Kruidvat Blog

Wat te doen bij buikgriep: 6 handige tips

Help, ik heb buikgriep!

Buikgriep is erg vervelend. Je bent misselijk, moet misschien wel overgeven en hebt diarree. Het liefst blijf je de hele dag dicht in de buurt van het toilet. Troost je met de gedachte dat buikgriep meestal vanzelf weer overgaat. Maar om je wat te helpen hebben we hier 6 handige tips voor je verzameld.

Wanneer heb je buikgriep?

Buikgriep is een maag-darminfectie die veroorzaakt wordt door een virus of bacterie. Een bekende veroorzaker is het norovirus. Als je buikgriep hebt, ben je misselijk, moet je soms overgeven en heb je diarree. Daarnaast kun je hoofdpijn, buikpijn en koorts hebben.

Wat moet je doen als je buikgriep hebt

Als je buikgriep hebt, voel je je vaak flink beroerd. Je wilt het liefst dat het zo snel mogelijk weer voorbij is. Deze tips helpen je daarbij:

  1. Blijf drinken. Als je moet overgeven en aan de diarree bent, is er een kans dat je uitdroogt. Het is daarom heel belangrijk om goed te blijven drinken. Probeer de hele dag door kleine beetjes water te drinken.
  2. ORS kan helpen om uitdroging te voorkomen. ORS staat voor Oral Rehydration Solution. Met bijvoorbeeld de zakjes van Norit  of Kruidvat  herstel je het vochtgehalte van je lichaam. Je maakt ook heel makkelijk zelf een ORS-drankje. Meng hiervoor één theelepel zout en twee theelepels suiker met één liter water en drink dit langzaam op.
  3. Eet waar je trek in hebt. Je lichaam kan de voedingsstoffen goed gebruiken. Hier lees je wat je het beste kunt eten als je buikgriep heb.
  4. Buikgriep is besmettelijk. Was je handen daarom na elk toiletbezoek, het liefst met desinfecterende zeep. Vergeet ook niet om het toilet regelmatig even schoon te maken.
  5. Neem de tijd om uit te zieken. Het kost je lichaam veel energie om te herstellen en daarvoor werkt rust toch echt het beste. Meld je ziek op je werk of school en blijf even lekker een paar dagen thuis tot je je echt beter voelt.
  6. Probeer veel te slapen. Je lichaam herstelt dan sneller.

Buikgriep gaat meestal binnen een week over. Houden je klachten langer aan of krijg je uitdrogingsverschijnselen? Raadpleeg dan je huisarts.

Buikgriep is besmettelijk

Buikgriep is zeer besmettelijk. Als je buikgriep hebt, is het daarom belangrijk om goed op je persoonlijke hygiëne te letten en zo te voorkomen dat anderen in je naaste omgeving ook buikgriep krijgen. In Zo voorkom je buikgriep ontdek je hoe je dat doet.

close

Previous Article

5 veelgestelde vragen over resveratrol
close

Next Article

Keratine: een hype of werkt het echt?