Eerste hulp bij brandwonden

osmo-soft-header

Wat moet je doen bij een brandwond?

In en rond je huis zit een (brand)ongelukje vaak in een klein hoekje. Je morst per ongeluk wat kokend water, komt net met je vinger tegen het warme strijkijzer aan of pakt zonder na te denken een iets te hete pan beet. Auw! Hier lees je wat je dan moet doen.

Wat is een brandwond?

Bij een brandwond is (een deel van) je huid beschadigd door de inwerking van warmte, wrijving, elektriciteit of een chemische stof. Afhankelijk van de diepte van de wond heb je het over een eerste-, tweede- of derdegraadsbrandwond.

Hoe behandel je een brandwond?

Bij eerstegraads brandwonden en oppervlakkige tweedegraads brandwonden is een lokale behandeling voldoende. Hierbij is het belangrijk om eerst de huid te koelen en haar daarna goed te hydrateren. Koel de wond zo snel mogelijk nadat je de brandwond hebt opgelopen. Gebruik hiervoor stromend water van 15 graden, op een afstand van 15 centimeter en voor ongeveer 15 minuten. Daarna is het belangrijk om je huid goed te hydrateren. Zo bevorder je de genezing.

Tip: Osmo Soft huidgel helpt bij brandwonden. De gel verzacht, hydrateert en bevordert het genezingsproces bij eerste- en tweedegraads oppervlakkige brandwonden.

Bij diepere tweedegraads brandwonden en derdegraads brandwonden bel je direct 112. Verwijder kleding rondom de brandwond. Blijft de kleding aan de huid plakken? Laat deze dan zitten. Bedek het verbrande deel van de huid met een schone, droge en katoenen doek en wacht tot de hulpdiensten er zijn. Bedekken de brandwonden meer dan 10% van het lichaam? Laat het slachtoffer dan languit liggen om shock te voorkomen.

osmo-soft-sfeerbeeld2

Hoe voorkom je brandwonden?

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Deze handige tips kunnen het oplopen van brandwonden in en rond je huis voorkomen:
• Zet pannen met hete vloeistoffen altijd achteraan op het fornuis en draai de stelen naar binnen.
• Zet geen hete gerechten of warme dranken op de rand van de tafel, zeker niet als hier een tafelkleed op ligt waar een kind aan kan trekken.
• Controleer altijd eerst de temperatuur van het bad- en douchewater voordat je kinderen in bad of onder de douche gaan.
• Raak lampen niet aan voordat je zeker weet dat ze afgekoeld zijn.
• Laat kinderen niet te dicht bij ovens, kookplaten en barbecues komen. Gebruik voor het aansteken van de barbecue ook alleen aanmaakblokjes.
• Pas op bij motoren en brommers met een hete uitlaat.
• Hou snoeren van elektrische apparaten altijd buiten het bereik van kinderen en plaats speciale kinderbeveiliging op stopcontacten.

Bekijk uit de categorie Gezond & Fit ook:

Reageer