Expert huisarts Jeanine Splinter over hoesten

Jeanine Splinter: Wat kan je doen aan die vervelende hoest

Huisarts Jeanine Splinter, bekend van het het tv-programma Dit Is Mijn Lijf, vertelt in deze aflevering van Expert wat je kan doen tegen die vervelende hoest.

Bij een vastzittende hoest komt het slijm moeilijk los. Het geeft wel een irritante hoestprikkel, waardoor je blijft hoesten. Deze hoestbuien kunnen lang aanhouden en je kunt er de hele nacht wakker van liggen. Eigenlijk is het een goed teken, want door het hoesten verwijder je het slijm uit je luchtwegen.

Vastzittend slijm

Als het slijm echt te vast zit moet je het verdunnen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een kom te vullen met heet water, een handdoek over je hoofd te hangen en boven de kom te stomen. Je kunt ook een medicijn gebruiken waar broomhexine in zit. Door de broomhexine wordt het slijm dunner en kun je het makkelijker ophoesten. Het kan al binnen een paar uur voor verlichting zorgen. Een verlichtende spray of hoestdrank kunnen ook helpen bij vastzittende hoest.

Je kunt last krijgen van slijmhoest of vastzittende hoest door bijvoorbeeld griep of een keelontsteking. Ook als je in een slecht geventileerde omgeving bent of tabaksrook inademt kun je er last van krijgen. Zorg dus voor genoeg frisse lucht en vermijd zulke ruimtes.

Bekijk uit de categorie Gezond & Fit ook:

Reageer