Kruidvat Blog

Wat moet je doen bij een tekenbeet?

Teken

Teken verwijderen met een pincet, tekentang, tekenlasso of tekenlepel

Je komt terug van een heerlijke boswandeling en gaat even lekker nagenieten. Plotseling zie je een klein, zwart puntje op je huid. Wat gek, dat zat er vanmorgen nog niet. Grote kans dat je ‘gastheer’ bent van een teek. Een teek is een klein zwart beestje dat leeft van het bloed van mensen en dieren. Een tekenbeet is vaak onschuldig, maar kan ook ziektes overbrengen. Verwijder de teek daarom zo snel mogelijk. Hoe? Dat lees je hier. Meer weten over het gevaar van teken? Lees dan Waarom zijn teken gevaarlijk?

Buitenspelen

Hoe herken je een teek?

Een teek is een heel klein beestje, vaak maar één tot drie millimeter groot. Ze zijn zo klein dat je bijna niets merkt je als ze op je huid zitten. Na een tekenbeet lijkt het alsof er een zwart puntje op je huid zit. Teken zwellen na het opzuigen van bloed op tot een grijs of bruin bolletje en krijgen dan ongeveer de grootte van een erwt. Een teek leeft graag in dode bladeren en hoge grassen. Als ze bloed nodig hebben, gaan ze op zoek naar een gastheer. Dit zijn meestal dieren of mensen. Bij mensen klampen teken zich vaak vast:

 • In de liezen
 • In de oksels
 • In de knieholtes
 • In de bilspleet
 • Achter de oren
 • Rond de haargrens
 • Lang de randen van het ondergoed

Controleer deze gebieden goed als je in de natuur bent geweest.

Zo verwijder je een teek

Heb je een teek op je huid gespot? Kom dan direct in actie. Het is belangrijk om de teek zo snel mogelijk weg te halen. Hoe langer de teek op je huid zit, hoe groter de kans dat hij ziektes overdraagt. Het advies is om een teek binnen 24 uur uit je huid te halen. Zo verwijder je een teek veilig:

 • Heeft de teek zich nog niet vastgebeten? Haal de teek dan weg met kleefpleister of plakband.
 • Pak met een fijn pincet de teek zo dicht mogelijk bij je huid vast. Let op: knijp niet in het lichaam van de teek. Haal de teek los met een rustige, trekkende beweging.
 • Druk de grijpers van de tekentang, zoals de Kruidvat Tekentang, open met de drukpunten. Pak de teek stevig vast met de ‘bek’ van de tang. Trek de teek met een draaiende beweging uit je huid. Let hierbij goed op dat je de hele teek vasthebt.
 • De tekenlasso kun je met het schuifsysteem aanpassen aan de grootte van de teek. Leg de lasso om de teek en trek de lasso strak. Haal de teek met een draaiende beweging voorzichtig uit je huid.
 • Met een tekenlepel schep je de teek uit je huid. Zet de V-vormige inkeping zo dicht mogelijk tegen de teek aan en schep de teek uit je huid.

Ontsmet de plek na het verwijderen van de teek met jodium of 70% alcohol. Lukt het niet om de teek te verwijderen? Neem dan contact op met je huisarts. Heb je de teek succesvol verwijderd? Hou de plek van de tekenbeet nog drie maanden goed in de gaten. Komt er in deze maanden een rode ring of vlek bij de beet? Ga dan direct naar je huisarts. Tip: Ben je tijdens het tekenseizoen in de natuur geweest? Klop je kleding en schoenen buiten goed uit om eventuele teken te verwijderen. Was je kleding eventueel op 60 graden om teken te doden.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous Article

Rode gist rijst, helpt dat echt om je cholest...
close

Next Article

Geef je tuin een snelle make-over met deze ha...