Kruidvat Blog

Van baby naar peuter tot jongvolwassene: welke ontwikkeling maakt je kind door?

Davitamon Baby Kind

Kinderen maken een enorme groei door, Davitamon groeit mee!

Het gaat allemaal zo snel. Voordat je het weet is jouw kleine hummetje alweer een echte dreumes die de wereld om zich heen wil ontdekken.

De eerste maanden van je baby

Baby’s ontwikkelen hun zintuigen voornamelijk in de eerste paar maanden. Het enige wat ze doen is eten, huilen, ruiken, ervaren, horen en zien. Dit kost een kleine baby veel energie. Het is bijzonder dat een baby dit (bijna) allemaal uit borst- of flesvoeding kan halen. Toch zijn er twee vitamines die extra aandacht verdienen: vitamine K en vitamine D voor je baby. In de eerste maanden krijgen baby’s alleen borstvoeding of flesvoeding. Hierin zit alles wat ze nodig hebben. Let wel extra goed op vitamine K en vitamine D voor je baby. Geef je borstvoeding of krijgt je baby minder dan 500 ml flesvoeding dan is het raadzaam de eerste 12 weken voeding aan te vullen met 150 microgram vitamine K per dag. Jouw kind heeft tot 4 jaar dagelijks 10 microgram extra vitamine D nodig. Speciaal voor baby’s heeft Davitamon vloeibare vitamine K-supplementen en vitamine D supplementen.

Vanaf 6 maanden

Na de eerste maanden gebeurt er al een stuk meer. Ze beginnen te brabbelen en leren dingen vastpakken, gaan tijgeren en rollen. Vervolgens gaat ook de grove motoriek met sprongen vooruit, leren ze zitten en kruipen en zetten ze hun eerste stapjes. Als kinderen zich zo enorm ontwikkelen hebben ze energie, vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen nodig. Vanaf 6 maanden kun je langzaam vaste voeding geven. Belangrijk is om hier al te starten met veel variatie in het voedingspatroon. Vooral lekker groente en fruit. Dan volgt brood, zuivel, vlees en vis. Uiteraard dient je kind vitamines en mineralen uit de voeding te halen. Kinderen hebben naast gezonde voeding behoefte aan extra vitamine D. Van 0 tot 4 jaar heeft je kind extra vitamine D nodig omdat het nog niet genoeg uit de voeding haalt en ook niet genoeg aanmaakt in de huid (door zonlicht).

Peuter, kleuter, tiener!

Dan is je kindje opeens geen baby meer, maar een peuter. Ook in deze fase van peuter naar kleuter en dan naar jongvolwassene maken kinderen weer een enorme groei door. Ze worden letterlijk groter en ontwikkelen zich sociaal-emotioneel van een afhankelijk kind tot een eigen individu. Hierin wil je ze op alle vlakken en de gehele opvoeding door ondersteunen. Het is een mooie maar spannende reis, het opvoeden van je kindje. Je wilt ze het beste meegeven wanneer ze hun eigen keuzes kunnen maken in bijvoorbeeld gezonde voeding.

Gezonde voeding, met voldoende vitamines en mineralen is belangrijk in elke fase: voor de groei van sterke botten (vitamine D), ondersteuning van de weerstand (vitamine C en ijzer) en het energieniveau (vitamine B12). Als aanvulling op de voeding kun je je kind een multivitamine geven. Davitamon heeft speciale vitamines die passen bij de groei- en ontwikkelingsfase van je kindje.

KAG-NR: 24-1018-1666

Davitamon Baby Kind
close

Vorige

Gezond de winter door: zo help je je weerstan...
close

Volgende

Voetproblemen – Expert Fysiotherapeut