Kruidvat Blog

Wat is een allergie en hoe ga je ermee om?

Zo’n 25% van de Nederlanders heeft een of meerdere allergieën. Een allergie veroorzaakt vaak klachten zoals jeukende ogen, huiduitslag of een loopneus. Volgens de World Health Organisation neemt het aantal mensen met een allergie zelfs toe*. Hier ontdek je wat een allergie precies is en wat de meest voorkomende allergieën zijn.

Wat is een allergie?

Een allergie is een overgevoeligheidsreactie van je lichaam op bepaalde stoffen van buitenaf. Deze stoffen noemen we allergenen en zijn in principe onschadelijk, omdat ze in de natuur voorkomen. Ieder persoon is anders, waardoor sommige mensen gevoeliger reageren op allergenen dan anderen. Wanneer de allergenen je lichaam binnenkomen ontstaat er een allergische reactie, zoals benauwdheid, rode ogen of hoesten.

Over de oorzaken van allergieën is nog weinig bekend. Erfelijkheid speelt hierin een belangrijke rol. Je erft niet een allergie an sich, maar wel de aanleg om een allergie te ontwikkelen. Verder zijn hygiëne en leefstijl ook een factor. Blootstelling aan de buitenwereld zorgt voor een sterker immuunsysteem. Wanneer je opgroeit in een meer steriele situatie, vergroot dat ook de kans op allergieën, hygiene tips zijn daarom altijd handig.

Meest voorkomende allergieën

Nu je een beter beeld hebt over wat een allergie is en hoe deze wordt veroorzaakt, kunnen we dieper ingaan op de meest voorkomende allergieën. We zetten ze voor je op een rij:

 • Zonneallergie: bij een zonneallergie ben je overgevoelig voor uv-straling. Dit kan rode bultjes, vlekken en jeuk veroorzaken. Deze klachten gaan vaak vanzelf weer over. Bij een zonneallergie ben je ook gevoelig voor het licht van de zonnebank.

 • Voedselallergie: bij een voedselallergie reageert je immuunsysteem overgevoelig op bepaalde voedingsstoffen. Deze vorm van allergie komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen, omdat hun darmen minder ontwikkeld zijn. Bekende voedselallergieën zijn glutenintolerantie en koemelkallergie.

 • Inhalatieallergie: noemen we ook wel een luchtwegallergie. Bij een inhalatieallergie reageert je lichaam allergisch op stoffen die je inademt, waardoor je klachten krijgt aan de luchtwegen. Bekende inhalatieallergenen zijn onder andere hooikoorts (pollenallergie) en huisstofmijt allergie.
 • Contactallergie: bij contactallergie reageert je lichaam overgevoelig als je huid in contact is geweest met een bepaalde stof. Voorbeelden van contactallergie zijn nikkel in horloges en een allergie voor cosmetica. Dit herken je aan het krijgen van bulten, zwellingen of schilfers.
 • Huisdierenallergie: een huisdierenallergie valt eigenlijk onder de inhalatieallergie, maar wordt losgetrokken vanwege de oorzaak, namelijk de huidschilfers van dieren. Mensen met een huisdierenallergie hebben vaak een allergie voor katten of zijn allergisch voor honden. 
 • Medicijnenallergie: sommige mensen zijn overgevoelig voor bepaalde medicatie, waardoor ze een ander behandelplan van de dokter nodig hebben. Een voorbeeld hiervan is een allergie voor antibiotica.
 • Insectenallergie: bij een insectenallergie krijg je een allergische reactie van insectengif. Bekende allergieen van insecten komen door bijen- en/of wespengif. Deze allergie is gevaarlijk omdat het dodelijk kan zijn.

 • Beroepsallergie: is een allergie dat je opbouwt tijdens werk, omdat je een bepaalde stof vaak inademt of aanraakt. Voorbeelden van bekende beroepsallergieen zijn de bakkersastma (meelstofallergie) en kapperseczeem.

Allergie behandelen

Een allergie is uitdagend om te behandelen, omdat het in de meeste gevallen om een chronische ziekte gaat die niet meer weggaat. Toch zijn er een drietal dingen die je kunt doen om de allergie te behandelen:

 1. Saneren: zorg ervoor dat je de allergenen vermijd, zodat er geen allergische reactie kan ontstaan.
 2. Symptomatische medicatie: een vorm van die medicatie die je inneemt om klachten te verminderen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld tabletten, neusspray of druppels.
 3. Allergie immunotherapie: een behandelmethode waarmee je stapsgewijs blootgesteld wordt aan de irriterende allergeen. Op deze manier versterk je je immuunsysteem en verminderen klachten uiteindelijk.

Koop nooit zomaar symptomatische medicatie als je geen allergietest hebt gedaan. Dit kun je doen bij de huisarts of in het ziekenhuis.

Alles over allergieën

Een allergie is een reactie van je lichaam op een stof van buitenaf waar je gevoelig voor bent. Hierdoor kun je last krijgen van tranende ogen, rode vlekken of een loopneus. Twee van de meest voorkomende allergieën zijn voedselallergieën en inhalatieallergie. Maak een afspraak met je huisarts om er achter te komen waar je allergisch voor bent en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

*bron: https://allesoverallergie.nl/allergieen

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

De Fris & Fluitend opfriscursus met Stef...
close

Next

Hooikoorts: symptomen en behandelingen