Kruidvat Blog

De eikenprocessierups: wat kun je doen bij klachten?

De laatste jaren domineerde een klein, harig diertje de voorpagina’s van de kranten: de eikenprocessierups. De haartjes zorgen bij veel mensen voor klachten. Maar wat is de eikenprocessierups eigenlijk en wat moet je doen bij klachten? En waarom hebben we er vooral de laatste jaren zoveel last van? Hier ontdek je alles wat je wilt weten over dit inmiddels beroemde beestje.

 • Wat is een eikenprocessierups?
 • Wanneer is de eikenprocessierups actief?
 • Waar is de processierups het meest actief?
 • Welke klachten horen bij de processierups?
 • Klachten voorkomen
 • Wat te doen na aanraking met de processierups?
 • Blijven de klachten aanhouden?

Wat is een eikenprocessierups?

Een eikenprocessierups is de kleine, bladvretende rups van de eikenboomvlinder. De rups geeft hele dunne brandhaartjes af als hij zich bedreigd voelt. Deze haartjes kun je niet met je blote oog zien, maar ze zorgen wel voor huidirritatie bij aanraking. Wanneer de haartjes in aanraking met je huid komen, in je luchtwegen belanden of in je ogen komen kan er een allergische reactie ontstaan. De haartjes worden door de wind in de lucht verspreid, dus alleen voorkomen dat je de rups niet direct aanraakt is helaas niet voldoende.

De eikenprocessierups dankt zijn naam aan de boom waar hij zich mee voedt: de eik. In Nederland groeien veel eiken, dus ons land is een ideale plek voor de rups om zich te nestelen en te verspreiden. De toename in eikenprocessierupsen heeft onder andere te maken met een afname in de aantallen van de natuurlijke vijanden van de rups.

Wanneer is de eikenprocessierups actief?

De processierups is in april, mei, juni en juli actief. Eiken staan dan in bloei en omdat de lentes en zomers steeds warmer worden zijn de beestjes nu actiever dan ooit. De meeste klachten bij mensen beginnen in juni. Dan stoot de processierups zijn brandharen af. In juli verpoppen de rupsen, waarna de brandharen achterblijven in de nesten. De wind verspreidt de haartjes dan, waardoor de klachten de hele zomer en zelfs daarna nog kunnen aanhouden.

Waar is de processierups het meest actief?

Omdat eiken in Nederland overal groeien, kan de processierups zich overal voeden en nestelen. Of je nu in de natuur bent of pal naast een eikenboom woont, de klachten van de eikenprocessierups kunnen overal ontstaan. Als je weet waar de eikenbomen staan kan je wel makkelijker voorkomen dat je in aanraking komt met de brandharen. Het contact helemaal voorkomen is moeilijk, omdat de haartjes zich via de lucht verspreiden.

Welke klachten horen bij de processierups?

Als je in aanraking komt met de brandharen van de eikenprocessierups kan er een allergische reactie ontstaan waarbij je lichaam histamine aanmaakt. De klachten die hierbij horen zijn:

Heb je last van zwellingen aan je ogen, tong en/of lippen? Neem dan direct contact op met je huisarts.

Klachten voorkomen

voorbereid naar buiten:

 • Vermijd direct contact met je huid. Draag beschermende kleding en zorg ervoor dat je huid overal bedekt is.
 • Vermijd eikenbomen. Kom niet in de buurt en geef de haartjes geen kans in je kleren of op je huid te gaan zitten.
 • Draag een beschermende bril als je in de natuur bent. De brandharen van de eikenprocessierups waaien snel in je ogen.
 • Trek kleding meteen uit nadat je buiten bent geweest en was alles direct.

Wat te doen na aanraking met de processierups?

Ben je toch in aanraking gekomen met de processierups? Vermijd krabben en probeer dan zoveel mogelijk te doen om de brandharen te verwijderen. De volgende tips kunnen daarbij helpen:

Blijven de klachten aanhouden?

Wordt de jeuk ondraaglijk? Vraag dan je huisarts om advies. Hij of zij kan je misschien een corticosteroïdenzalf voorschrijven, of bij nog ernstiger klachten, hooikoortstabletten. Deze antihistaminica gaan allergische reacties tegen.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous Article

Tekenbeten: alles over teken
close

Next Article

Muggen: zo kom je ervan af