Hoeveel nicotine zit er in een sigaret?

Hoeveel-nicotine-zit-er-in-een-sigaret-header

Hoeveel nicotine krijgt een roker binnen?

Nicotine is een uiterst verslavende en de meest actieve stof in sigarettenrook. Vooral de nicotine zorgt ervoor dat rokers blijven roken en dat stoppen vaak moeilijk is. Maar hoeveel nicotine krijgt een roker nu werkelijk binnen? Om antwoord te geven op die vraag, hebben we de statistieken voor je uitgeplozen.

Hoeveel nicotine zit er in een sigaret

Ten eerste kunnen we je vertellen dat de tabaksindustrie sigaretten produceert met verschillende smaken en samenstellingen. Hierdoor varieert de hoeveelheid nicotine per soort, merk of type sigaret. Daarom is het moeilijk exact vast te stellen hoeveel nicotine er in een sigaret zit.

Maar er is wel een gemiddelde te noemen. De meeste sigaretten bevatten 10 tot 15 mg nicotine. Een roker krijgt daarvan ongeveer 10% binnen via de ingeademde rook, dus ongeveer 1 à 2 mg per sigaret. Lichtere sigaretten (light) hebben meestal minder nicotine (8 mg) en zwaardere kunnen tot wel 20 mg nicotine bevatten.
Om er achter te komen hoeveel nicotine een roker binnenkrijgt moet je niet alleen kijken naar de hoeveelheid nicotine per sigaret. Natuurlijk is ook het aantal sigaretten dat dagelijks wordt geconsumeerd belangrijk.

Bijvoorbeeld:

 • Worden er per dag circa 5 sigaretten gerookt, dan komt er ongeveer 6 mg nicotine per dag het lichaam binnen.
 • Wordt er dagelijks een pakje gerookt, dan gaat het al om 18 mg.
 • Bij anderhalf pakje of meer per dag, kom je op 24 mg nicotine of meer.
 • De exacte hoeveelheid nicotine die het lichaam werkelijk binnenkomt hangt ook af van de soort tabak die is gebruikt, of en hoe diep de rook geïnhaleerd wordt en of de sigaret voorzien is van een filter.

Wat je moet weten over nicotine

Nicotine heeft een slechte naam en dat is niet voor niets. Dit zou eigenlijk iedereen moeten weten:

  • Na het inhaleren komt nicotine razendsnel in het bloed en zit de stof binnen 8 tot 20 seconden ook in de hersenen.
  • De directe effecten van nicotine zijn onder andere een verhoogde hartslag, bloeddruk en consumptie van zuurstof door de hartspier.
  • Nicotine is verantwoordelijk voor het gevoel van alertheid, ontspanning en euforie dat het roken geeft.
  • Nicotine heeft zowel een kalmerend als een stimulerend effect.
  • Hoe meer nicotine er zich in het lichaam bevindt, hoe toleranter het lichaam ervoor wordt. Dat betekent dat er steeds meer nicotine nodig is om de bovenstaande effecten te voelen.
  • De lever zorgt ervoor dat nicotine weer wordt afgebroken.
  • Nicotine is super verslavend. Wie geregeld rookt en daar opeens mee stopt, krijgt geheid te maken met ontwenningsverschijnselen.
  • Hoe hoger de dosis nicotine in de sigaretten die iemand gewoonlijk rookt, hoe moeilijker het is ermee te stoppen.

Meer weten? Lees ook de gevaren van roken.

Weet je al genoeg en wil je stoppen met roken? Met deze apps en hulpmiddelen heb je meer kans dat dit je werkelijk lukt!

Bekijk uit de categorie Gezond & Fit ook:

Reageer