Deze tips beschermen je tegen het coronavirus

Header - coronavirus

Dit moet je weten over het nieuwe coronavirus

In december 2019 brak in China het coronavirus uit. In China, maar ook de rest van de wereld, grijpt dit virus inmiddels flink om zich heen. Doordat het virus van mens op mens overdraagbaar is, kan de verspreiding snel gaan. Wil je je tegen het virus beschermen? Lees dan onze tips.

Wat is het coronavirus en wat zijn de symptomen?

Coronavirussen zijn een familie van virussen die verschillende klachten kunnen veroorzaken. Een ander bekend coronavirus is bijvoorbeeld het Sars-virus. Het specifieke coronavirus dat nu is uitgebroken, wordt ook wel SARS-CoV-2 genoemd. De uitbraak van dit coronavirus is begonnen op een lokale vismarkt in Wuhan. Tientallen bezoekers van deze markt zijn waarschijnlijk besmet geraakt door een schubdier.

Hierna verspreidde het virus zich razendsnel. Waarschijnlijk verspreidt het door lichamelijk contact tussen mensen, via kleine druppeltjes die bij het niezen of hoesten vrijkomen. Mensen uit Wuhan die besmet zijn geraakt en daarna naar andere regio’s en landen zijn gereisd, namen vervolgens het virus mee.

Als je het coronavirus oploopt, kun je de ziekte Covid-19 krijgen. De belangrijkste symptomen die hierbij horen zijn koorts en luchtwegklachten zoals kortademigheid, hoesten en longontsteking. Tot nu toe genezen de meeste mensen weer van het virus. De mensen die overleden zijn aan het coronavirus zijn vooral oudere mensen en mensen die al door andere ziekten verzwakt waren.

Hoe verspreidt het coronavirus zich?

Het virus wordt verspreid door mensen die ermee besmet zijn. Als deze zieke mensen hoesten of niezen, komt het virus naar buiten en kan het overgedragen worden op anderen. Het is hierbij belangrijk om te weten dat het virus niet goed buiten het lichaam kan overleven en ook niet voor langere tijd in de lucht kan blijven. Het wordt dan eigenlijk ook alleen verspreid van mens op mens.

Wat kun je doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen?

Om verspreiding van het virus te voorkomen gelden eigenlijk dezelfde tips als bij de verspreiding van griep en verkoudheid. Persoonlijke hygiëne is heel belangrijk:

  • Was je handen regelmatig.
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik direct weg.
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
  • Schud geen handen.
  • Heb je verkoudheisklachten? Blijf dan thuis.
sfeerbeeld - coronavirus

Tip: zorg ook dat je weestand op peil is! Bekijk alle producten die je hierbij kunnen ondersteunen in onze webshop.

Je bent ziek, hoe weet je of dit het coronavirus is?

Veel mensen die het coronavirus hebben, hebben slechts milde klachten. Als je tot 38 graden Celsius verhoging hebt of verkoudheidsklachten word je daarom gevraagd om thuis te blijven en uit te zieken. Zo zorg je dat je anderen niet besmet. Omdat je klachten mild zijn, is het niet nodig om je huisarts te bellen.

Verergeren je klachten, krijg je meer dan 38 graden Celsius koorts en hoest je of adem je moeilijk? Bel dan naar je huisarts of huisartsenpost.

Kijk voor het laatste nieuws over het coronavirus op de website van het RIVM.

Bekijk uit de categorie Gezond & Fit ook:

Reageer