De eikenprocessierups: 5 verschillen tussen 2019 en 2020

Header_De eikenprocessierups 5 verschillen tussen 2019 en 2020

Ze zijn er weer!

Coronavirus of niet: de eikenprocessierupsen zijn weer massaal uit hun ei gekropen. En dat betekent dat je weer in contact kunt komen met de brandharen van de rups en daardoor last kunt krijgen van jeuk en huidirritatie. Toch zijn er ook verschillen met de uitbraak van vorig jaar. We hebben de 5 belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

1. Een maand eerder

Door de warme eerste maanden van dit jaar kwamen de eitjes eerder uit. Dat betekent dat de meeste overlast in 2020 niet in juni en juli is, maar in mei en juni. Een maand eerder dus dan vorig jaar.

2. Natuurlijke vijanden

Na de overlast van vorig jaar is er dit jaar meer geïnvesteerd in de natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups, bijvoorbeeld door een fijne leefomgeving te creëren voor sluipwespen en koolmeesjes. Dit zijn natuurlijke vijanden van de rups. Ook worden er aaltjes of specifieke bacteriën op besmette bomen verspreid.

3. Overlast op onverwachte momenten

Naast de piekperiodes in mei en juni, is ook overlast mogelijk in andere maanden van het jaar. De achtergebleven nesten van de rups bevatten miljoenen brandharen die eenvoudig wegwaaien en zich zo verspreiden, bijvoorbeeld tijdens een storm in november.

4. De eikenprocessierups blijft

Helaas zal de eikenprocessierups ons land niet meer verlaten en is volledige bestrijding niet mogelijk. We moeten er dus mee leren leven.

Sfeerbeeld -De eikenprocessierups 5 verschillen tussen 2019 en 2020

5. Verlichten van de jeuk

Voorkomen is beter dan genezen, maar helaas lukt het niet altijd om contact met de brandharen van de rups te voorkomen. Daarom is het goed een jeuk- en pijnstillende crème in huis te hebben vóór het eerste contact met de rups. Nestosyl Classic Crème* is zo’n middel. Dit geneesmiddel geeft snelle verlichting van de jeuk én is vrij verkrijgbaar bij de (online) drogist en apotheek.

*Nestosyl crème is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter. RVG00591

Bekijk uit de categorie Gezond & Fit ook:

Reageer