Is het low carb dieet iets voor jou?

Atkins

Is het koolhydraatarme dieet retro of toch wel slim?

Het Atkins-dieet. Je hebt er vast wel eens van gehoord. Was dat niet zo’n ouderwetse afvalmethode waar je moeder het ooit over had? Nou nee. Atkins is nog steeds de Low Carb Expert.
Bekijk ook deze video: tv-arts Jeanine Splinter over overgewicht.

Feit. Het blijkt dat het koolhydraatarme dieet werkt. Al meer dan 40 jaar vallen mensen er succesvol mee af. Het Atkins-dieet is juist helemaal van deze tijd. Dit omdat Atkins een hele range producten heeft die afvallen, of op gewicht blijven, zeer makkelijk maakt. Ook als je niet af wil vallen maar liever geen suikerrijke tussendoortjes wil, is Atkins iets voor jou.

Het dieet dat geen dieet is

Atkins vindt trouwens dat dieet niet het juiste woord is voor deze methode. Leefstijl is een beter woord. Bij dieet denk je immers aan een kortere periode, terwijl de Atkins-methode inhoudt dat je altijd minder koolhydraten gebruikt.

Hoe werkt het?

Je valt af (of blijft op gewicht) door de hoeveelheid koolhydraten in je voeding te beperken. Dit betekent niet dat je helemaal geen koolhydraten meer neemt. Maar je vervangt de ‘snelle jongens’ door langzame en complexe koolhydraten. De snelle jongens zijn de koolhydraten die zitten in bijvoorbeeld snoep, koek, frisdrank en pizza.

De langzame vs de snelle jongens

De langzame, complexe koolhydraten zijn gezonde koolhydraten. Deze worden langzaam opgenomen in het bloed en kunnen daardoor gebruikt worden als energiebron. Ze zorgen niet voor hoge pieken in de bloedsuikerspiegel. Dit in tegenstelling tot de snelle koolhydraten.

Ketose … eh wat is dat?

Bij het volgen van een koolhydraatarm dieet, in het Engels low carb dieet, beperk je de inname van koolhydraten. Je gebruikt dan eiwitten en vetten als primaire brandstof. Door het minderen van koolhydraten haalt je lichaam energie niet meer uit de overtollige koolhydraten maar uit (overtollig) lichaamsvet. Dit proces, het overschakelen van koolhydraatverbranding naar vetverbranding wordt ook wel ketose genoemd.

Het gemak van Atkins

Het low carb dieet lijkt ingewikkeld. Want moet je nu precies gaan uitpluizen in welke voedingsmiddelen welke koolhydraten zitten? Nee, daar helpt Atkins je bij. En Atkins heeft een hele range producten met weinig snelle koolhydraten. Van lekker knapperig crispbread tot chocolademelk en brownierepen. Je hoeft dus eigenlijk niets lekkers te missen! En al deze producten hebben minimaal 50% minder koolhydraten en geen toegevoegde suikers.

Nieuw! De Harvest repen

Zin om even lekker te snacken? Met Atkins kan dat zonder schuldgevoel. De nieuwe Harvest repen zitten vol met alleen de beste natuurlijke ingrediënten en zijn bovendien vezelrijk, bevatten 50% minder koolhydraten en suikers dan normale granenrepen. Heerlijk toch!

Bekijk uit de categorie Gezond & Fit ook:

Reageer