Kruidvat Blog

7 tips om je nieuwe tattoo te verzorgen

header

Zo verzorg je je tatoeage optimaal

Heb je net een nieuwe tattoo laten zetten? Of ben je van plan er een te laten zetten? Dan wil je natuurlijk dat hij mooi geneest en mooi blijft. Door je tatoeage goed te verzorgen, zorg je ervoor dat je huid snel herstelt en de kleuren van je tattoo mooi helder blijven. Met deze 7 tips gaat dat zeker lukken.

Onze tip: De nieuwe Bepanthen Tattoo Zalf* beschermt en herstelt je getatoeëerde huid snel.

1 - Verwijder de folie op het juiste moment. Als je tattoo is gezet, wordt hij schoongemaakt en meestal ingepakt met huishoudfolie. Dit is bedoeld om je tattoo te beschermen tegen bacteriën en andere ziektekiemen. Verwijder dit folie niet eerder maar ook niet later dan de tattoo-artiest je heeft verteld. Dat kan na een uur zijn of pas na een dag. De artiest weet wat het beste voor je tattoo is.

2 - Hou je tattoo goed schoon. Heb je de folie verwijderd? Maak je tattoo dan meteen goed schoon met lauwwarm water en zeepvrije pH-neutrale wasgel. Gebruik geen washandje bij het wassen en dep je tattoo droog met een schone, zachte doek. Herhaal dit de eerste dagen twee keer per dag. Zo zorg je dat bacteriën geen kans krijgen.

3 - Smeer je tattoo regelmatig in. Het is belangrijk om je tattoo de eerste dagen heel regelmatig in te smeren met een dun (!) laagje zalf. De frequentie is bij iedereen wat anders; het gaat er vooral om dat je tattoo nooit droog aanvoelt en je huid soepel blijft. Als je tattoo te droog wordt, geneest hij minder snel en heb je kans op scheurtjes en barstjes die je tattoo beschadigen.

Tip: gebruik de nieuwe Bepanthen Tattoo Zalf om je tattoo te verzorgen.

Niet elke zalf is geschikt om je tattoo mee in te smeren. Bepanthen Tattoo Zalf is de nr. 1 zalf in tattoo-nazorg**. De zalf is klinisch getest op de getatoeëerde huid, ondersteunt je natuurlijke huidherstel en beschermt je huid zonder haar af te sluiten. Bepanthen voldoet aan de richtlijnen van het Landelijk Centrum voor Hygiëne en Veiligheid en wordt aanbevolen door tattoo-artiesten.

4 - Ga niet pulken aan korstjes. Het is heel verleidelijk om lekker te plukken en te trekken aan velletjes en korstjes, maar hou je in! Krab ook niet aan je tattoo. Je hebt kans dat je tattoo er minder mooi van wordt en je loopt bovendien het risico dat de boel gaat ontsteken.

5 - Blijf uit de zon. Vermijd de zon tot je tatoeage echt helemaal is genezen. Zonnestralen (en ook de stralen van de zonnebank) kunnen blaren op je tattoo veroorzaken. Ga ook niet in de zon met een zonnecrème. Is je tattoo genezen, gebruik dan altijd een zonnecrème met SPF 30 of 50.

6 - Blijf uit het water. Kort douchen met je tattoo is geen probleem. Maar zwemmen of in bad liggen moet je nog even laten tot je tattoo helemaal genezen is. Zo voorkom je dat bacteriën uit het water in je tatoeage komen. Ga ook niet naar de sauna of het stoombad.

7 - Laat je tattoo luchten. Het is belangrijk om je tatoeage zoveel mogelijk aan de lucht te laten drogen. Dek de wond dan ook niet af met verband, pleisters of folie. Het ligt er natuurlijk een beetje aan wáár je tattoo zit, maar als het even kan is het beter om hem ook niet af te dekken met je kleding. Zorg er in ieder geval voor dat je kleding lekker losjes zit en schoon is. Anders heb je kans dat je kleren aan je tattoo gaan plakken. Bij het loshalen trek je dan misschien velletjes mee.

Je tatoeage is een sieraad voor het leven, neem dan ook tijd om hem goed te verzorgen. Heb je ondanks deze tips toch het idee dat je tattoo niet goed geneest of gaat ontsteken? Neem dan contact op met je huisarts; hij of zij kan het best beoordelen wat je moet doen.

Veel plezier met je tattoo!

*niet op open huid aanbrengen
**Multiscope 2020

close

Previous Article

3 redenen waarom je een toiletblok in je toil...
close

Next Article

Zeg die blaar vaarwel