Hoe behandel je een koortslip?

koortslip-3-seo-header

Alles over koortslipcrèmes en -pleisters

O jee, een koortslip! Deze onschuldige huidaandoening ontstaat vaak op de meest ongelukkige momenten. Het gaat vaak vanzelf over, maar door de koortslip te behandelen kan je het genezingsproces een handje helpen. Hier lees je hoe.

Hoe herken je een koortslip?

Zeker als je al eerder een koortslip hebt gehad, herken je vaak de eerste symptomen al: je huid begint te tintelen, jeukt en wordt rood. Een paar dagen later verschijnen de lipblaasjes. Deze met vocht gevulde blaasjes drogen daarna langzaam uit en er ontstaan korstjes. Deze korstjes trekken langzaam weg en vervolgens zie je niks meer van je koortslip.

Een koortslip komt meestal op of rondom je lippen voor, maar kan ook op bijvoorbeeld je neus, kin of wangen voorkomen. Een koortslip geneest gelukkig vanzelf, meestal binnen een tot twee weken. Het is relatief ongevaarlijk, maar wel heel vervelend.

Een koortslip wordt veroorzaakt door het Herpes Simplex virus. Als je dit virus eenmaal bij je draagt, blijft dit in je lichaam en wordt het af en toe actief. Het is daarom belangrijk om, zeker als je al eens koortsuitslag hebt gehad, te voorkomen dat je weer een koortslip krijgt. Hoe je de kans op het krijgen van een koortslip verkleint, lees je in deze Handige tips om een koortslip te voorkomen.

Een koortslip behandelen

Een koortslip geneest meestal vanzelf, een speciale behandeling is daarom meestal niet nodig. Maar door de koortslip te behandelen kan je de genezing wel helpen. Ook is een behandeling fijn als je veel last hebt van je koortslip.

Tip: voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Bescherm je lippen daarom altijd goed door ze vet te houden. Ga je de zon in? Gebruik dan een lippenbalsem met uv-filter. Zo hou je je lippen in topconditie.

Voel je een koortslip opkomen? Dan kun je bijvoorbeeld een aciclovircrème gebruiken. Deze antivirale crème smeer je vijf keer per dag op je lippen om de koortslip sneller te laten overgaan. Aciclovir remt het virus en laat de koortslip sneller verdwijnen. Heb je al blaasjes? Dan heeft het geen zin meer om deze koortslipcrème te gebruiken. Er zijn dan andere middelen die kunnen helpen:

koortslip-3-seo-sfeerbeeld1

• Zinksulfaat of zinkoxide laat de blaasjes sneller uitdrogen. Je kunt dit zo vaak als je wilt op de blaasjes smeren.
• Zijn de blaasjes erg pijnlijk? Gebruik dan een crème met lidocaïne of kies voor lidocaïnevaselinecrème. Deze crèmes verminderen de pijn en drogen de blaasjes iets sneller uit.
• Zijn de blaasjes opgedroogd tot korstjes? Dan kun je de korstjes verzachten met vaselinecetomacrogolcrème.
• En als laatste nog een handige huis-tuin-en-keuken-tip: tandpasta droogt de koortslip ook uit. Het doet natuurlijk niet hetzelfde als een speciale koortslipcrème, maar het helpt wel.

Breng een koortslipcrème altijd voorzichtig aan en smeer deze niet uit. Als je de crème uitsmeert, verspreid je het virus namelijk. Vergeet ook niet om na het smeren je handen goed te wassen met water en zeep.

koortslip-3-seo-sfeerbeeld2

Tip: breng de crème of gel met een wattenstaafje aan. Zo hoef je de koortslip niet met je handen aan te raken.

Naast koortslipcrèmes heb je ook speciale koortslippleisters. Deze dunne hydrocolloïdpleister plak je als een soort tweede huid over je koortsuitslag. Er komen dan geen bacteriën en vuil bij de blaasjes en omdat ze afgedekt zijn, is je koortslip ook minder besmettelijk. Je moet de patch regelmatig vervangen totdat je lip is genezen. Een koortslippleister is handig, maar versnelt de genezing niet. Hij bevat namelijk geen antivirale middelen.

Heb je vaak ernstigere klachten bij een koortslip? Vraag dan je huisarts om advies. Hij of zij kan een kuur met antivirale tabletten voorschrijven. Neem ook altijd contact met je huisarts op als de blaasjes na twee weken nog niet weg zijn of als de koortslip erger is dan normaal.

Wat moet je niet doen als je een koortslip hebt?

Als je een koortslip hebt, wil je natuurlijk dat hij zo snel mogelijk geneest. Maar daarnaast is het ook belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en besmetting te voorkomen. Je moet vooral goed oppassen met het vocht dat uit de lipblaasjes komt. In dit vocht zit het koortslipvirus en dit is dus zeer besmettelijk voor jezelf en voor anderen. In Wanneer is een koortslip besmettelijk? lees je hoe je een besmetting voorkomt.

Als je een koortslip hebt, is het vooral belangrijk om er niet aan te zitten. De kans op besmetting is dan groter en het vertraagt de genezing. Dep het vocht dat uit de blaasjes komt ook altijd zo snel mogelijk weg. Probeer ook zo min mogelijk met je tong aan de zere plekken te likken. Hiermee hou je de koortslip vochtig, terwijl de blaasjes juist moeten indrogen.

Bekijk uit de categorie Gezond & Fit ook:

Reageer