Kruidvat Blog

5 manieren om sfeer te creëren met lampen

home-sfeer creeeren met lampen-header

Verlicht je huis sfeervol met deze tips

Heb jij wel eens goed nagedacht over de verlichting in je huis? Met de juiste lampen en een goed lichtplan creëer je namelijk veel sfeer. En dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn! Met deze handige tips helpen we je een eindje op weg.

1 – Ontwerp een goed basisplan

In je huis heb je eigenlijk drie soorten verlichting nodig: basislampen, direct licht en sfeerverlichting:

  • Je basislampen verlichten een complete ruimte met één druk op de knop. Ideaal als je ’s avonds in het donker thuiskomt.
  • Spotjes boven het aanrecht, een hanglamp boven de eettafel en een staande lamp bij de bank creëren direct licht op plekken waar je dat nodig hebt, bijvoorbeeld om te koken, te eten of een boek te lezen.
  • Met kleinere lampjes zorg je voor sfeerverlichting op plekken die dat nodig hebben, zoals donkere hoekjes.

2 – Installeer dimmers

Met dimmers op al je verlichting bepaal je heel eenvoudig de lichtsterkte van je lampen. Als je een boek leest of je administratie doet, heb je wat feller licht nodig. Maar als je ’s avonds op de bank je favoriete serie kijkt, wil je het liefst wat zachter licht. Met een dimmer pas je dit zelf naar wens aan.

Sfeerbeeld - sfeer creeeren met lampen

3 – Let op de kleurtemperatuur

Tegenwoordig zijn de meeste lampen die je koopt ledlampen. Wist je dat er op het doosje van de ledlamp altijd een kleurtemperatuur vermeld staat? Deze waarde in Kelvin vertelt je iets over de warmte van het licht. Hoe hoger deze waarde, hoe koeler het licht. Voor een warme, sfeervolle ledlamp kies je daarom een met een lage Kelvin-waarde.

4 – Wees creatief met je lampen

Verlichting hoeft zeker niet saai en standaard te zijn. Heb je er bijvoorbeeld wel eens over nagedacht wat er gebeurt als je een lamp naar je plafond of muur richt? Het licht wordt dan vaak heel mooi weerkaatst en laat de ruimte zelfs groter lijken. Speel daarom met je lampen en probeer wat in jouw huis werkt.

5 – Maak gebruik van ledstrips

Ledstrips zijn perfect voor het creëren van meer sfeer. Plaats ze bijvoorbeeld onder je keukenkastjes, achter je televisie of langs je trap. De mogelijkheden zijn eindeloos! Een ledstrip is vooral ideaal als je ’s avonds je basislampen uitzet en nog wel wat verlichting en sfeer wilt behouden.

close

Previous Article

Wat is het beste inlegkruisje voor jou?
close

Next Article

Kruidvat is er voor je