
Hooikoorts: symptomen en handige tips
De zon schijnt weer, de lammetjes springen rond in de wei en de natuur staat volop in bloei: de lente is een periode om naar uit te kijken. Althans, voor de meeste mensen. Helaas betekent dit voor bijna 3 miljoen Nederlanders ook de tijd van pollen in de lucht en dus hooikoortsallergie. Maar wat is hooikoorts eigenlijk? En wat zijn de symptomen? Alles over hooikoorts en wat je kunt doen, lees je hier.
Wat is hooikoorts?
Hooikoorts is een allergie waarbij je lichaam reageert op het stuifmeel van grassen, planten en bomen. Dit stuifmeel – ook wel pollen genoemd – blijft in de lucht hangen en adem je in als je buiten bent. Door het contact met je slijmvliezen ontstaat er een allergische reactie.
Hoe ontstaan de hooikoortsklachten?
Je immuunsysteem raakt van slag en er komt histamine vrij. Histamine laat je hoesten, maakt je snotterig en laat je ogen tranen. Hooikoorts is het ergst in de maanden mei t/m augustus. Dat komt omdat in deze maanden veel bomen en planten in bloei staan.
Hooikoorts ontwikkelt zich meestal tussen je tiende en dertigste. Veel mensen groeien over de hooikoorts heen en hebben er op latere leeftijd minder of helemaal geen last meer van.
De symptomen van hooikoorts
De meest voorkomende symptomen bij hooikoorts lijken erg op de klachten die ook bij verkoudheid voorkomen. We zetten ze voor je op een rijtje:
- Loopneus of een verstopte neus
- Niesbuien
- Jeuk aan de neus
- Tranende, jeukende, gezwollen en rode ogen
- Een droge keel, soms met kriebelhoest
- Een vol gevoel in het hoofd
- Benauwd gevoel
- Vermoeidheid

Hoelang duurt hooikoorts?
De bloeitijd van grassen, planten en bomen loopt van februari t/m eind september. Dat betekent dat je maar liefst 8 maanden lang last kunt hebben van hooikoortsklachten.! Maar dit geldt lang niet voor iedereen dus. Als je voor alle soorten pollen allergisch bent, heb je dus bijna het hele jaar door kans op klachten. Toch is de kans op hooikoortsklachten het grootst in de lente en midden in de zomer. Dan staan de meeste planten en bomen in bloei.
Sommigen hebben wekenlang last van hooikoorts, anderen slechts af en toe een dagje. Waarom de ene persoon wel last heeft van hooikoorts en de ander niet, is niet bekend. Waarschijnlijk speelt erfelijkheid hierbij wel een rol.
Hooikoorts bij kinderen
Als je kind tussen de zeven en vijftien jaar is, kunnen de eerste symptomen zicht ontwikkelen . Wil je het zeker weten? Ga dan bij je huisarts langs voor een allergietest.
Tip: je kunt een speciale neusspray voor kinderen gebruiken, als je kind veel last heeft van de hooikoortsklachten.
Hooikoorts tijdens zwangerschap
Je lichaam verandert tijdens een zwangerschap. Door de veranderende hormoonhuishouding kan je ook anders op allergenen reageren. Sommige vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap meer last van hooikoorts, bij andere vrouwen zijn de klachten juist minder erg.
Hooikoorts is niet schadelijk voor je ongeboren baby, maar je kunt wel last hebben van de symptomen. Overleg altijd met je arts voordat je zelfzorg producten wilt gaan gebruiken.
Wat kun je doen tegen hooikoorts?
Hooikoorts is helaas niet te genezen. Toch kan je wel veel doen om de klachten te verlichten. Pollen zitten overal in de buitenlucht, dus makkelijk is het niet. Vermijd zoveel mogelijk contact met stuifmeel en maak eventueel gebruik van producten die helpen tegen hooikoorts. Wij geven je hier enkele handige tips.
Middelen tegen hooikoorts
Er zijn verschillende middelen die kunnen helpen bij hooikoorts. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor hooikoortstabletten, neussprays of oogdruppels. Benieuwd welke middelen tegen hooikoorts er allemaal zijn? Kijk dan eens op onze pagina met alle producten tegen hooikoorts. Lees wel voor gebruik altijd even de bijsluiter.
