Voor langere tijd thuiswerken, zo hou je het vol

Header_Voor langere tijd thuiswerken, zo hou je het vol

Deze 4 tips maken het vanuit huis werken goed vol te houden

Het advies blijft voorlopig: werk zoveel mogelijk thuis. Maar als je door het coronavirus al maanden thuiswerkt en je collega’s nu toch echt wel begint te missen, kan de moed je in de schoenen zakken. Hoe ga je dit nóg langer volhouden? Wees gerust, wij helpen je.

Tip 1 – Hou werk en privé gescheiden

Het klinkt cliché, maar dit is echt belangrijk. Zeker als je voor langere tijd thuis moet werken. Waar je het de eerste paar weken nog wel volhoudt om ook ’s avonds nog even je laptop open te klappen en mailtjes weg te werken of de hele dag standby te staan voor spoedjes, ga je dit niet maanden volhouden.

Maak van te voren zo goed als dat kan een dagplanning en probeer je hier zoveel mogelijk aan te houden. Werk niet te lang door en zet je laptop ook echt uit als je uren erop zitten. Maak een lijstje met wat je de volgende dag nog moet doen zodat dit uit je hoofd is en je echt van je privétijd kun genieten.

Tip 2 – Klets bij met je collega’s

Als je je collega’s niet op kantoor ziet, ben je soms geneigd om het alleen maar over het werk te hebben. Als je een online meeting hebt, kom je direct ter zake. Maar het is beter om het net als anders ook over privézaken te hebben met je collega’s.

Heb je een videomeeting? Vraag dan eerst even hoe het met de ander gaat. Hoe gaat het thuiswerken daar? Plan ook wekelijks een meeting in met je directe collega’s om even bij te kletsen en het teamgevoel te behouden. Als je het wat leuker wil maken, kan je ook een online themaborrel of online bingo organiseren.

Tip 3 – Laat je directe collega’s weten wanneer je werkt

Thuiswerken biedt kansen. Ben jij een avondmens en staat je werk toe om ook ’s avonds nog wat te doen? Dan is het voor jou misschien fijner om ’s morgens wat langer te blijven liggen en ’s avonds wat meer te doen. Heb je kinderen en moet je je aan hun schooltijden aanpassen? Dan vraagt dat weer om een andere planning.

Sfeerbeeld-Voor langere tijd thuiswerken, zo hou je het vol

Maak een schema dat voor jou werkt. Wees altijd open tegenover je collega’s over je thuissituatie en wanneer je bereikbaar bent. Met duidelijkheid kom je een stuk verder. Zo weten ze wanneer ze je wat kunnen vragen en wanneer het werk gedaan wordt. Je voorkomt zo onderlinge irritaties die zich opstapelen, zeker als deze thuiswerksituatie langer duurt.

Tip 4 – Plan vrije dagen in

Een grote valkuil van het vele thuiswerken is dat mensen maar blijven doorgaan. Een vakantie zit er toch even niet in, dus je spaart je vrije dagen liever op voor als het weer kan. Maar voor je mentale en fysieke gezondheid is dit niet goed. Ook nu je veel thuiszit, is het best fijn om af en toe eens een dagje vrij te zijn of zelfs een week vrij te nemen.

Je hebt vast nog wel wat onafgemaakte klussen in huis liggen, kinderen die een dagje volledige aandacht geen probleem vinden of een goed boek dat maar ligt te wachten om gelezen te worden. Plan die vrije dagen dus gewoon in en laat je laptop die dag ook echt dicht.

Ben jij benieuwd naar ons hele elektronica & media assortiment? Ga dan snel naar de webshop!

Bekijk uit de categorie Gezond & Fit ook:

Reageer