Kruidvat Blog

Jeukende plekken, rode schilfers of blaasjes: herken jij de symptomen van huidschimmel?

Header_Jeukende plekken, rode schilfers of blaasjes herken jij de symptomen van

Hoe herken je huidschimmel?

Huidschimmel klinkt niet fijn en de symptomen van deze schimmel kunnen ook erg vervelend zijn. Hoewel huidschimmel hardnekkig kan zijn en niet altijd vanzelf over gaat, is het gelukkig wel een onschuldige aandoening die regelmatig voorkomt. Ontdek hier hoe je de symptomen van huidschimmel herkent.

Wat is een huidschimmelinfectie?

Als je een huidschimmelinfectie hebt opgelopen geeft dit niet altijd direct klachten. De symptomen zoals jeuk, rode schilfers of blaasjes kunnen zich later manifesteren. Bijvoorbeeld als gevolg van een verminderde weerstand. Bij huidschimmel kan het goed voorkomen dat klachten verergeren bij vochtig of warm weer. Huidschimmel is daarnaast, net als andere schimmels, een overdraagbare huidaandoening.

Hoe herken je huidschimmel?

Huidschimmel wordt niet altijd direct herkend en soms verward met bijvoorbeeld eczeem. De plek waar de schimmel begint, is vaak vochtig en wit van kleur. Soms komt er helder vocht uit de blaasjes. De blaasjes op je huid als gevolg van huidschimmel kunnen gepaard gaan met jeuk, rode schilfers en een branderig gevoel.

De symptomen van huidschimmel op een rij:

 • Schilfers, kloofjes en roodheid
 • Blaasjes en vochtige plekken
 • Vervelling op de handen
 • Jeuk en een branderig gevoel

Op welke lichaamsdelen kun je huidschimmel krijgen?

 • Oksels, knieën, ellebogen
  Huidschimmel gedijt het best in een vochtige, warme omgeving. Oksels, knieën en de binnenkant van je ellebogen zijn dan voor schimmels aangename plekken om te nestelen.
 •  

 • Handen en voeten
  Huidschimmel kan ook op handen voorkomen. Het kan dat huidschimmel vervelling van de huid op de handen veroorzaakt. Symptomen zijn onder andere jeuk en een branderig gevoel.

  Huidschimmel kan ook op voeten voorkomen. Deze vorm van schimmel staat bekend als zwemmerseczeem of voetschimmel en kan jeuk tussen de tenen, blaasjes, en een branderig gevoel veroorzaken.

Sfeerbeeld - Jeukende plekken, rode schilfers of blaasjes herken jij de symptomen van huidschimmel
 • Intieme huidschimmel: vaginale schimmel (vrouw) en balanitis candidiasis (man)
  Ondanks dat er niet veel over wordt gesproken, is het een best veel voorkomende aandoening: huidschimmel aan geslachtsdelen. Bij vrouwen is dit bekend als vaginale schimmelinfectie ofwel vaginale candida. Bij mannen komt schimmel aan de penis ook regelmatig voor. Deze vorm van huidschimmel wordt balanitis candidiasis genoemd. Symptomen van balanitis candidiasis zijn jeuk en een branderig gevoel.Balanitis candidiasis en vaginale schimmel zijn geen seksueel overdraagbare aandoeningen, hoewel ze wel door seksueel contact kunnen worden overgedragen aan de partner. Als een van beide partners last heeft van schimmel is het verstandig beiden te behandelen bijvoorbeeld met Canesten Gyno (bij vaginale schimmel bij vrouwen) en Canesten Skin (bij balanitis candidiasis bij mannen).

Mogelijke oorzaken huidschimmel:

 • Verminderde weerstand
 • Het gebruik van antibiotica
 • Een vochtige huid (niet goed afdrogen of veel zweten)
 • Het overmatig gebruik van zeep of douchegel
 • Diabetes

Behandelen van huidschimmel

Een huidschimmel is niet gevaarlijk, maar kan wel erg vervelend zijn. Bovendien: huidschimmel gaat niet altijd vanzelf over. Als je niet behandelt bestaat de kans op herbesmetting, bijvoorbeeld in het geval van vaginale schimmel of balanitis candidiasis.

Een behandeling met een effectieve zalf of crème - zoals Canesten SKIN Crème - is nodig zodat dat je snel van de lastige symptomen af bent.

Canesten SKIN Crème doodt huidschimmel zoals schimmel op oksels, knieholtes, ellebogen, handen. Zo verlicht je de jeuk en een branderig gevoel. Ook kan Canesten Skin gebruikt worden voor effectieve behandeling van balanitis candidiasis, een schimmelinfectie die zich bij mannen voordoet.

Om herbesmetting bij balanitis candidiasis te voorkomen, kan een vrouwelijke partner zich behandelen met de producten van Canesten Gyno bij vaginale schimmel.

De producten van Canesten zijn zonder recept verkrijgbaar.

Canesten SKIN Crème bij huidschimmel is een geneesmiddel en bevat clotrimazol. Lees voor gebruik de bijsluiter. Canesten Gyno bij vaginale schimmel is een geneesmiddel en bevat clotrimazol. Lees voor gebruik de bijsluiter.

KOAG-nr. 80-0720-3011.

close

Vorige

Met deze 4 simpele trucs val je binnen no tim...
close

Volgende

6 redenen waarom je moe wakker wordt