BLOG Kruidvat

Hoe bescherm jij jezelf tegen een soa?

Leestijd: 2 minuten
Geplaatst op: 22/06/2022

Een seksueel overdraagbare aandoening (soa) herkennen kan best lastig zijn. Je kunt namelijk een soa hebben zonder dat je het merkt. Ook kun je een soa hebben en pas na langere tijd klachten krijgen. Het is belangrijk om jezelf goed te beschermen tegen soa’s, vooral als je wisselende bedpartners hebt. Ontdek alles wat je moet weten over soa’s én hoe jij jezelf ertegen kunt beschermen!

Wat is een soa?

Een soa is een infectie die via seksueel contact wordt overgedragen. Er zijn verschillende soa’s, zoals gonorroe, hiv, syfilis, chlamydia en trichomoniasis. De klachten verschillen per soort soa. Doordat sommige mensen (langere tijd) geen klachten ervaren, kunnen ze ongemerkt een soa doorgeven. Een soa loop je bovendien niet alleen door seks zonder condoom op. Sommige soa’s kun je zelfs al krijgen door naakt tegen je bedpartner aan te wrijven of seksspeeltjes te delen.

Hoe bescherm jij jezelf tegen een soa?

Er is maar 1 anticonceptiemiddel dat beschermt tegen een soa, namelijk het condoom. Naast een normaal condoom kun je ook gebruik maken van het vrouwencondoom. Onder deze blog vind je een aantal condooms die beschermen tegen soa’s.

Laat je regelmatig testen op soa’s

Heb je geen vaste bedpartner? Dan is het goed om je regelmatig te laten testen op soa’s, vooral omdat je ook zonder klachten een soa kunt hebben. Doe dit meteen als je onveilige seks hebt gehad. Ook als je veel wisselende seksuele contacten hebt, is testen verstandig. Zélfs als je een condoom hebt gebruikt! Ben je jonger dan 25 jaar? Dan kun je je gratis laten testen bij de GGD. Op sommige soa’s, zoals chlamydia, kun je jezelf testen met een zelftest. Hieronder vind je 1 van de chlamydia zelftesten die je thuis kunt doen.

Als je er op tijd bij bent, zijn de meeste soa’s goed te behandelen. De behandeling, bijvoorbeeld met een crème of lotion, verschilt per soort soa.

Veroval Chlamydia Zelftest*

Met de Veroval Chlamydia Zelftest voor Vrouwen* test je snel, gemakkelijk en in je vertrouwde omgeving of je besmet bent met de bacterie chlamydia trachomatis.

Durex Condooms Classic Natural*

Durex Originals Classic Natural Condooms* zijn gemaakt van transparant, natuurlijk rubber latex en hebben een prettige geur. En natuurlijk is iedereen anders, maar de juiste pasvorm moet altijd comfortabel en veilig zijn. De Pleasure-Fit pasvorm van deze condooms met reservoir is speciaal gevormd voor meer comfort.

Durex Condooms Extra Safe*

Durex Originals Extra Safe Condooms* beschermen maximaal tijdens het vrijen. Dankzij het iets dikkere latex en het extra siliconen glijmiddel bieden ze absolute zekerheid en comfort.

Kruidvat Condooms Classic*

Voor extra comfort gebruik je Kruidvat Classic Condooms*. Deze zijn speciaal voorgevormd en rollen gemakkelijk af. De condooms zijn gemaakt van natuurlijk rubber latex voorzien van een reservoir en niet-zaaddodend glijmiddel.

* Medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

left arrow left arrow
Showing > of results

close

Previous

Wat doet glycerine voor je huid en haar?
close

Next

Vitaminen na je bevalling: dit heb je nodig