Kruidvat Blog

Hoe herken je aambeien?

hoe-herken-je-aambeien-header

Hoe ontstaan aambeien en wat zijn de symptomen?

Wist je dat maar liefst 30% van de mensen wel eens last heeft van aambeien? En dat is iets waar je het liever niet met anderen over hebt. Het is heel vervelend en kan veel ongemakken veroorzaken. Denk je dat je misschien aambeien hebt? Lees dan snel door. Hier leggen we je namelijk uit wat aambeien precies zijn en hoe je ze herkent.

Wat zijn aambeien?

Eigenlijk heeft iedereen aambeien. Deze kleine zwellichaampjes in je endeldarm zorgen ervoor dat er geen ontlasting uit je anus lekt. Als je ontlasting langs deze kussentjes gaat, zakken ze iets naar beneden. Elastisch bindweefsel en het spierweefsel trekken ze daarna weer op hun plek. Soms zakt het slijmvlies te ver naar beneden of zelfs naar buiten. Dit is wat de meeste mensen aambeien noemen.

Bij aambeien is er een verschil tussen inwendige en uitwendige aambeien. Zwellen de zwellichamen in het onderste deel van je endeldarm op, dan heb je inwendige aambeien. De opgezwollen kussentjes zitten dan net boven de sluitspier van de anus, waardoor je de aambeien niet kunt zien. Als deze inwendige aambeien door hoge druk naar buiten worden geduwd, spreek je van uitwendige aambeien. Je voelt dan een zacht bultje aan de buitenkant van je anus. Dit voelt vaak pijnlijk aan en kan jeuk veroorzaken.

Hoe ontstaan aambeien?

Aambeien kunnen verschillende oorzaken hebben. Meestal worden ze veroorzaakt door een overbelasting tijdens de stoelgang, bijvoorbeeld als je te veel perst op het toilet of als je vaak lang op het toilet zit. Hierdoor wordt de bloedstroom verstoord en gaat de druk in het anale kanaal omhoog. Aders kunnen hierdoor opzwellen. Als er dan nog meer druk wordt uitgeoefend, kan dit de zwellingen erger maken. Deze hogere druk ontstaat door bijvoorbeeld:
• Overgewicht
• Lang staan
• Langdurig en chronisch hoesten
• Uitstellen van je toiletbezoek
• Te weinig bewegen
• Zwangerschap en bevalling
• Te weinig vezels in je voeding

Tip: Gebruik Curanol zalf voor de verzorging van de huid rond de anus. Deze zalf houdt de vaatwand soepel.

Aambeien-sfeerbeeld

Wat zijn de symptomen van aambeien?

Jeuk en pijn bij je anus zijn de belangrijkste symptomen van aambeien. De zwellingen bij je anus scheiden vaak slijmvlies uit. Dit irriteert je huid en veroorzaakt jeuk. Daarnaast kan je ook bloed in je ontlasting hebben. Meestal gaan de aambeien alleen bloeden bij de stoelgang, maar soms gaan ze ook spontaan bloeden.

Als de aambeien naar buiten zakken, kan dit pijnlijk en drukkend aanvoelen. Het voelt alsof er iets uit je anus komt en het afvegen na het toiletbezoek gaat dan vaak lastig.

De meest voorkomende klachten bij aambeien zijn:
• Jeuk en/of pijn aan de anus
• Branderig gevoel
• Zwellingen bij de anus
• Bloedingen (vaak helderrood bloedverlies bij de ontlasting)
• Anale afscheiding
• Problemen met de stoelgang
• Uitwendige aambeien veroorzaken vaak een drukkend gevoel, alsof je naar het toilet moet

aambei illustratie

Hoe weet je of je aambeien hebt?

Herken je één of meerdere van de bovenstaande symptomen en denk je dat je aambeien hebt? Volg dan deze checklist:
1. Heb je last van anale pijn of jeuk?
2. Heb je pijn bij je ontlasting of heb je direct na je toiletbezoek weer aandrang om te gaan?
3. Heb je bloed in je ontlasting?
4. Heb je knobbeltjes bij je anus?
5. Voelt het anale gebied opgezwollen aan?

Als je één of meerdere vragen met ‘ja’ beantwoord hebt, is het goed om een bezoek aan je huisarts te brengen. Hij of zij kan je met zekerheid zeggen of je aambeien hebt. De huisarts vraagt daarbij naar je precieze klachten en onderzoekt je anus.

Wat moet je doen als je aambeien hebt?

Aambeien zijn gelukkig meestal onschuldig en kunnen vanzelf weer overgaan. Er zijn diverse crèmes en zalfjes vrij verkrijgbaar die helpen bij aambeien en de klachten verlichten. Je haalt deze bij je drogist of apotheek. Lees bij gebruik van deze producten altijd eerst goed de bijsluiter.

Tip: Kruidvat aambeienzalf* verkoelt en verlicht de jeuk bij aambeien en anale kloofjes. Het verzorgt je gevoelige huid en ondersteunt het natuurlijke genezingsproces.

Wil je meer tips over wat je moet doen als je aambeien hebt? Lees dan Wat moet je doen als je aambeien hebt?

Als de klachten lang aanhouden of verergeren of als je meer informatie nodig hebt, is het verstandig om de huisarts te raadplegen. Doe dit ook als:
• Je bloed in je ontlasting hebt, dit wordt vaak veroorzaakt door aambeien, maar kan ook veroorzaakt worden door een ontsteking, tumor of poliep in de darmen;
• Je twijfelt of je echt aambeien hebt;
• Je veel problemen hebt met je ontlasting;
• De aambeien erg pijnlijk en gezwollen zijn.

Hoe voorkom je aambeien?

Aambeien zijn heel vervelend. Zeker als je ze een keer gehad hebt, wil je er alles aan doen om ze te voorkomen. Gelukkig zijn er paar dingen waar je goed op kan letten:
1. Zit je vaak langere periodes stil? Dan oefen je veel druk uit op het anale gebied. Mensen die bijvoorbeeld op kantoor werken of veel in de auto zitten, kunnen daardoor aambeien oplopen. De oplossing is om voldoende te bewegen. Dit geldt ook als je vaak lang achter elkaar staat. Loop regelmatig even rond om bijvoorbeeld koffie of thee te halen en maak tijdens je pauze een lunchwandeling. Genoeg bewegen zorgt er daarnaast ook voor dat je darmen worden gestimuleerd en zo voorkom je verstopping.
2. Heb je last van obstipatie of een onregelmatige of moeilijke stoelgang? Dan is de kans groot dat je meer perst. Dit verhoogt het risico op aambeien. Wees je ervan bewust dat je dan meer risico loopt en probeer je stoelgang te verbeteren. Ga naar het toilet zodra je aandrang voelt. Pers zachtjes mee als je aandrang hebt en zorg altijd voor een juiste zithouding op het toilet.
3. Eet gevarieerd, gezond en vezelrijk. Dit zorgt voor een goede darmwerking. Vezels zitten bijvoorbeeld in volkorenproducten, groente en fruit. Daarnaast is het ook belangrijk om voldoende te drinken, zeker als je extra vezels eet. Vezels hebben namelijk vocht nodig voor een goede werking.
4. Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap of bevalling last van aambeien. Het toenemende gewicht en het persen dragen hieraan bij. Gelukkig zijn deze aambeien vaak tijdelijk en veroorzaken ze geen problemen meer als de baby er eenmaal is.

*Dit is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

close

Vorige

Wat zegt je ondergoed over jou?
close

Volgende

Recept: cupcakes met een Arabische twist