Hooikoortspillen of -tabletten
Hooikoortspillen, ook wel hooikoortstabletten genoemd, bevatten een stofje zoals cetirizine** of loratadine**. Dit stofje remt de werking van histamine, waardoor de reactie van je lichaam op histamine wordt beperkt. Op deze manier verminderen de hooikoortsklachten. Heb je dus last van hooikoorts? Dan kan het verstandig zijn om hooikoortstabletten in huis te hebben.
Neusspray bij hooikoorts
Ook kun je kiezen voor een neusspray bij hooikoorts zoals Carelastin Azelastine Neusspray**. In deze neusspray zit het stofje azelastine. Dit is een anti-allergie middel dat je kunt nemen bij allergische neusklachten zoals hooikoorts.
Oogdruppels bij hooikoorts
Je kunt bij hooikoorts last krijgen van je ogen. Ze kunnen branderig aanvoelen en gaan jeuken. Oogdruppels zoals de A Vogel Hooikoorts Oogdruppels* kunnen hierbij verlichting geven. Ook de Kruidvat Natriumcromoglicaat 20 mg/ml oogdruppels** kunnen verlichting geven bij hooikoorts. Doordat er in dit middel natriumcromoglicaat zit geven de oogdruppels verlichting bij klachten aan het oogslijmvlies zoals jeuk, tranen of roodheid veroorzaakt door hooikoorts. Belangrijk om te weten is dat dit middel preventief werkt en pas na 1 tot 3 weken begint te werken. Dit middel is dus niet geschikt om klachten direct te verhelpen, maar om deze helpen te voorkomen.
Tapen en hooikoorts
Misschien heb je iets gelezen over het gebruik van medisch tape bij hooikoorts. De werking hiervan is wetenschappelijk niet goed onderbouwd. In het onderzoek dat vaak wordt aangehaald gebruikten de proefpersonen ook anti-hooikoortsmedicijnen, waardoor onduidelijk is wat het effect van de tape is.
Do’s en don’ts bij hooikoorts
Om de klachten bij hooikoorts zoveel mogelijk te voorkomen zijn er nog een aantal handige tips die je kunnen helpen:
Wat je wel moet doen:
- Slaap met horren. Door horren voor je deuren en ramen te plaatsen, hebben pollen minder kans om binnen te dringen. Heb je (nog) geen horren? Hou je ramen en deuren dan vooral op warme en winderige dagen dicht.
- Draag een zonnebril. Dit beschermt je ogen tegen het stuifmeel.
- Ga direct na een regenbui naar buiten. Het is dan buiten niet alleen heerlijk opgefrist, maar grote kans dat alle pollen dan ook tijdelijk zijn weggespoeld.
- Pollen blijven in je haar en op je kleding zitten. Gooi je kleding elke dag in de was en borstel je haar voor het slapengaan. Neem zo nodig een douche als je van buiten komt. Zo neem je het stuifmeel niet mee naar bed.
Wat je niet moet doen:
- Je wasgoed buiten laten drogen. Je kleding vangt zo pollen op.
- Op vakantie gaan naar het platteland. Op het platteland hangen veel pollen in de lucht. Zoek liever de zee of de bergen op.
- Picknicken in het bos. Pak liever een terrasje in de stad: daar hangen minder pollen in de lucht.
- Lekker met de ramen open in de auto toeren. Rond drukke autowegen hangt veel stuifmeel in de lucht.
Hooikoorts radar
Op internet vind je de hooikoortsradar bij verschillende weersites. De hooikoortsradar geeft informatie over de pollendruk en meerdaagse verwachtingen voor de plek waar je bent en hoeveel last anderen hebben van hooikoorts op die dag. Zo weet je precies waar je aan toe bent als je de deur uitstapt.
Eerste hulp bij hooikoorts
Als je hooikoorts hebt, is dat vaak erg vervelend. Zeker in de maanden dat alles in bloei staat. Maar troost je, je bent zeker niet de enige. Om de klachten wat te verlichten kun je middelen tegen hooikoorts gebruiken en je levensstijl wat aanpassen. Dankzij onze tips weet je nu precies wat je dan kunt doen. Heb je nog vragen? Bezoek één van onze filialen en onze deskundige medewerkers kunnen je voorzien van een passend advies. Want wat je vraag ook is; stel ‘m aan de Kruidvat Drogist!
*Medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing
**Geneesmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 10 maart 2023.
Bronnen