BLOG Kruidvat

Borstontsteking: tips voor het behandelen en voorkomen

Leestijd: 11 minuten
Geplaatst op: 21/11/2022

Borstontsteking: tips voor het behandelen en voorkomen

Je geeft borstvoeding, maar nu heb je pijnlijke, warme en rode borsten? En je voelt je niet goed en/of koortsig? Mogelijk heb je borstontsteking. Borstvoeding* geven is dan vaak pijnlijk en dat is vervelend. Hier lees je hoe borstontsteking ontstaat, hoe je het herkent en wat je kunt doen om borstontsteking te behandelen en voorkomen.

Wat is borstontsteking?

Borstontsteking (mastitis) is een acute ontsteking in de borst, die vooral voorkomt bij vrouwen die borstvoeding geven. In je borst zit vetweefsel met melkklieren. Hierin zitten melkkanaaltjes die de melk naar je tepel brengen. Als zo’n kanaaltje ontstoken raakt, noem je dit borstontsteking. Vaak merk je dit aan een harde en pijnlijk plek op je borst. Deze plek is rood en voelt warm aan.

Omdat je lichaam de ontsteking probeert aan te pakken, heb je vaak ook verhoging of koorts. Je voelt je niet fit.

Beginnende borstontsteking

Een ontsteking aan de borst wordt veroorzaakt door een bacterie.  Vaak begint deze door een verstopt melkkanaaltje. Dit komt bijvoorbeeld doordat:

 • je kindje de borst niet vaak genoeg of voldoende leeg heeft gedronken;
 • je bh knelt of er op een andere manier druk op je borst is gekomen, bijvoorbeeld door de draagzak of doordat je op je buik slaapt. De melk kan dan niet doorstromen;
 • je plotseling stopt met het geven van borstvoeding*.

De melk hoopt zich op in de melkkanaaltjes. Hierdoor krijg je meestal eerst last van stuwing. Als de verstopping blijft, kan je borst gaan ontsteken wanneer er een bacterie bij komt. Bijvoorbeeld wanneer je tepelkloven hebt (gehad), waardoor een bacterie naar binnen is gekomen. Hierdoor heb je vaak pijnlijke tepels waardoor het voeden vervelend wordt. De borst wordt niet goed leeggedronken, wat weer meer kans geeft op borstontsteking. Het is een soort cirkeltje dus. Het een veroorzaakt het ander weer.

Symptomen borstontsteking

Een borstontsteking treedt vaak vrij plotseling op. Meestal heb je één ontstoken borst, maar je borsten kunnen ook allebei ontstoken zijn. Een borstontsteking herken je aan deze symptomen:

 • Een rode, warme en soms gezwollen borst;
 • Een harde en pijnlijke plek op je borst;
 • Je borst voelt pijnlijk aan en voeden doet pijn;
 • Je hebt verhoging of koorts en voelt je ziek.

Als je borst ontstoken is, kan je melkproductie een aantal weken dalen. Ook kan de samenstelling van de melk veranderen waardoor je kindje de borst weigert. Gebeurt dit? Neem dan contact op met het consultatiebureau of een lactatiedeskundige voor advies.

Kun je ook borstontsteking krijgen als je geen borstvoeding geeft?

Ook vrouwen die geen borstvoeding* geven, kunnen een borstontsteking krijgen. Vaak komt dit door een afwijking van de melkklieren of huidproblemen bij de borst. Neem altijd contact op met je huisarts als je denkt dat je een borstontsteking hebt en geen borstvoeding geeft.

Borstontsteking bij mannen

Ook mannen kunnen last hebben van hun borsten. Borsten van mannen kunnen om verschillende redenen dikker worden. Dit kan bijvoorbeeld komen door hormoonveranderingen, waardoor borstklieren verdikken. Bij koorts en pijn en verdikking van de borst is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.

Wat kun je doen bij borstontsteking?

Borstontsteking is vervelend en je kunt je er flink ziek door voelen. Maar gelukkig duurt dit meestal niet lang. Als je onderstaande tips volgt gaat het meestal al snel beter en na een paar dagen is de ontsteking helemaal over.

Wat het beste helpt bij een borstontsteking is de melk in je borsten in beweging houden. Het leegdrinken van de borst blijft daarom erg belangrijk. Deze tips kunnen je helpen:

 • Warm je borst op voor het voeden
 • Begin met de ontstoken borst
 • Masseer je borst tijdens het voeden
 • Koel je borst na het voeden
 • Zorg ervoor dat de borst goed leeggedronken wordt
 • Kolf de melk af
 • Stel het stoppen met de borstvoeding uit
 • Neem pijnstilling

Het is goed om te weten dat je kindje niet ziek kan worden door de borstontsteking. Als je borstontsteking hebt, hoef je dan ook niet te stoppen met de borstvoeding*. Het is juist goed om door te gaan en soms kan wat vaker aanleggen zelfs helpen.

Warm je borst op voor het voeden

Als je gaat voeden kun je de borst opwarmen met een warme doek of warme kompressen. Hiermee zorg je ervoor dat de melk makkelijker stroomt.

