Kruidvat Blog

Is verkoudheid een virus of bacterie?

Header_Is verkoudheid een virus of bacterie

Wat is de oorzaak van een verkoudheid?

Elk jaar is hij er weer; die vervelende verkoudheid. Je loopt de hele dag te snotteren en de zakdoekjes zijn niet aan te slepen. Maar weet jij waardoor een verkoudheid precies veroorzaakt wordt? Zowel virussen als bacteriën zijn bekende ziektemakers. Hier ontdek je welke verantwoordelijk is voor je verkoudheid.

Virus vs. bacterie

Een virus is een heel klein deeltje in een omhulsel van eiwit. Als het virus in je lichaam terechtkomt, vermeerdert het zich en kan het zich zo heel snel verspreiden. Vergelijk het bijvoorbeeld met een computervirus dat in razendsnel tempo je hele computer plat kan leggen.

Een bacterie is een micro-organisme dat bestaat uit één cel. Deze cel kan zichzelf delen, waardoor de bacterie snel kan verspreiden. In je lichaam zitten heel veel bacteriën, waaronder ook veel goede. Deze goede bacteriën zorgen er bijvoorbeeld voor dat je eten verteerd wordt. Maar als deze ‘goede’ bacteriën op de verkeerde plek terechtkomen, kunnen ze je ziek maken. De bacterie veroorzaakt dan vaak een infectie.

Sfeerbeeld -Is verkoudheid een virus of bacterie

Hoe verspreiden virussen en bacteriën zich?

Virussen verspreiden zich deels via de lucht. Als iemand anders hoest of niest, komen er druppeltjes in de lucht die jij dan weer in kan ademen. Hierdoor kun je besmet raken met het virus. Als je in je handen hoest en daarna de deurklink vastpakt, kan dit ook voor verspreiding van het virus zorgen. Op oppervlakken kan het virus zich echter niet vermenigvuldigen.

Bacteriën kunnen je alleen ziek maken als ze op een verkeerde plek terechtkomen, bijvoorbeeld als je je handen niet wast als je naar het toilet bent geweest. Bacteriën kunnen zich daarnaast ook vermeerderen op bijvoorbeeld eten.

En dan nu het antwoord op de vraag: wat veroorzaakt een verkoudheid?

Een verkoudheid wordt altijd veroorzaakt door een virus. Er zijn allerlei virussen die je verkouden kunnen maken. Hierdoor kun je meerdere keren achter elkaar verkouden worden. Je hebt dan elke keer een ander virus te pakken.

Het verkoudheidsvirus komt meestal via je neus je lichaam binnen. Het prikkelt daar het slijmvlies in je neuskeelholte, dat daardoor pijnlijk aanvoelt. Omdat het virus zich snel verspreidt, krijg je snel daarna ook andere klachten zoals keelpijn, hoesten, een verstopte neus en snotteren.

Hoe pak je het verkoudheidsvirus aan?

Een verkoudheid is helaas nooit helemaal te voorkomen, tenzij je jezelf opsluit in je huis en met niemand contact hebt. Maar door voor een goede hygiëne te zorgen, kun je de kans op een verkoudheid wel verkleinen. Was daarom regelmatig je handen. Ben je verkouden geworden? Hoest en nies dan altijd in je elleboog of een papieren zakdoekje om zo te voorkomen dat je anderen besmet.

Extra tip: zorg ook voor een goede weerstand, hierdoor is je lichaam beter in staat het gevecht met virussen aan te gaan. Wil je je weerstand verbeteren? Lees dan deze 5 tips.
Een verkoudheidsvirus is helaas niet te behandelen met een medicijn of antibiotica. Bij een infectie veroorzaakt door een bacterie werkt antibiotica wel. Deze doden de bacteriën.

close

Vorige

Zo voorkom je buikgriep
close

Volgende

Pijnlijke oren? Ontdek dan deze 4 manieren om...