Waarom word jij wel gestoken en je partner niet?

Muggen

Hoe aantrekkelijk ben jij voor muggen?

Hetzelfde huis, dezelfde slaapkamer, hetzelfde bed. En toch word jij de hele nacht gestoken door die rotmuggen en je partner heeft nergens last van. Oneerlijk hè? Waarom moeten die rotbeestjes altijd jou hebben? We zetten de feiten en fabels voor je op een rijtje.

Mug

De fabels

Muggen houden van zoet bloed
Zoet bloed bestaat niet en bovendien, muggen kennen het verschil tussen zoet en zuur niet.

Muggen zijn gek op mensen met bloedgroep 0
Er zijn meer mensen met bloedgroep O dan met bloedgroep A, B of AB. Daarom worden er ook meer mensen met deze bloedgroep gestoken. Maar dat heeft niks te maken met de voorkeur van de mug.

De feiten

Aantrekkelijkheid is genetisch bepaald
Of je nu wel of niet een favoriete prooi bent van muggen is voor 85% genetisch bepaald. En daar kun je helaas niets aan doen.

Muggen hebben een voorkeur voor vrouwen
Muggen steken liever vrouwen dan mannen. Soort zoekt soort, want het zijn ook de vrouwtjes die steken. Waarschijnlijk houden zij meer van dames door de hormonale stoffen die vrouwen afscheiden.

Muggen worden aangetrokken door zweet en andere lichaamsgeurtjes
Een mug heeft gevoelige waarnemingsorganen. De beestjes worden aangetrokken door mensen die veel lichaamszuren produceren. Mensen die veel zweten, worden vaak meer gestoken, net als mensen die veel urinezuur produceren.

Mensen met een hoge concentratie cholesterol trekken muggen aan
Mensen met een hoge concentratie cholesterol of steroïden op hun huid trekken muggen aan. Mensen die cholesterol efficiënt verwerken, hebben bijproducten op hun huid en trekken daardoor muggen aan.

Muggen houden van warmte
Mensen met een hoge lichaamstemperatuur worden vaker gestoken. Muggen houden nu eenmaal van warmte.

Muggen zijn een klein beetje verslaafd aan koolstofdioxide (CO2)
Muggen zijn gek op CO2. Hun voelsprieten pikken allerlei geuren op, maar zijn vooral gevoelig voor koolstofdioxide. Lange en grote mensen stoten meer kooldioxide uit dan kinderen en baby’s. Ook zwangere vrouwen stoten meer CO2 uit. Zij worden daarom helaas meer gestoken. Muggen hebben een speciaal orgaan waarmee zij de geur van CO2 in je adem volgen.

Wil jij weten hoe je van die vervelende muggen afkomt? Lees dan onze 7 tips om die vervelende muggen te verjagen.

Bekijk uit de categorie Gezond & Fit ook:

Reageer