Kruidvat Blog

Hoe ontstaat een verstopte neus en wat kun je ertegen doen?

Zit je neus dicht? Zo kun je weer vrijer ademen

Wat misschien wel het vervelendste is aan een verstopte neus, is dat je niet meer goed door je neus kunt ademen. De enige oplossing is om dan door je mond te ademen, maar dat voelt niet prettig en zorgt voor een droge mond. En ook eten is niet fijn, want je moet tussen het kauwen door steeds weer naar lucht happen. Help! Hier ontdek je hoe een verstopte neus ontstaat en geven we je tips om weer door je neus te kunnen ademen.

Wat is een verstopte neus?

Om te begrijpen wat er gebeurt als je neus dicht zit, is het goed om eerst wat meer te weten te komen over je neus. Dit deel van je gezicht heeft namelijk een belangrijke functie. Je neus zorgt ervoor dat de lucht die je inademt bevochtigd, verwarmd en gefilterd wordt voordat deze naar je longen gaat.

Ieder mens heeft twee neusgaten. Je ademt eerst een aantal uren door je linkerneusholte en vervolgens een paar uur door je rechterneusholte. Doordat je twee neusgaten hebt, kan de lucht beter gefilterd worden en herken je geuren ook beter.

Als je neus verstopt zit, is het neusslijmvlies opgezwollen en produceert je neus slijm. Hierdoor zit je neus dicht en heb je moeite met ademhalen. Een verstopte neus kan meerdere oorzaken hebben.

Hoe ontstaat een verstopte neus?

Bij een verstopte neus denk je vaak direct aan een neusverkoudheid. Maar een verstopte neus kan drie verschillende oorzaken hebben:

  • Het neusslijmvlies is geïnfecteerd, bijvoorbeeld bij een verkoudheid.
  • Het neusslijmvlies is ontstoken, bijvoorbeeld door een allergische reactie.
  • Er zit iets in de weg, bijvoorbeeld als je een afwijking aan je neus hebt, als je neusamandelen vergroot zijn of als je een neuspoliep hebt.

Geïnfecteerd neusslijmvlies
Een infectie aan je neusslijmvlies wordt meestal veroorzaakt door een bacterie of virus, zoals een verkoudheidsvirus. Als je verkouden bent, kun je daarom een verstopte neus hebben. Daarnaast moet je dan ook vaak hoesten, heb je keelpijn en voel je je niet fit. Een verstopte neus door een verkoudheid gaat meestal binnen enkele dagen tot een week weer over.

Je neus kan ook verstopt raken doordat je sinussen ontstoken zijn. Dit zijn holtes die bijvoorbeeld in het bot van je voorhoofd en achter je neusbeen zitten. Naast een dichte neus heb je dan ook last van een drukkend of pijnlijk gevoel en komt er slijm in je neus en keel. Ontstoken sinussen kunnen chronisch worden.

Ontstoken neusslijmvlies
Als je neusslijmvlies ontstoken raakt, zwelt het op en wordt er slijm geproduceerd. Je neus gaat dan dicht zitten. De meest voorkomende oorzaak hiervan is een allergie, zoals hooikoorts of huisstofmijtallergie. Naast een verstopte neus heb je dan ook last van niezen en waterige, jeukende ogen.

Als je geen last hebt van je ogen, kunnen je klachten ook ontstaan doordat je lichaam reageert op bijvoorbeeld sigarettenrook, een temperatuursverandering of bepaalde geuren.

Het is goed om te weten dat een verstopte neus ook veroorzaakt kan worden door langdurig gebruik van neussprays met xylometazoline. Dit stofje zorgt ervoor dat de bloedvaten in je neus krimpen waardoor je vrijer kunt ademen. Maar als je de spray te lang gebruikt, raken je bloedvaten eraan gewend en zwellen ze op als je met de neusspray stopt. Je raakt zo verslaafd aan de neusspray.

Andere oorzaken van en verstopte neus
Naast bovenstaande twee oorzaken zijn er ook andere factoren die je neus dicht kunnen laten zitten. Er zit dan iets in weg wat ervoor zorgt dat je niet vrij kunt ademen. Denk hierbij aan een afwijking aan je neus zoals een scheefstaand tussenschot, vergrote neusamandelen of een neuspoliep. Ook kan er een vreemd voorwerp in je neus zitten waardoor hij verstopt zit.

In al deze gevallen is het verstandig om naar je huisarts te gaan voor verder advies.

Wat kun je doen tegen een verstopte neus?

Gebruik een neusspray
Als je verstopte neus veroorzaakt wordt door een infectie of ontsteking zijn er gelukkig verschillende neussprays die je kunnen helpen om weer vrijer te ademen:

  • Wordt je verstopte neus veroorzaakt door een allergie? Kies dan voor de Kruidvat Anti-Allergie Neusspray. Deze spray remt de overgevoeligheidsreactie.
  • Bij een neusverkoudheid kun je de Kruidvat Xylometazoline HCl 1mg/ml Neusspray gebruiken. Let er wel op dat je deze spray niet langer gebruikt dan dat in de gebruiksaanwijzing geadviseerd wordt.
  • Als je liever een neusspray zonder xylometazoline gebruikt, kun je voor een zoutoplossing gaan. Wij hebben er een met calendula  en een met menthol.

Tips om vrijer te ademen
Naast het gebruik van een neusspray bij een verstopte neus hebben we ook nog wat andere tips voor je verzameld die je helpen om vrijer te ademen:

  • Een goede manier om ervoor te zorgen dat je weer door je neus kunt ademen is stomen. Dit helpt om overtollig slijm los te maken. Kook water, giet dit in een bak, ga hier met je hoofd boven hangen en adem de stoom in. Je kunt eventueel een handdoek of theedoek over je hoofd leggen om de stoom nog beter zijn werk te laten doen. Let er wel op dat je je hoofd niet te dicht bij het hete water houdt, zeker in het begin.
  • Heb je moeite om goed te slapen door je verstopte neus? Leg dan een gesneden ui naast je bed.

Zorg voor een goede luchtvochtigheid in huis. Droge lucht maakt de klachten alleen maar erger. Ventileer je huis regelmatig en zet bakjes met water op de verwarming om de luchtvochtigheid te verhogen.

Een verstopte neus bij baby’s en kinderen

Niet alleen volwassenen, maar ook baby’s en kinderen kunnen een verstopte neus hebben. Zit je neus van je kindje dicht door een verkoudheid? Lees dan onze tips in Is je baby verkouden? Met deze tips help je je kind.

Daarnaast zijn er ook neussprays op basis van een zoutoplossing speciaal voor baby’s en kinderen. De Kruidvat Baby & Kind Zoutoplossing Neusspray reinigt en bevochtigt de neusholte. Bij kinderen vanaf 2 jaar kun je ook de Dampo Verkoudheidsbalsem opsmeren om ze vrijer te laten ademen.

Heeft je kindje veel moeite met ademen door de verstopte neus? Neem dan contact op met je huisarts.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous Article

Hooikoorts: symptomen en behandelingen
close

Next Article

Samen op weg naar een Rookvrije Generatie