vaak worden deze termen door elkaar gebruikt, maar ze betekenen dus niet hetzelfde.

Wat gebeurt er in je lichaam tijdens de overgang?

De overgang wordt gestuurd door je hormonen. Je lichaam gaat op zoek naar een nieuwe hormonale balans. In de vruchtbare periode van je leven produceren je eierstokken hormonen, waaronder oestrogeen. In je eierstokken liggen eicellen opgeslagen. Je hormonen zorgen ervoor dat de eicellen worden gebruikt en als deze niet worden bevrucht, ontstaat je menstruatie.

Als je in de overgang komt, worden er minder eicellen afgegeven. Ook produceren je eierstokken minder oestrogeen. Je menstruatie wordt steeds onregelmatiger en stopt uiteindelijk.

Wat zijn de symptomen?

Door de veranderingen in de hormoonspiegels kun je verschillende overgangsverschijnselen ervaren:

  • Opvliegers
  • Nachtelijk transpireren
  • Vermoeidheid
  • Stress
  • Innerlijke onrust
  • Stemmingswisselingen
  • Vaginale droogheid
  • Gewichtstoename

Hoe lang duurt de overgang?

Bij veel vrouwen vindt de overgangsperiode plaats tussen de 45 en 55 jaar. Bij de meeste vrouwen begint de overgang rond hun 47e. Kom je voor je 40e in de overgang? Dan is er sprake van een vervroegde overgang.

De overgangsperiode duurt vaak meerdere jaren. Voor elke vrouw is dit anders. Sommige vrouwen ervaren zelfs wel 10 jaar lang overgangsverschijnselen. Gemiddeld duurt de overgang zo’n 5 jaar.

rond sfeerbeeld overgang

Ymea ondersteunt je tijdens de overgang

De producten van Ymea ondersteunen je tijdens de overgangsperiode. Ze bestaan uit een zorgvuldig geselecteerde combinatie van vitamines, mineralen en kruidenextracten. Deze zijn speciaal afgestemd op vrouwen in de overgang. De natuurlijke ingrediënten zijn goed verdraagbaar en daardoor geschikt voor langdurig gebruik.

Benieuwd naar het hele Ymea assortiment? Ga dan nu naar de webshop!

close

Previous Article

Deze 5 vitaminen ondersteunen je immuunsystee...
close

Next Article

Rode gist rijst, helpt dat echt om je cholest...