Help! Heb ik een vaginale schimmel?

Vaginale schimmel

Zo herken en behandel je vaginale schimmel

Oh, oh! Ineens heb je last van jeuk en vreemde afscheiding down under. Misschien voel je je ongemakkelijk en schaam je je ervoor. Herkenbaar? Het kan zijn dat je last hebt van een vaginale schimmelinfectie. Veel vrouwen hebben hier wel eens mee te maken, dus niks om je voor te schamen. We leggen je uit hoe een vaginale schimmel ontstaat, hoe je hem herkent en hoe je een schimmelinfectie voorkomt.

Wat is de oorzaak van een vaginale schimmel?

Elke vrouw kan een vaginale schimmel krijgen. In de vagina leven namelijk allerlei schimmels en bacteriën. Normaal gesproken leven ze in ‘peace’ naast elkaar. Maar soms gaat er iets mis en wordt de balans verstoord. Dat kan zomaar, zonder duidelijke oorzaak. Maar het kan ook door medicijngebruik, verminderde weerstand, hormonale schommelingen, diabetes of iets te grondig wassen. Is de balans verstoord, dan kan je last krijgen van een vaginale schimmelinfectie.

Hoe herken je een vaginale schimmel?

De belangrijkste symptomen van een vaginale schimmel zijn een branderig gevoel, jeuk en veranderde afscheiding. Let op de volgende dingen:

  • Normaal is vaginale afscheiding vloeibaar, witachtig en doorzichtig. Ze wordt gelig als ze opdroogt. Normale afscheiding is geurloos of ruikt een beetje zurig. Heb je ineens andere, veel meer of minder afscheiding? Dan kun je een schimmelinfectie hebben.
  • Inwendige jeuk en jeuk rondom de vagina en schaamlippen is een symptoom van een infectie. Heel vervelend! Probeer niet te wrijven of krabben. Hierdoor beschadig je de kwetsbare huid.
  • Een schimmel irriteert de huid. Je vagina en schaamlippen kunnen opzwellen, rood worden en branderig aanvoelen. Je kunt hierdoor pijn hebben bij het plassen of vrijen.
vaginale schimmel

Hoe behandel je een vaginale schimmel?

Het beste is snel in actie te komen en de vaginale schimmel te behandelen. Test thuis zelf of je een vaginale schimmel hebt. Kruidvat heeft daarvoor bijvoorbeeld de Canesten Gyno Zelftest. Deze test geeft aan of je een vaginale schimmelinfectie hebt of bacteriële vaginose. Canesten biedt voor beide ook een behandeling die je zonder recept kunt kopen in de Kruidvat winkel of online.

Meer weten? Lees meer over Canesten zelftest en behandeling.

Hoe voorkom je een vaginale schimmelinfectie?

Helaas is een schimmelinfectie niet altijd te voorkomen. Maar met deze tips houd je de kans zo klein mogelijk:

  • Was je vagina met lauw water en eventueel een speciale, zeepvrije wasemulsie. Gebruik nooit douchegel of zeep.
  • Draag niet té strakke kleding.
  • Draag het liefst slipjes van katoen.
  • Gebruik tampons alleen tijdens de menstruatie en verwissel ze regelmatig.

Bekijk uit de categorie Gezond & Fit ook:

Reageer