Kruidvat Blog

Corona en je bloedgroep: is er een verband?

Het coronavirus kan zich op verschillende manieren uiten. Sommigen mensen krijgen last van milde klachten, terwijl anderen naar het ziekenhuis moeten. Hoe kan dit? Studies laten zien dat mensen met bloedgroep A vaker positief worden getest op COVID-19 dan andere bloedgroepen. Betekent dit dat er een verband zit tussen je bloedgroep en het aantal coronabesmettingen? Je leest het hier.

Verschillende soorten bloedgroepen

Om te beginnen bekijken we de verschillende soorten bloedgroepen die er zijn. We kennen in totaal vier verschillende soorten bloedgroepen. We zetten ze voor je op een rij:

  • Bloedgroep A
  • Bloedgroep B
  • Bloedgroep AB
  • Bloedgroep O

De bloedgroep is de classificatie van het bloed, waarin wordt bepaald welke moleculen en antigenen er aanwezig zijn op de buitenkant van de rode bloedcellen. Mensen met bloedgroep A, hebben het antigeen A. Mensen met bloedgroep AB bezitten antigeen A en B en mensen met bloedgroep O, hebben geen antigenen.

Rhesusfactoren

De verschillende bloedgroepen worden uitgedrukt in positief (+) of negatief (-). Dit worden de rhesusfactoren genoemd. De rhesusfactor geeft aan of een bloedtype bepaalde eiwitten met zich meedraagt.

Je bloedgroep en je rhesusfactor zijn van belang wanneer je een bloedtransfusie moet ondergaan. Patiënten horen namelijk bloed te ontvangen van hun eigen bloedgroep. De bloedgroep O-negatief is het enige bloedtype dat aan iedere bloedgroep gedoneerd kan worden.

De meest voorkomende bloedgroep

Welke bloedgroep het meeste voorkomt verschilt per land. In Nederland hebben de meeste mensen bloedgroep O (47%) of bloedgroep A (42%). De bloedgroepen B (8%) en AB (3%) komen bijna niet voor in ons land.

De rhesusfactor die het meeste voorkomt in Nederland is rhesus positief (84%), wat betekent dat 16% een negatieve rhesus heeft. Veel patiënten en donoren zijn daardoor O-positief of A-positief.

Het verband tussen corona en bloedgroepen

In China zijn studies geweest die onderzocht hebben of er een verband is tussen het coronavirus en je bloedgroep. De onderzoekers vergeleken de bloedgroepen van mensen die positief getest zijn met COVID-19 met die van niet-besmette mensen uit dezelfde regio’s. Hieruit bleek dat besmettingen uit bloedgroep A het meeste voorkomen, met 38%. Bloedgroep B was 26%, bloedgroep AB was 10% en bloedgroep O was 25%.

Europese onderzoekers gingen verder met deze hypothese en zagen opvallend vaak overeenkomsten tussen patiënten die beademingsapparatuur of zuurstof nodig hadden. Hieruit kwam naar voren dat mensen met de bloedgroep A-positief vaker last kregen van ernstige longproblemen en mensen met bloedgroep O minder.

Maar betekent dit nou dat je voorzichtiger moet zijn als jouw bloedgroep A-positief is?

Op dit moment is het antwoord daarop ‘nee’; de onderzoeken vallen nog onder observationele studies en kunnen daardoor geen accurate oorzaak-gevolgrelaties weergeven. Het is dus niet zo dat wanneer je bloedgroep A hebt je sneller besmet raakt met COVID-19, en daardoor ademhalingsproblemen oploopt. Bovendien moet iedereen, ongeacht de bloedgroep, de opgelegde maatregelen zo goed mogelijk blijven volgen.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous Article

Hoesten: oorzaken, soorten en behandelingen
close

Next Article

Vitamine C: waar is het goed voor?