Begin met de ontstoken borst

Laat je kindje bij borstontsteking altijd eerst de ontstoken borst leegdrinken. Let er wel op dat de andere borst ook goed leeggedronken of afgekolfd wordt.

Masseer je borst tijdens het voeden

Tijdens het voeden van je kindje kun je je borst wat masseren om zo de doorstroming van de melk wat te stimuleren. Masseer hierbij altijd in de richting van je tepel. Zo help je de melk in de juiste richting te gaan.

Koel je borst na het voeden

Koel na de voeding de pijnlijke borst met koude kompressen, eventueel uit de vriezer. Leg de koude kompressen niet direct op je huid, maar doe er bijvoorbeeld een handdoek tussen.

Zorg ervoor dat de borst goed leeggedronken wordt

Bij borstontsteking is het belangrijk dat je baby de borst goed leegdrinkt. Drinkt je kindje de pijnlijke borst niet helemaal leeg? Kolf dan de rest af. Hoe leger de borst, hoe beter.

Kolf de melk af

Doet het te veel pijn om je kindje te voeden? Kolf de melk dan af en geef de borstvoeding met de fles. Zo houd je je melkproductie op gang.

Stel het stoppen met de borstvoeding uit

Ben je gestopt met het geven van borstvoeding en is je borst daardoor ontstoken? Stel het stoppen dan uit totdat de ontsteking over is. De melk blijft anders in de borst, wat de ontsteking erger kan maken.

Neem pijnstilling

Tegen de pijn kun je ook een ontstekingsremmende pijnstiller nemen. Overleg met je kraamhulp of verloskundige welke je kunt nemen. Kies bijvoorbeeld voor Kruidvat Ibuprofen 400 mg suikervrij* of Kruidvat Ibuprofen 400 mg Bruigranulaat*.

Wanneer moet je naar de huisarts bij borstontsteking?

Worden de klachten binnen 24 uur niet minder? Neem dan contact op met je huisarts. Hij of zij kan je mogelijk antibiotica voorschrijven. Geef hierbij wel aan of je nog borstvoeding geeft. Je huisarts let er dan op dat je een antibioticum krijgt dat veilig is voor je baby.

Tips om borstontsteking te voorkomen

Geef je borstvoeding aan je baby? Dan zijn er aantal dingen die je kunt doen om borstontsteking te helpen voorkomen:

 • Zorg dat beide borsten helemaal leeg worden gedronken.
 • Gebruik verschillende houdingen om je baby te voeden. Hiermee voorkom je dat er altijd op dezelfde plek druk op je borst wordt uitgeoefend en zorg je ervoor dat alle melkkanaaltjes goed leeggedronken worden.
 • Heb je borstvoeding* gegeven of gekolfd? Maak je tepels dan goed schoon. Doe ook elke keer schone zoogkompressen in.
 • Draag altijd een goede (borstvoedings)bh die steun geeft en mooi aansluit. Let erop dat je bh nooit knelt.
 • Lukt het aanleggen niet helemaal goed? Of doet het pijn als je kindje begint met drinken? Laat iemand je helpen, zoals de verloskundige of lactatiedeskundige. Goed aanleggen zorgt ervoor dat je baby de borst goed leeg kan drinken. Bovendien voorkom je er tepelkloven mee.

Heb je vaker borstontsteking? Dan raden we je aan om contact op te nemen met het consultatiebureau een lactatiedeskundige. Mogelijk kan hij of zij je helpen bij het geven van borstvoeding en zo helpen voorkomen dat je borst ontstoken raakt.

Borstontsteking: wat kun je doen?

Als je borstvoeding* geeft, kun je te maken krijgen met borstontsteking. Hierbij is een melkkliertje verstopt geraakt of heeft een bacterie een ontsteking in een melkkanaal veroorzaakt. Gelukkig weet je nu precies wat je dan kunt doen. Door je baby op de juiste manier aan te leggen en de borst altijd goed leeg te laten drinken, kun je borstontsteking helpen voorkomen. Advies nodig over borstvoeding* of borstontsteking? Neem dan contact op met een lactatiedeskundige.

Disclaimer: deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 21 november 2022

*borstvoeding is altijd de beste voeding voor baby’s

**dit is een geneesmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter

***Niet te gebruiken bij overgevoeligheid voor ibuprofen, NSAID of voor andere stoffen in dit middel (zie bijsluiter), eerder opgetreden maagdarmbloedingen of perforatie na gebruik van een ander pijnstillend en ontstekingsremmend middel, actieve maagzweer of bloeding of hebt gehad, ernstige lever- of nierziekte, ernstig hartfalen of coronaire hartziekte zoals angina pectoris, hersenbloeding of andere actieve bloeding, onopgehelderde stoornis in de bloedaanmaak, ernstige uitdroging, tijdens de laatste drie maanden van de zwangerschap en door kinderen jonger dan 12 jaar.

Bronnen:

close

Previous

Verkoudheid: wat kun je doen?
close

Next

Dipje in de wintermaanden? Check deze 7 energ...