Expert huisarts Jeanine over hoofdluis

Jeanine Splinter: Wat doen bij hoofdluis?

Veel mensen hebben weleens last van hoofdluizen. Hoofdluis hebben is niet ernstig. Je kunt ze makkelijk bestrijden. Huisarts Janine Splinter - bekend van het tv-programma Dit is Mijn Lijf - vertelt je er in deze video alles over.

Luizen zijn vooral vervelend dat ze veel jeuk met zich meebrengen. Hoofdluizen zijn parasieten die leven van mensenbloed. Ze komen daarom ook voor op het hoofd en verschuilen zich met name op de warme plekjes. Je krijgt daardoor vaak ook jeuk achter de oren, in de nek en onder de pony. De luizen leggen eitjes, ook wel neten genoemd, die al na een paar dagen uitkomen. De nieuwe hoofdluizen verspreiden zich vervolgens weer heel snel. De luizeneitjes zien eruit als doorzichtige, grijs-witte puntjes die aan het haar kleven.

Hoofdluis ontdekt?

Heb je hoofdluis ontdekt? Waarschuw dan de school, de sportclub en vriendjes en vriendinnetjes.
Het is niet nodig om je te schamen voor hoofdluis. Het staat namelijk niet in verband met een slechte hygiëne. Ook verspreiden ze zich niet via knuffels, speelgoed of beddengoed.

Hoofdluis bestrijden

Hoofdluis kun je bestrijden met een antihoofdluismiddel. Vervolgens kam je het haar iedere dag met een luizenkam, door nat haar, om alle neten en luizen te verwijderen. Doe dit twee weken lang iedere dag en herhaal de behandeling als je daarna weer hoofdluizen ziet. Controleer na de twee weken het gezin nog één keer per week met een luizenkam, vooral als de hoofdluis nog heerst. Daarna zal je van de vervelende jeuk en dus de luizen af zijn.

Bekijk uit de categorie Gezond & Fit ook:

Reageer