Word je echt sneller verkouden als het buiten koud is?

isla verkouden

Even zonder jas naar buiten, heb je dan direct een verkoudheid te pakken?

In het najaar slaat het weer om van zomerse warmte naar frisse herfstdagen met wind en regen. En daar komt dan ook meteen die vervelende verkoudheid weer om de hoek kijken. Het lijkt wel alsof je direct verkouden wordt wanneer de temperaturen dalen. Maar is dat ook echt zo? We hebben het voor je uitgezocht.

Wat is een verkoudheid?

Als je verkouden bent zijn je neusslijmvlies, neusbijholten en/of keel ontstoken. Een virus is hier de boosdoener van. De slijmvliezen in je keel- en neusholte zwellen flink op als je verkouden bent. Hierdoor neemt de afscheiding van slijm toe en word je snotterig.

Je slijmvliezen hebben een belangrijke functie. Ze bevochtigen en verwarmen de lucht die je inademt en vormen een barrière tegen alles wat je neus en keel van buitenaf binnenkomt. Ze beschermen zo je keel en mond tegen invloeden van buitenaf.

Door wisselende temperaturen droogt dit beschermlaagje uit. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je van de koude buitenlucht naar de warme lucht in huis gaat. Door het uitdrogen van de beschermlaag ontstaan er kleine scheurtjes, je keel is dan minder goed beschermd en het verkoudheidsvirus ziet zijn kans. Daarom loop je meer risico op een verkoudheid als de temperaturen dalen. Maar de kou is niet de directe oorzaak.

Tip: Door je slijmvliezen goed te beschermen en vochtig te houden geef je virussen geen kans. isla medic keelpastilles leggen een beschermende laag op je slijmvliezen en beschermen je zo tegen verkoudheidsvirussen. Maar ook als je al last hebt van verkoudheidsklachten zoals keelpijn en pijn bij het slikken, helpen isla medic keelpastilles je hier snel weer vanaf.

Kinderen zijn vaker verkouden dan volwassenen

Volwassen zijn gemiddeld twee tot vijf keer per jaar verkouden. Kinderen maar liefst acht tot tien keer per jaar. Dit komt door het afweersysteem. Bij kinderen is dit minder goed ontwikkeld en daardoor zijn ze vatbaarder voor virussen.

isla verkouden

Vaak herken je een keelklachten als keelpijn en pijn bij het slikken bij kinderen minder makkelijk dan bij een volwassene. Kinderen vinden het moeilijk om goed aan te geven waar ze precies last van hebben. Slecht slapen, ineens minder goed eten en drinken of buikpijn zijn vaak symptomen van keelpijn bij kinderen. Ze zijn dan ook hangerig en voelen zich niet lekker.

Kleine kinderen kunnen bij een verkoudheid ook last hebben van koorts. Zorg dat je kind dan voldoende blijft drinken en meet regelmatig de temperatuur op.

Tip: isla junior keelpastilles zijn speciaal ontwikkeld voor kinderen vanaf 4 jaar met keelklachten. De pastilles hebben een lekkere aardbeiensmaak, zijn suikervrij en tandvriendelijk.

Kun je een verkoudheid voorkomen?

Ja en nee. Je loopt altijd risico op besmetting. Maar door goed op je hygiëne te letten kan je de kans op een verkoudheid wel verminderen. Je handen wassen is hierbij de beste tip die we kunnen geven. Virussen verspreiden zich namelijk meestal via de handen, bijvoorbeeld als je iemand een hand geeft of een deurklink vastpakt.

Bekijk uit de categorie Gezond & Fit ook:

Reageer