Kruidvat Blog

Wat te doen bij klachten door de eikenprocessierups?

Processierups-header

Do’s en don’ts in geval van eikenprocessierups

De eikenprocessierups, ook wel alleen processierups genoemd, is een behaarde rups die je veel op eikenbomen vindt. De haartjes van dit beestje veroorzaken verschillende klachten waaronder huiduitslag, kortademigheid en rode ogen. Hier lees je wat de eikenprocessierups precies doet en hoe je de klachten die hij veroorzaakt verlicht en voorkomt.

Onze tip: Kruidvat Calendula Zalf verlicht jeuk en ondersteunt het herstellend vermogen van je huid.

Wat is de eikenprocessierups?

Eikenprocessierupsen komen het meest voor in de maanden mei, juni en juli. Deze harige rupsen zijn de larven van nachtvlinders, die overwinteren in eiken: dit verklaart het eerste deel van hun naam. Het tweede deel, ‘processie’, hebben ze te danken aan de manier waarop ze kruipen: allemaal achter elkaar, in een lange rij.

Klachten door eikenprocessierupsen

Processierupsen hebben duizenden brandhaartjes. Deze brandhaartjes worden verspreid door de wind, tot wel honderd meter van het nest. Komen je huid, ogen en luchtwegen hiermee in aanraking, dan kun je verschillende klachten krijgen.

Zo kun je last krijgen van een sterk jeukende huiduitslag, maar ook van hooikoortsachtige verschijnselen als hoesten, kortademigheid, moeite met slikken, rode, gezwollen ogen en een loopneus. In ernstiger gevallen krijgen mensen zelfs last van koorts, duizeligheid, overgeven en een algehele malaise.

Wat de huiduitslag betreft: deze kan in principe overal op je lichaam voorkomen, maar je komt hem het vaakst tegen aan de binnenkant van je armen. De bultjes kunnen lijken op muggenbulten en jeuken vaak net zo erg.

Processierups-sfeerbeeld

Hoe voorkom je klachten  door eikenprocessierupsen?

  • Vermijd eikenbomen waar processierupsen in leven. Deze herken je aan de aanwezigheid van nesten, maar ook aan de spinsels van brandharen en uitwerpselen van de rupsen.
  • Moet je toch door een gebied lopen of fietsen waar besmette bomen staan? Bedek je huid dan zo goed mogelijk.
  • Goed om te weten: ook je huisdier kan last krijgen van de eikenprocessierups. Pas de route die je normaal met je hond loopt, hier dus op aan.
  • Zijn er bij jou in de buurt processierupsen gesignaleerd? Sluit je ramen en deuren dan goed om te voorkomen dat de brandhaartjes naar binnen waaien.
  • Zie je eikenprocessierupsen op een boom die nog niet is afgezet met lint? Meld dit dan bij de gemeente. Ook wanneer je in je eigen tuin processierupsen ziet, ben je bij de gemeente aan het juiste adres. Ga niet zelf aan de slag om ze te vangen of onschadelijk te maken.

Hoe lang houden de klachten aan?

De meeste klachten verdwijnen na twee weken. Wil je de klachten verlichten? Bekijk dan wat je kunt doen bij huidirritatie, geïrriteerde luchtwegen of geïrriteerde ogen door de eikenprocessierups. Heb je ernstiger klachten, zoals benauwdheid en oogklachten, neem dan contact op met je huisarts of huisartsenpost.

*Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Welke Kruidvat Love Toy kies jij?
close

Next

7 tips om even écht te ontspannen onder de do...