Kruidvat BLOG

In vijf stappen naar een gezonde winterhuid

Stralende huid in 5 stappen

Zo maak je je huid winterproof

Natuurlijk wil je die gezonde zomergloed op je gezicht ook in de koude herfst- en wintermaanden vasthouden. Dat kan. Moet je alleen je beautyroutine aanpassen en je huid beschermen tegen kou, wind en regen. Met deze tips blijft jouw huid zelfs in de donkerste maanden stralen.

1. Reinig je poriën

Niemand wordt happy van verstopte poriën en mee-eters. Alleen een puberkwaaltje? Nee hoor, want tegen de tijd dat je vijftig bent, kunnen de 300.000 poriën op je gezicht twee keer zo groot zijn geworden. En dus ook verstopt raken met talg en vuil. Zeker als je afgelopen zomer flink hebt gezweet, zal je talgproductie op volle toeren hebben gedraaid waardoor je poriën zich nog meer uitzetten. Om ze nu weer tot normale proporties te laten krimpen, gebruik je minstens één keer per week een zachte scrub om dode huidcellen en vuil te verwijderen. En het is natuurlijk een open deur, maar je huid elke dag trouw reinigen (’s morgens en ’s avonds!), is een must voor brandschone poriën.

Tip: Maak je gezicht schoon met lauwwarm water en sluit je reinigingsritueel af door vijftien seconden zachtjes met een ijsklontje over je gezicht te wrijven. Daardoor sluiten je poriën zich niet alleen, maar krimpen ze ook en wordt je huid strakker.

sfeerbeeld_Stralendehuidin5stappen_sfeerbeeld

2. Gebruik zonnebescherming

Ja, zelfs in de herfst en winter. UV-stralen laten zich niet tegenhouden door wat laffe herfstwolkjes, ook al staat de zon nu niet meer zo hoog aan de hemel. Ongeacht het tijdstip of het seizoen, UVA-stralen (die je aan extra rimpels en -oh gruwel- bruine ouderdomsvlekken helpen) zijn er altijd, ook bij bewolking. Bescherm je huid daarom met een lichte vochtinbrengende crème met toegevoegde beschermingsfactor, zoals Olaz Regenerist met SPF30.

Tip: Je kunt nog zo’n mooi gaaf gezichtje hebben, als je de dunne huid van je handen niet beschermt tegen de zon, lijk je al snel jaren ouder. Beetje te veel dagcrème gepakt? Smeer het uit over de bovenkant van je handen. Of koop gewoon een handcrème met SPF.

3. Blijf hydrateren

Na een met zon gevulde zomer en een terugkeer naar kantoor waar droge aircolucht regeert en je huis weer warm (én kurkdroog) wordt gestookt, denkt je huid nog maar aan één ding: vocht! En wel onmiddellijk! Zeker als je al wat ouder bent en snel last van een doffe teint hebt. Kies daarom voor een voedende en tegelijkertijd vochtinbrengende crème. Niet alleen overdag, maar ook ’s avonds. Extra lief voor je huid zijn vochtinbrengende serums die je vóór je gewone (dag- en nacht)crème gebruikt en even laat intrekken. Die dubbele aanpak zorgt ervoor dat je huid het extra vocht vasthoudt én je gezicht ’s morgens meteen zachter en gladder is. Da’s pas fijn wakker worden!

Tip: Lekker, dat warme water waarmee je je gezicht schoon sopt. Alleen spoel je er ook het natuurlijke en beschermende vetlaagje van je huid mee weg. Gebruik daarom liever lauw water.

4. Masseer je strak

Doe je voordeel met die kortere dagen en langere avonden en reserveer wat vaker me-time in de badkamer. Bijvoorbeeld om jezelf een gezichtsmassage te geven met een voedende crème. Niet dat je daarmee je minder strakke kaaklijn, hals en decolleté of beginnende hangwangetjes voorgoed kwijt bent, maar je huid is daarna wel extra doorbloed en voorzien van een stevige portie vocht.

Zoek trouwens ook eens op YouTube naar speciale face yogaoefeningen. Of download een speciale gezichtsyoga app. Als je de oefeningen geregeld doet (lees: een paar keer per week of elke dag voor de echte diehards) verzacht je volgens aanhangers absoluut je harde lijnen en krijg je strakkere contouren. Jonger zonder snijden, wie wil dat nu niet? Hup, aan de slag!

Tip: Je hals met beginnende rimpels verstoppen onder een sjaaltje, hoeft niet. Crèmes of blush met lichtweerkaatsende ingrediënten laten je mooie gezicht extra goed uitkomen en leiden de aandacht van je hals af.

5. Ban pigmentvlekken

Kreeg je ook bijna een rolberoerte bij het zien van de eerste pigmentvlek op je gezicht of handen? In plaats van in complete ontkenning te duiken (Nee, ik ben niet oud!), kun je je energie beter investeren in de bestrijding van plekjes die je als cadeautje van de zon kreeg. Nu weet je dus waarom je gezicht volgende zomer echt factor 50 nodig heeft, want reken maar dat de zomerzon dit jaar extra pigment heeft aangemaakt op plekken waar jij het niet wilde. Smeer tot die tijd je gezicht (en handen) in met speciale pigmentcrème die de plekjes minder zichtbaar maakt. Gebruik elke week een zachte scrub voor je gezicht en een crème met antioxidanten inclusief vitamine C en E die actief helpen tegen verdere schade.

Tip: Probeer eens een BB of CC crème met zonnebeschermingsfactor om de overgang van gebruind zomergezicht naar blekere herfst- en winterhuid wat geleidelijker te laten verlopen.

close

Previous Article

Een verantwoord en snel ontbijt? Check deze t...
close

Next Article

Vitaminen voor je huid, haar & nagels