Kruidvat Blog

Wat is het verschil tussen wasbare en wegwerpmondkapjes?

Header_ Wat is het verschil tussen wasbare en wegwerpmondkapjes

Welk mondkapje is het beste?

Mondkapjes zijn hét trending topic van dit moment. Want wie sinds 1 juni met het openbaar vervoer wil reizen, is verplicht er eentje te dragen. Steeds meer winkels en webshops verkopen daarom mondkapjes, zowel wasbare als een wegwerpvariant. Maar voor welke moet je kiezen? Wij helpen je.

Verschillende soorten mondmaskers

Er zijn allerlei verschillende soorten mondkapjes. Voor het verplichte gebruik in het OV volstaat een niet-medisch mondkapje. Dit is een mondkapje dat niet gecertificeerd is en daarom niet geschikt is voor gebruik in de gezondheidszorg.

Niet-medische mondkapjes zijn meestal gemaakt van stof of papier. Hierin zit een onderscheid tussen wegwerpmondkapjes en wasbare mondkapjes. Wegwerpmaskers gooi je na gebruik weg, wasbare mondmaskers was je na gebruik in de wasmachine en zijn daarna weer klaar voor gebruik.

Welke mondkapje kies je?

Welk mondkapje je kiest, hangt af van hoe vaak je er eentje nodig hebt en wat je voorkeur heeft. Het grote verschil tussen een wegwerpmondkapje en een herbruikbaar mondkapje is namelijk dat het ene geschikt is voor eenmalig gebruik en het andere voor meervoudig gebruik. Reis je slechts heel af en toe met de trein, bus, tram of veerboot? Dan is het voldoende om een pakje wegwerpmondmaskers in huis te hebben. Moet je dagelijkse met het OV naar bijvoorbeeld je werk of school? Dan is het handiger en voordeliger om wasbare mondmaskers in huis te halen.

Qua bescherming zit er ook verschil tussen herbruikbare en wegwerpmaskers. De wegwerpmondkapjes voorkomen zo goed mogelijk dat je een ander besmet als je het coronavirus bij je draagt doordat de lucht die je uitademt wordt gefilterd. Onze Kruidvat mondkapjes zijn getest op bescherming tegen deeltjes van minimaal 3 micrometer, dit is de grootte van druppeltjes die vrijkomen bij bijvoorbeeld hoesten en niezen. Ze voldoen aan de norm zoals door de EU als standaard is bepaald. Met deze norm bieden onze mondkapjes een bescherming van ten minste 95%.

Katoenen mondmaskers bedekken je mond en neus. Je kunt in deze mondkapjes van textiel een speciaal mondmaskerfilter doen. Het filter met drie lagen is geschikt voor eenmalig gebruik en moet elke 8 uur vervangen worden. Als je het filter in je stoffen mondkapje doet, heb je dezelfde bescherming als met onze wegwerpmondkapjes.

Sfeerbeeld- Wat is het verschil tussen wasbare en wegwerpmondkapjes

Waar moet je op letten bij het gebruik van een mondmasker?

Draag een mondkapje nooit langer dan 3 uur. Een wegwerpmondkapje gooi je daarna weg bij het restafval. Een herbruikbaar masker doe je in een af te sluiten bakje of zakje en was je thuis in de wasmachine. Doe een gebruikt wasbaar mondkapje nooit los in je tas of jaszak. Reis je op dezelfde dag heen en weer? Dan heb je twee mondkapjes nodig.

Voor je het mondkapje opdoet en nadat je het hebt afgedaan, is het belangrijk om je handen goed te wassen. Meer weten? Lees dan ook deze 7 tips voor het juiste gebruik van een mondkapje.

Extra tip: krijg je last van je huid bij het dragen van een mondkapje? Gebruik dan Kruidvat Cetomacrogol Crème. De crème verzacht en beschermt, houdt je huid soepel en voorkomt uitdroging.

Ben jij benieuwd naar ons hele mondkappen assortiment? Ga dan snel naar de webshop!

close

Vorige

Blaasontsteking tijdens je zwangerschap: wat ...
close

Volgende

5 ultieme relaxmomentjes tijdens je zwangersc...