Kruidvat Blog

Dit kun je het beste eten bij buikgriep

Buikgriep? Dit kun je het beste eten

Buikgriep is erg vervelend. Je bent misselijk, moet misschien wel overgeven en hebt diarree. Het liefst blijf je de hele dag dicht in de buurt van het toilet. Troost je met de gedachte dat buikgriep meestal vanzelf weer overgaat. Maar tot die tijd wil je de klachten natuurlijk wel wat verlichten. Hier lees je alles over buikgriep en wat je het best kunt eten als je buikgriep hebt.

Wat is buikgriep?

Aan de binnenkant van je maag en darmen zit slijmvlies. Bij buikgriep raakt dit slijmvlies ontstoken. De boosdoener is vaak een virus en soms een bacterie. Een bekende veroorzaker van buikgriep is het norovirus. Dit komt meestal via je mond in je maag of darmen terecht.

Als je buikgriep hebt, heb je vaak diarree of moet je overgeven. Daarnaast kun je misselijk zijn en buikpijn, hoofdpijn of koorts hebben. Als je veel moet overgeven en/of zwaar aan de diarree bent, bestaat de kans dat je niet voldoende vocht binnenkrijgt. Het belangrijkste advies bij buikgriep is dan ook om goed te drinken.

Symptomen van buikgriep

Buikgriep is heel vervelend en je voelt je vaak totaal niet fit. Dit zijn de meest voorkomende symptomen:

 • Diarree
 • Misselijkheid
 • Overgeven
 • Buikpijn
 • Hoofdpijn
 • Koorts

Bij heftige diarree, vooral als dit samengaat met overgeven en koorts, bestaat de kans dat je uitdroogt. Bij kleine kinderen en ouderen is het risico op uitdroging groter. Uitdroging is ernstig en moet direct worden behandeld.

Hoe krijg je buikgriep?

Veel virussen die buikgriep veroorzaken, zijn makkelijk van mens tot mens over te dragen. Je krijgt het buikgriepvirus dan meestal ook van iemand die buikgriep heeft, bijvoorbeeld door iemand een hand te geven of als iemand met buikgriep hoest of niest. Daarnaast kun je buikgriep krijgen door het eten van bedorven voedsel of het drinken van besmet water.

De incubatietijd van buikgriep is kort. Meestal krijg je binnen één tot drie dagen klachten.

Hoe lang duurt buikgriep?

Buikgriep gaat meestal binnen een week over. Gemiddeld voel je je binnen vier tot zeven dagen weer helemaal beter.

Heel belangrijk: drinken en goed je handen wassen

Als je buikgriep hebt, verlies je veel vocht. Door goed te blijven drinken voorkom je dat je uitdroogt en voel je je snel weer wat beter. Probeer de hele dag door kleine beetjes te drinken. Het is het beste om gewoon water te drinken en vruchtensappen en frisdrank even te laten staan. Ben je naar de WC geweest? Was dan goed je handen. Doe dit ook voordat je gaat eten.

Wat moet je eten als je buikgriep hebt?

Als je buikgriep hebt, mag je eigenlijk alles gewoon eten. Eet vooral waar je trek in hebt. Je lichaam kan de voedingsstoffen goed gebruiken. Het is goed om te weten dat je darmen de helft van het voedsel altijd opnemen, zelfs als je flink last hebt van diarree.

Als je ziek bent, heeft je lichaam behoefte aan verantwoord voedsel. Bij buikgriep zijn de volgende producten dan ook goed om te eten:

 • Als je buikgriep hebt, verlies je veel vocht. Door goed te blijven drinken voorkom je dat je uitdroogt en voel je je snel weer wat beter.
 • Je mag alles eten waar je zin in hebt. Toch voelt het vaak niet zo prettig om volkorenbrood en -pasta te eten. Je kunt dan kiezen voor witbrood of witte rijst.
 • Heb je weinig zin in eten? Neem dan een kopje groentesoep of bouillon.
 • Je geeft je maag ook rust door wat droger voedsel te eten, zoals crackers, koekjes en beschuit.

Wanneer moet je naar de huisarts met buikgriep?

