Kruidvat Blog

Wat kun je doen bij geïrriteerde ogen door de eikenprocessierups?

Header_

Eerste hulp bij oogklachten door de processierups

In het voorjaar kun je in aanraking komen met de haartjes van de eikenprocessierups. Deze kleine brandhaartjes kunnen klachten veroorzaken. Eén van die klachten is oogirritatie. Dit ontstaat doordat de haartjes in je ogen terecht komen. Hier ontdek je wat je dan kunt doen.

Hoe ontstaan oogklachten door de eikenprocessierups?

De kans dat je de haartjes van de eikenprocessierups met je oog aanraakt, is vrij klein. Maar doordat de haartjes ook door de wind meegevoerd worden kunnen ze wel zo in je ogen waaien. Binnen vier uur geven ze dan klachten zoals jeukende ogen, roodheid en zwelling.

De brandharen hebben kleine weerhaakjes, waardoor ze makkelijk in je oog blijven hangen. Dit irriteert, waardoor je in je oog gaat wrijven. Hierdoor kun je je hoornvlies beschadigen en ontstekingen veroorzaken.

sfeerafbeelding

Hoe voorkom je oogirritatie door de processierups?

Wil je oogproblemen door de haartjes van de eikenprocessierups voorkomen, dan kan een bril of zonnebril je helpen om de haartjes uit je ogen te houden. Maar helemaal voorkomen lukt helaas niet.

Tips bij geïrriteerde ogen door de brandhaartjes van de eikenprocessierups

Heb je het vermoeden dat je wat haartjes in je ogen gekregen hebt? Spoel je oog dan goed met wat lauw water. Wrijf niet in je ogen. Hierdoor vererger je de klachten en vergroot je de kans op oogproblemen. De oogdruppels van Prevalin en A. Vogel Pollinosan kunnen je ook helpen om de klachten wat te verlichten.

Houden de klachten aan? Neem dan contact op met je huisarts. Hij of zij kan je doorverwijzen naar een oogarts.

Ben jij benieuwd naar ons hele Gezond assortiment? Ga dan snel naar onze webshop!

close

Previous Article

Waar is een condoom van gemaakt?
close

Next Article

Wat kun je doen bij huidirritatie door de eik...