Hatsjie! Steengoede tips tegen hooikoorts

hooikoorts allergie tips

11 super tips bij hooikoorts

Je merkt het aan alles: je snottert, je ogen tranen en … hatsjie … je niest regelmatig. Het is weer die tijd van het jaar. Hooikoorts steekt weer de kop op. Last van hooikoorts hebben is echt heel vervelend. Maar met deze tips overleef je het hooikoortsseizoen!

1. Smeer vaseline in en rond je neusgaten

Smeer een beetje geparfumeerde vaseline of crème in en rond je neusgaten. Een gedeelte van de pollen blijft zo in de vaseline hangen, waardoor ze hun eindbestemming – jouw neus - niet bereiken.

2. Draag een zonnebril

Een zonnebril die goed om je ogen heen sluit, beschermt je ogen tegen stuifmeel.

3. Hou de pollen buiten

Hou je ramen zo veel mogelijk dicht. Wil je toch wat frisse lucht in huis? Open je ramen dan als er geen wind staat of plaats horren voor je ramen. Of lucht je huis ’s ochtends vroeg of ’s avonds na een regenbui. Er hangt dan veel minder stuifmeel in de lucht.

4. Hou je bed pollenvrij

Was je haar wat vaker en borstel je haar voordat je gaat slapen. De pollen komen zo niet op je kussen terecht. Heb je de hele dag tussen de pollen gelopen? Doe je kleren bij thuiskomst gelijk in de was en neem een douche.

5. Gebruik een vochtig washandje

Heb je jeuk aan je ogen? Vooral niet wrijven! Pollen die aan je handen zitten, komen dan in je ogen terecht. Hierdoor wordt de jeuk alleen maar erger. Leg een vochtig washandje op je ogen of spoel ze met koud water.

6. Vermijd prikkelende stoffen

Hooikoortsklachten worden vaak erger door tabaksrook, pas geverfde ruimten en huisstof. Vermijd ook contact met prikkelende stoffen, zoals chloor, ammoniak, parfum, haarlak, uitlaatgassen en sterk geurende bloemen en planten.

7. Neem een duik!

Sporten is natuurlijk erg goed voor je, maar met hooikoorts kan dit lastig zijn. Pas je sport- of trainingsprogramma daarom aan het seizoen aan. De beste momenten om te sporten tijdens het hooikoortsseizoen zijn ‘s ochtends vroeg of na een regenbui. Dan zijn er weinig pollen in de lucht.
Je kunt beter niet in het bos of op een grasveld sporten. Zoek liever een zaal op. Zwemmen in een binnenzwembad is in de zomer natuurlijk niet ideaal, maar wel de perfecte oplossing voor mensen met hooikoortsklachten.

Extra tip: Was je kleding na het sporten. De pollen hechten zich graag aan bezwete kleding.

hooikoorts allergie tips

8. Kies de juiste vakantiebestemming

Ben je op zoek naar een geschikte vakantiebestemming? Als je erg veel last hebt van hooikoorts, probeer dan het platteland te vermijden. Hier zit namelijk drie tot vijf keer meer stuifmeel in de lucht dan in de stad. Een goed alternatief is een vakantie aan zee of in de bergen.

9. Gebruik medicijnen

Allergieën gaan meestal niet vanzelf weg. Een aanval is een behoorlijke aanslag op je lichaam. Gebruik je medicijnen daarom op tijd. Wanneer je een hele erge aanval hebt gehad, ben je daarna een tijdje gevoeliger en krijg je sneller opnieuw een aanval. Voorkom daarom dat je aanvallen uit de hand lopen. Medicijnen zijn er in de vorm van tabletjes, oogdruppels, neusspray of drankje.

10. Let goed op de weersverwachting

Hou de weersverwachting goed in de gaten. Bij regenachtig weer heb je minder last van je hooikoorts dan op een zonnige lentedag.

11. Hou de hoeveelheid stuifmeel in de gaten

Hou goed bij waar je precies allergisch voor bent. De huisarts kan dit via een huid- of bloedtest uitzoeken. Op verschillende pollenmelders kun je opzoeken welke hoeveelheid stuifmeel zich in de lucht bevindt. Pas je medicijnen hier op aan.

We wensen je sterkte tijdens het pollenseizoen!

Bekijk uit de categorie Gezond & Fit ook:

Reageer