Met deze 6 tips hou je je blaas gezond

blaasontstekingen blaas

Een gezonde blaas verkleint de kans op blaasontsteking

Je blaas speelt een grote rol bij het verwijderen van afvalstoffen uit je lichaam. Het is een gevoelig orgaan en daarom is het belangrijk dat je goed voor je blaas zorgt. Hierdoor verklein je de kans op blaasproblemen zoals een blaasontsteking. Ontdek hier hoe je je blaas helpt gezond te blijven.

Hoe werkt je blaas?

Je blaas is samen met je urineleider, nieren en nierbekken onderdeel van je urinewegstelsel. Dit stelsel zorgt ervoor dat afvalstoffen uit je lichaam worden verwijderd. Je nieren produceren de lichaamsvloeistof urine. Urine bevat afvalstoffen en overtollige stoffen die uit je lichaam moeten en tijdelijk worden opgeslagen in de blaas. Als je blaas vol is, krijgen je hersenen een seintje dat het tijd is om naar de wc te gaan en je blaas te legen.

Blaasproblemen

Je blaas is een gevoelig orgaan. Hij kan op alles wat in je urine zit reageren. Dit kan vervolgens voor blaasproblemen zorgen. Eén van de bekendste en meest voorkomende problemen is een blaasontsteking. Dit is een ontsteking van het slijmvlies in je blaas. Een blaasontsteking ontstaat door bacteriën die meestal via je plasbuis in je blaas komen. De bekendste veroorzaker is de darmbacterie Escherichia coli.

Hoe hou je je blaas in topconditie?

Om blaasproblemen zoals een blaasontsteking te voorkomen, is het belangrijk goed voor je blaas te zorgen. Dit doe je zo:

  • Drink anderhalf tot twee liter per dag. Hiermee zorg je voor een goede doorspoeling van je blaas en geef je bacteriën geen kans.
  • Voel je aandrang? Ga dan direct naar het toilet en plas je blaas altijd helemaal leeg.
  • Tijdens de seks is de kans dat er bacteriën in je plasbuis komen groter. Ga daarom na het vrijen altijd direct naar het toilet en leeg je blaas.
  • Gebruik geen zeep voor het reinigen van je intieme zone. Dit verstoort de zuurgraad.
  • Draag ademend ondergoed en vermijd te strakke kleding rondom je intieme zone.
  • Neem een voedingssupplement dat de gezondheid van je blaas ondersteunt.
Sfeerbeeld - Met deze 6 tips hou je je blaas gezond

Toch blaasontsteking gekregen?

Moet je vaak plassen of heb je een branderig gevoel bij het plassen of is je urine troebel en donker? Dan bestaat de kans dat je een blaasontsteking hebt. Het is dan belangrijk dat je veel drinkt om zo je blaas goed door te spoelen. Twijfel je of je een blaasontsteking hebt? Ga dan voor advies naar je huisarts.

Er zijn ook medische hulpmiddelen en traditionele geneesmiddelen verkrijgbaar die helpen bij een blaasontsteking. Deze zijn gewoon vrij verkrijgbaar.

Kijk voor het complete assortiment in onze webshop.

Bekijk uit de categorie Gezond & Fit ook:

Reageer