Buikgriep is heel vervelend, maar gaat gelukkig meestal vanzelf weer over. In deze gevallen moet je wel contact opnemen met je huisarts:

 • als je 3 dagen meer dan 6 keer per dag waterdunne diarree hebt;
 • bij diarree en 3 dagen koorts;
 • als je bloed of slijm bij je ontlasting hebt;
 • als je suf en/of verward bent of geneigd bent flauw te vallen;
 • bij continue of hevige buikpijn.

Bij 70-plussers en kinderen onder de 2 jaar moet je eerder contact met de huisarts opnemen:

 • na 1 dag met meer dan 6 keer waterdunne diarree;
 • na 1 dag koorts, terwijl er ook diarree is;
 • na 8 tot 12 uur niet meer plassen;

Wees extra alert als je diabetes, hartfalen of nierproblemen hebt of geneesmiddelen op recept gebruikt. Neem ook in deze gevallen contact op met je huisarts.

Buikgriep? Zorg voor goede hygiëne en pak je rust en zorg

Nu weet je wat je het beste kunt eten als je buikgriep hebt. Het is daarnaast belangrijk om je rust te pakken en te zorgen voor een goede hygiëne. Was dus regelmatig je handen en maak je WC en plekken die je vaak aanraakt, zoals deurklinken, goed schoon.

Deze producten kunnen ondersteunen

Heb je diarree? Dan kun je Kruidvat loperamide Diarreeremmer smelttabletten (2mg)*, ** nemen. Deze tabletten bevatten loperamidehydrochloride, een stof die de voortstuwende beweging van de darmen vermindert. Het middel werkt daar waar het nodig is: is de darm. Binnen enkele uren ben je meestal van de diarree af.

Je kunt bij diarree ook kiezen voor Norit*, ***. De werkzame stof in dit geneesmiddel is geactiveerde kool. Dat kan in het maagdarmkanaal aanwezige schadelijke of ongewenste stoffen binden (adsorberen).

Bij maag/darmkrampen, misselijkheid, maagpijn en maagzuur kun je Iberogast* druppels gebruiken. Dit geneesmiddel bevat geneeskrachtige kruiden die de maag-darmpassage tot rust brengen.

* Geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.

** Dit middel niet gebruiken bij:

 • Een allergie voor één van de stoffen in dit geneesmiddel.
 • bij kinderen die jonger zijn dan 8 jaar. De tabletten zijn niet geschikt voor kinderen jonger dan 8 jaar (zie onder ’Wanneer moet u extra voorzichtig zijn met dit middel?’).
 • verdenking van een vergiftiging zou, bijvoorbeeld met een zwaar metaal (zoals kwik, lood of cadmium),.
 • een ‘megacolon’,  dat is een sterk verwijde dikke darm; een ernstige situatie die kan voorkomen bij patiënten met de ziekte van Hirschsprung, de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, te herkennen aan een zeer pijnlijke opgezette buik, koorts en een versnelde hartslag.
 • verstopping van de darmen heeft, waardoor er wat waterige ontlasting ’doorlekt’. Dit komt voor bij bepaalde darmaandoeningen.
 • aanhoudende buikpijn, hoge koorts en/of slijm en/of bloed in uw ontlasting heeft. Deze verschijnselen kunnen komen door een voedselvergiftiging of door een infectie of ontsteking van de dikke darm.
 •  een bacteriële ontsteking van de dikke en/of dunne darm veroorzaakt door invasieve organismen, met inbegrip van Salmonella, Shigella en Campylobacter
 • een ernstige darmontsteking (bv. colitis ulcerosa of pseudomembraneuze colitis ten gevolge van het gebruik van bepaalde antibiotica).
 • in alle gevallen waarbij de normale darmbewegingen niet mogen worden onderdrukt. De toediening moet onmiddellijk worden stopgezet bij verstopping of buikzwelling.                                                                                                  

*** Dit middel niet gebruiken bij allergie voor één van de stoffen in dit geneesmiddel. Bij (vermoeden) op een ernstige verstopping van het maagdarmkanaal, plotselinge buikpijn, ontsteking van dikke darm gepaard met zweervorming.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Sex Talk aflevering 3 – seksspeeltjes
close

Next

Doe een zelftest en krijg inzicht in je gezon...