Kruidvat Blog

6 redenen waarom je moe wakker wordt

Header_ 6 redenen waarom je moe wakker wordt

Uitgerust wakker worden is nog niet zo makkelijk

Word jij de ene ochtend ook beter uitgerust wakker dan de andere? Niet zo gek, er zijn namelijk heel veel redenen waarom je moe wakker kan worden. Wij hebben de zes meest voorkomende voor je op een rijtje gezet.

Reden 1 – Je hebt nachtmerries

Als je minder goed geslapen hebt, kan een nachtmerrie wel eens de oorzaak zijn. En deze hoef je niet altijd bewust mee te maken. Vooral als je overdag vaak gestrest bent, gaan je hersenen ’s nachts alles verwerken. Ze hebben hier overdag namelijk geen tijd voor. Hierdoor kan de droomfase in je slaap nogal intens zijn.

De tip om dit te voorkomen is vaker te ontspannen en je zorgen van je af te praten. Je zal zien dat je dan beter slaapt.

Reden 2 – Je hebt het te warm

Kruip jij het liefst ook lekker warm onder een dik dekbed als je gaat slapen? Dat is misschien heerlijk in de winter, maar ‘s zomers loop je het risico om bezweet wakker te worden en slecht geslapen te hebben. Als je in slaap valt, daalt je lichaamstemperatuur namelijk een paar graden. Maar als het buiten of in je slaapkamer te warm is, lukt dit niet en ga je zweten.
Slaap daarom nooit met de verwarming aan, doe in de zomer een dun dekbed in je dekbedovertrek en zet bij warm weer een ventilator in je slaapkamer.

Reden 3 – Je hebt meer slaap nodig

Gemiddeld heb je 8 uur slaap per nacht nodig. Maar ieder mens is anders. Daarom werkt bijvoorbeeld 9 uur voor jou misschien wel beter. Test daarom eens of je meer uitgerust opstaat als je 8,5 of 9 uur slaapt. Misschien maakt dat net het verschil dat je nodig hebt.

Reden 4 – Je bent verslaafd aan de snoozeknop

Is snoozen ook jouw grootste hobby? Het is heerlijk om het idee te hebben nog even te kunnen blijven liggen. Maar omdat je ook tegen je lichaam zegt dat het weer mag gaan slapen, probeert het weer in een diepe slaap te komen. En dat kan je uiteindelijk een vermoeid gevoel geven. Ga er dus direct uit als je wekker gaat. Geloof ons, je voelt je daar echt beter door.

Sfeerbeeld_ 6 redenen waarom je moe wakker wordt

Reden 5 – Je matras is aan vervanging toe

Even eerlijk, hoe oud is jouw matras? De gemiddelde levensduur van een matras is 10 jaar. Daarna ondersteunt het je lichaam minder goed en kun je stijf en vermoeid wakker worden. Klinkt bekend? Dan is het waarschijnlijk tijd voor een nieuw matras.

Reden 6 – Je gordijnen zitten nog dicht

Wist je dat je lichaam een stofje aanmaakt als het donker wordt? Melatonine vertelt je lichaam dat het tijd is om te gaan slapen. Andersom werkt het ook. Als het buiten licht wordt, is dat ook een teken voor je lichaam dat het tijd is om wakker te worden. Als je sterk verduisterende gordijnen hebt, kan dit ervoor zorgen dat je maar moeizaam wakker wordt. Doe daarom je gordijnen iets open als je net wakker bent en laat het daglicht binnen.

Wat je ook kan helpen, is een wake-up light. Deze lamp laat je langzaam wakker worden met behulp van licht.

Benieuwd naar ons hele Slaap en Ontspanning assortiment? Ga dan snel naar onze webshop!

close

Previous Article

Alles over ijzer tijdens je zwangerschap
close

Next Article

Is verkoudheid een virus of bacterie?